C.F. Møller vinner VIA University College i Horsens

C.F. Møller vinner VIA University College i Horsens - C.F. Møller. Photo: Beauty & the Bit

10.5.2017 | C.F. Møller och C.F. Møller Landscapes förslag till det nya VIA på 30 000 m² samt Innovationshuset på 5 000 m² har utsetts till vinnare i en omfattande arkitekttävling.

 

– C.F. Møllers upplägg är visionärt och framtidssäkrat och rymmer alla möjligheter för kvalitetsutbildningar.


Så lyder juryns motivering efter den nyligen avgjorda arkitekttävlingen om en stor del av Campus Horsens.


Nya VIA University College och Innovationshuset med en total yta av 35 000 m² ska tillsammans utgöra närmare hälften av det nya, samlade universitetsområdet i Horsens, som CASA A/S 2015 vann rätten att utveckla med Horsens Kommun som byggherre.


– Vi har arbetat målinriktat i tre månader med att presentera ett fulländat och enhetligt tävlingsmaterial. Vi har haft en både konstruktion och mycket spännande dialogprocess som i hög utsträckning har bidragit till det färdiga projektet. Visionen om Campus Horsens har potential av internationellt format och det är fantastiskt att vi kan vara med och skapa ramarna för framtidens utbildningsstad, och därför är vi enormt stolta över resultatet, säger Michael Kruse, partner på C.F. Møller och ansvarig arkitekt för projektet.


Läroanstalt med ett pulserande hjärta
Juryns motivering, som berömmer C.F. Møller och C.F. Møller Landscapes vinnande projekt, är också mycket tydlig. Man vinner i konkurrens med ”tre mycket vackra och genomarbetade projekt, som alla har löst uppgiften på sitt eget sätt”.


Det nya VIA och Innovationshuset ska byggas vid Horsens centralstation och området får samlingsnamnet Campus Horsens. C.F. Møllers vinnande projekt har valts ut av en panel med fackdomare, utbildningsinstitutionerna, Horsens Kommun och Casa.


– Projektet löser med ett enkelt grepp kring ett centralt sammanbindande atrium på ett mycket vackert och enkelt sätt det gemensamma i VIAs läroanstalt och Innovationshuset. Det centrala atriet blir VIA:s pulserande hjärta och kopplar invändigt samman de tre fristående byggnaderna och tornet, liksom det utvändigt blir kopplingen mot staden och Campusplatsen. I förslaget dirigeras största möjliga flöde genom det stora centrala atriet på markplan, vilket gör aktiviteter, trafiken och dynamiken äger rum på stadens golv, både ute och inne, enligt fackdomarna Katja Viltoft, JJW Arkitekter och Klaus Mikkelsen, Henning Larsen Architects.


Ett öppet universitetsområde som utgångspunkt
En huvudtanke med C.F. Møller och C.F. Møller Landscapes samlade projekt för VIA är att det skapas en plats som möter staden och öppnar sig mot samhället, med aktiv och ungdomlig energi. Önskemålet har varit att skapa ett universitetsområde som speglar hur ett modernt kunskapssamhälle ska formas i framtiden – klokt, öppet, tätt, kreativt, heterogent, individuellt och med stor sammanhållning med staden och samhället.


– VIA och Innovationshuset etablerar en levande byggnadsmiljö som i ett varierat uttryck – och med ett mångsidigt innehåll – är välkomnande och bjuder in över gränserna, som kombinerar och relaterar kunskap och idéer samt öppnar upp och når ut, förklarar Michael Kruse om projektet.


– Det framstår som både sammansatt av individuella byggnadsdelar, med var sin identitet, och som en samlad skola med en hög grad av flexibilitet och stor rumslig och innehållsmässig mångsidighet. VIA och Innovationshuset har skapats utifrån det tydlig målet att etablera ett så robust byggnadsmässigt koncept som möjligt. Ett koncept som genom sin enkelhet och rationalitet kan förverkligas inom de ekonomiska ramarna och säkerställa att skolan – med sin stora flexibilitet – kan anpassa sig efter framtida förändringar och programändringar utan att de arkitektoniska kvaliteterna försämras, säger han.


Uppfyller visionen på bästa sätt
Konstantin Lassithiotakis, som är direktör för VIA University College och chef för Campus Horsens, är mycket nöjd med det vinnande projektet från C.F. Møller och C.F. Møller Landscape.


– Det vinnande projektet uppfyller på bästa sätt VIAs vision för den nya campusbyggnaden och matchar våra många olika utbildningar till bland annat ingenjör, byggnadsingenjör, lärare och sjuksköterska. Projektet är en enastående lösning på hur man uppnår den stärkta sammanhållning som vi önskade oss när det gäller tre olika dimensioner: Internt på VIA, på universitetsområdet med övriga verksamheter och institutioner och inte minst i förhållande till Horsens stad. C.F. Møllers upplägg är visionärt och framtidssäkrat och rymmer alla möjligheter för kvalitetsutbildningar. Det stärker även Horsens som en driftig utbildningsstad, säger Konstantin Lassithiotakis.


Horsens borgmästare, Peter Sørensen, är glad över de båda vinnande projekten och berömmer C.F. Møller och RUM för de lösningar som presenteras:


– Förslagen som har kommit in gör mig glad. Den arkitektoniska kvaliteten är mycket hög och det är två företag som har förstått vikten av att skapa en spännande och tidsenlig campusbyggnad. Ritningarna speglar tydligt vår vision om att det inte bara ska vara ett universitetsområde för de studerande utan för hela staden. Det gör mig verkligen glad, säger han.


C.F. Møller tävlade mot den lokala arkitektbyrån RUM samt Arkitema. Förutom tävlingen om VIA och Innovationshuset hölls det parallellt en tävling om den nya Samhälls- och hälsoskolan på Campus Horsens. Här deltog samma fält med arkitekter, och RUM utsågs till vinnare av den 4 500 m² stora utbildningsinstitutionen.

 

Få högupplösta bilder

Nyheter

Prenumera på nyhetsbrev

Shortlisted for Blueprint Awards 2019

16.9.2019 | The Assembly Hall in Copenhagen is shortlisted for a Blueprint Award 2019 in the category ‘Best Building Re-Use Project’. The shortlisted projects are projects that sustainably rethink, revitalise and repurpose buildings for new uses.

Awarded for Artwork

30.8.2019 | C.F. Møller Architects win a CODAaward 2019 for best site-specific artwork in the category Healthcare with Biomedicum in Stockholm.

Ny nordisk designserie

27.8.2019 | C.F. Møller Architects designers lanserar i samarbete med Randi en ny nordiskt baserad, elegant och funktionell serie tillbehör för badrum.

Birthday Reception in Aarhus

15.8.2019 | Partner and architect Julian Weyer turns 50 years. C.F. Møller Architects will host a reception to celebrate Julian, and it will be our great pleasure if friends, colleagues and business partners will attend the reception to celebrate Julian Friday the 30th of August, 15.00-17.00 at Europaplads 2.

Hjärtat i Ikast erhåller utmärkelsen ICONIC Award

9.8.2019 | «Hjertet» i Ikast kombinerer undervisning, aktiviteter, samhold, trening og rekreasjon på nye måter, og for dette har prosjektet blitt tildelt Iconic Award 2019: Innovative Architecture (innovativ arkitektur).

Win third prize in invited competition

12.7.2019 | 30 international teams were invited to design the new premises for the EU Commission in Brussels, and it has been announced that C.F. Møller Architects in collaboration with B2Ai won third prize.

Wins Green Good Design Award

8.7.2019 | Copenhagen International School by C.F. Møller Architects wins Green Good Design Award 2019.

Utvecklar nytt kontorsområde i Uppsala

1.7.2019 | Atrium Ljungberg utvecklar i samarbejde med C.F. Møller Architects nytt kontorsområde i Gränbystaden, Uppsala, genom förnyad markanvisning.

”Hjärtat” i Ikast tar hem internationell utmärkels

1.7.2019 | ”Hjärtat” (Hjertet) i Ikast, som utformats av C.F. Møller Architects, har utsetts till vinnare av den mycket prestigefyllda utmärkelsen International Architecture Award 2019 av muséet Chicago Athenaeum, arkitektur- och designmuseum och European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies (Europeiskt centrum för konstnärlig arkitektur och urbana studier).

C.F. Møller Architects öppnar kontor i Berlin

26.6.2019 | Den 1 juli öppnar C.F. Møller Architects dörrarna till det nya kontoret i centrala Berlin. Detta sker mot bakgrund av en allt större uppdragsvolym till följd av en fokuserad satsning på den tyska marknaden under de senaste åren.

Awarded 'Best Conceptual Design'

25.6.2019 | We are happy to tell that our Golden Mede Housing project for the Rothschild Foundation was awarded 'Best Conceptual Design' at the S.ARCH (Sustainable Architecture) Awards 2019.

C.F. Møller Architects presenterar ett förslag på en ny vision för Garden City

16.5.2019 | C.F. Møller Architects har gått vidare till andra omgången i den internationella idétävlingen om en översiktsplan på 45 hektar, baserat på en ny vision för principerna bakom Garden City rörelsen. Studion presenterar nu det nyligen inskickade förslaget.

Central Station: En ny serie övergångsmöbler

2.5.2019 | HOLMRIS B8 lanserar i samarbete med C.F. Møller Design, en helt ny serie av paus- och övergångsmöbler under namnet Central Station. De nya möblerna kommer att bidra till att ytorna i ett kontor, en lärandemiljö, ett hotell eller en restaurang hänger ihop på bästa möjliga sätt.

Läkande arkitektur i Finland

25.4.2019 | C.F. Møller Architects ligger bakom förslaget till den nya psykiatriska kliniken i Finland, som baseras på gedigen internationell erfarenhet inom sjukvård, samt på konceptet ”helande arkitektur”, som även kallas evidensbaserad design (EBD).

Calling all talents

24.4.2019 | Join us for a speed debate and introduction to how we work with sustainability in general and timber architecture specifically, project development and digitisation, and landscape and urban development.

Pris för banbrytande lösningar

2.4.2019 | C.F. Møller Design och Normbau vinner ”Design Plus powered by ISH 2019” för sitt nya modulära sittsystem.

Årets Bygge 2019 i Sverige

27.3.2019 | På torsdagskvällen avslöjades det att Biomedicum, som ritats av C.F. Møller Architects, vinner Årets Bygge 2019. Byggnaden är ett kraftpaket för modern forskning för Karolinska Institutet i Stockholm, med Akademiska Hus som byggherre och Skanska som entreprenör.

C.F. Møller Architects vinner MIPIM Award

15.3.2019 | C.F. Møller Architects tilldelas ett MIPIM Award samt ett hedervärt omnämnande för två projekt i England vid årets MIPIM Awards i Cannes.

Världens första promenadvänliga anslutning

12.3.2019 | C.F. Møller Architects presenterar en masterplan som skapar världens första 100 % promenadvänliga anslutning mellan en internationell flygplats, natur och urbana stadsfunktioner.

Reviderade planer för nytt opera- och kulturhus

5.3.2019 | De nya planerna visar upp ett förstärkt koncept som förbättrar samarbetet mellan fyra kulturleverantörer och bidrar till revitaliseringen av Kristiansund.

C.F. Møller Architects at MIPIM

4.3.2019 | MIPIM is the world’s leading property market and C.F. Møller Architects will be participating with Partners, Associated Partners and Studio Managers. Please don’t hesitate to contact us for a meeting in Cannes.

Sveriges högsta trähus

26.2.2019 | C.F. Møller Architects står bakom Sveriges högsta massivträhus som nu tar emot sina första hyresgäster. Huset är byggt med stomme av trä och står som ett landmärke för den nya stadsdelen Kajstaden och en hållbar framtid.

C.F. Møller Architects får ett nytt skoluppdrag

11.2.2019 | C.F. Møller Architects har fått i uppdrag att rita Haninge kommuns nya landmärke Vega skola och aktivitetshus. Dessutom ingår i uppdraget att rita tio nya förskolor utifrån en typförskola.

Green light for Blackhorse Yard development

6.2.2019 | C.F. Møller Architects, Catalyst housing association and Swan Housing Association are delighted to announce that Waltham Forest Council has voted to approve plans to build a new housing-led mixed-use development at the former Webbs Industrial Estate on Blackhorse Lane. The project, known as Blackhorse Yard, includes 100% affordable housing and a variety of commercial uses.
Visa mer