C.F. Møller vinner tävling om ett nytt landmärke i Västerås

C.F. Møller vinner tävling om ett nytt landmärke i Västerås - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects

14.3.2017 | C.F. Møller och C.F. Møller Landscapes vinnande projekt är ett 22 plan höghus, som bland annat får en panoramaträdgård på 15e våningen.

 

Höghuset på 22 plan utgör en ny signifikant siluett i Västerås skyline och ett karaktärsfullt landmärke för stadsdelen Lilludden. Arkitekturen kännetecknas av fasadernas tredimensionella relief och en grönskande panoramaträdgård på plan 15 med utsikt över staden och Mälaren. C.F. Møller med C.F. Møller Landscape föreslår i tävlingsförslaget att stommen utförs med en hybrid av massivträ och betong.


- Arkitekturen och detaljeringen av fasaderna är inspirerade av ljusets reflektioner på Mälarens vattenspegel. Resultatet är en tredimensionell och dynamisk fasadkomposition som är spännande både nära och på avstånd. Panoramaträdgården högt upp i byggnaden är ett positivt blickfång för staden och en fantastisk miljö för de boende i huset. Vår ambition har varit att optimera synergier mellan stad, byggnad och urban grönska, säger Ola Jonsson, Arkitekt C.F. Møller

 

Relief och ljus
Byggnadens fotavtryck är en elliptisk form med fasader som vänder sig till alla väderstreck. Balkongerna sveper längs med huset och binds samman på höjden av glasskivor som står rytmiskt placerade längs balkongernas yttre liv. De tunna horisontala balkongkanterna och de vertikala och skira glasskivorna ger fasaden en lätthet och reflekterar ljusets karaktär på platsen. Glasskivorna har integrerad belysning som tänds och lyfter fram fasadens relief även kvällstid. 


C.F. Møller föreslår i att stommen utförs med en hybrid av massivträ och betong. Betong är bärande konstruktion upp till plan 15 vid panoramaträdgården och ovanför utgörs de 7 översta våningarna av stomme i massivträ. Därmed nyttjas de två materialens potential i en positiv samverkan.

 

Fasaderna klädda med naturträ som är väderskyddad av ovanliggande balkonger. Balkongerna kan glasas in och fungerar som en vinterträdgård med möjlighet för odling och förlängd säsong ute för de boende. Bostadskvarteret har en variation av lägenhetsstorlekar med målet att nå en bred målgrupp.

 

Fokus på social hållbarhet
Höghuset ramar in ett publikt kvarterstorg i gatunivå och bidrar till en ny destination och mötesplats i stadsdelen. I byggnadens entréplan förbereds för restaurang och verksamheter som kantar det solstänkta torget. Den generösa växtväggen vid torgets långsida och panoramaträdgården på plan 15 är del av C.F. Møller strategi för att integrera växtlighet och värdeskapande ekosystemtjänster i stadslandskapet.


Arkitekttävlingen arrangerades av Riksbyggen i Västerås  och avgjordes i januari 2017. Enligt juryns utlåtande beskrivs C.F. Møller vinnande förslag enligt följande.

 

- Ett vackert hus med bra nyttjande av fastigheten med hänsyn till placering och skapande av torgytan. Det bästa förslaget med hänsyn till stadsmässighet i bottenplanet och det omgivande området. Bra lägenhetsantal och fördelning.


Övriga arkitekter som deltog i arkitekt tävlingen var Wingårdhs och Tham & Videgård arkitekter.


Flera höghus i fokus
C.F. Møller har under de senaste åren stått för ett antal viktiga höghus i Norden och Europa. Här under det färdigbyggda bostadskomplexet Alviks Torn i Stockholm, ett campus med studentbostäder i Odense och forskningsbyggnaden Mærsk Tornet i Köpenhamn.


I Stockholm står C.F. Møller tillsammans med Dinell Johansson bakom ett vinnande tävlingsförslag om ett bostadstorn åt HSB. Ett 26 våningars höghus i massivträ, vilket enligt planen skall stå färdigt till HSBs 100-års jubileum 2023. I Oslo arbetar C.F. Møller med ett centralt placerat höghusbyggeri i form av Krystalklar, vilket ska bli över 100 meter högt.


I Belgien håller C.F. Møller på att uppföra ett 24-våningars bostadstorn med särskild vikt på social hållbarhet. Projektet, som ligger i Antwerpen, har som mål att omdefiniera höghuset som en social, vertikal gemenskap. 

 

Fakta
Adress: Västerås
Arkitekt: C.F. Møller

Landskap: C.F. Møller Landscape
Uppdragsgivare: Riksbyggen
Omfattning: ca 15.700 m²
År: 2017
Tävling: 1:a pris i parallellt uppdrag 2017

 

Kontaktperson:
Ola Jonsson, Ansvarig arkitekt, Associerad Partner
Tel: +46 (0)761688708
Mail: ojn@cfmoller.com

 

Mer om projektet
Mer om Campus Kollegiet
Mer om Mærsk Tornet
Mer om HSB 2023
Mer om Alviks Torn
Mer om Krystalklar
Mer om Våningsbyggnad Antwerpen

Nyheter

Prenumera på nyhetsbrev

Shortlisted for Blueprint Awards 2019

16.9.2019 | The Assembly Hall in Copenhagen is shortlisted for a Blueprint Award 2019 in the category ‘Best Building Re-Use Project’. The shortlisted projects are projects that sustainably rethink, revitalise and repurpose buildings for new uses.

Awarded for Artwork

30.8.2019 | C.F. Møller Architects win a CODAaward 2019 for best site-specific artwork in the category Healthcare with Biomedicum in Stockholm.

Ny nordisk designserie

27.8.2019 | C.F. Møller Architects designers lanserar i samarbete med Randi en ny nordiskt baserad, elegant och funktionell serie tillbehör för badrum.

Birthday Reception in Aarhus

15.8.2019 | Partner and architect Julian Weyer turns 50 years. C.F. Møller Architects will host a reception to celebrate Julian, and it will be our great pleasure if friends, colleagues and business partners will attend the reception to celebrate Julian Friday the 30th of August, 15.00-17.00 at Europaplads 2.

Hjärtat i Ikast erhåller utmärkelsen ICONIC Award

9.8.2019 | «Hjertet» i Ikast kombinerer undervisning, aktiviteter, samhold, trening og rekreasjon på nye måter, og for dette har prosjektet blitt tildelt Iconic Award 2019: Innovative Architecture (innovativ arkitektur).

Win third prize in invited competition

12.7.2019 | 30 international teams were invited to design the new premises for the EU Commission in Brussels, and it has been announced that C.F. Møller Architects in collaboration with B2Ai won third prize.

Wins Green Good Design Award

8.7.2019 | Copenhagen International School by C.F. Møller Architects wins Green Good Design Award 2019.

Utvecklar nytt kontorsområde i Uppsala

1.7.2019 | Atrium Ljungberg utvecklar i samarbejde med C.F. Møller Architects nytt kontorsområde i Gränbystaden, Uppsala, genom förnyad markanvisning.

”Hjärtat” i Ikast tar hem internationell utmärkels

1.7.2019 | ”Hjärtat” (Hjertet) i Ikast, som utformats av C.F. Møller Architects, har utsetts till vinnare av den mycket prestigefyllda utmärkelsen International Architecture Award 2019 av muséet Chicago Athenaeum, arkitektur- och designmuseum och European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies (Europeiskt centrum för konstnärlig arkitektur och urbana studier).

C.F. Møller Architects öppnar kontor i Berlin

26.6.2019 | Den 1 juli öppnar C.F. Møller Architects dörrarna till det nya kontoret i centrala Berlin. Detta sker mot bakgrund av en allt större uppdragsvolym till följd av en fokuserad satsning på den tyska marknaden under de senaste åren.

Awarded 'Best Conceptual Design'

25.6.2019 | We are happy to tell that our Golden Mede Housing project for the Rothschild Foundation was awarded 'Best Conceptual Design' at the S.ARCH (Sustainable Architecture) Awards 2019.

C.F. Møller Architects presenterar ett förslag på en ny vision för Garden City

16.5.2019 | C.F. Møller Architects har gått vidare till andra omgången i den internationella idétävlingen om en översiktsplan på 45 hektar, baserat på en ny vision för principerna bakom Garden City rörelsen. Studion presenterar nu det nyligen inskickade förslaget.

Central Station: En ny serie övergångsmöbler

2.5.2019 | HOLMRIS B8 lanserar i samarbete med C.F. Møller Design, en helt ny serie av paus- och övergångsmöbler under namnet Central Station. De nya möblerna kommer att bidra till att ytorna i ett kontor, en lärandemiljö, ett hotell eller en restaurang hänger ihop på bästa möjliga sätt.

Läkande arkitektur i Finland

25.4.2019 | C.F. Møller Architects ligger bakom förslaget till den nya psykiatriska kliniken i Finland, som baseras på gedigen internationell erfarenhet inom sjukvård, samt på konceptet ”helande arkitektur”, som även kallas evidensbaserad design (EBD).

Calling all talents

24.4.2019 | Join us for a speed debate and introduction to how we work with sustainability in general and timber architecture specifically, project development and digitisation, and landscape and urban development.

Pris för banbrytande lösningar

2.4.2019 | C.F. Møller Design och Normbau vinner ”Design Plus powered by ISH 2019” för sitt nya modulära sittsystem.

Årets Bygge 2019 i Sverige

27.3.2019 | På torsdagskvällen avslöjades det att Biomedicum, som ritats av C.F. Møller Architects, vinner Årets Bygge 2019. Byggnaden är ett kraftpaket för modern forskning för Karolinska Institutet i Stockholm, med Akademiska Hus som byggherre och Skanska som entreprenör.

C.F. Møller Architects vinner MIPIM Award

15.3.2019 | C.F. Møller Architects tilldelas ett MIPIM Award samt ett hedervärt omnämnande för två projekt i England vid årets MIPIM Awards i Cannes.

Världens första promenadvänliga anslutning

12.3.2019 | C.F. Møller Architects presenterar en masterplan som skapar världens första 100 % promenadvänliga anslutning mellan en internationell flygplats, natur och urbana stadsfunktioner.

Reviderade planer för nytt opera- och kulturhus

5.3.2019 | De nya planerna visar upp ett förstärkt koncept som förbättrar samarbetet mellan fyra kulturleverantörer och bidrar till revitaliseringen av Kristiansund.

C.F. Møller Architects at MIPIM

4.3.2019 | MIPIM is the world’s leading property market and C.F. Møller Architects will be participating with Partners, Associated Partners and Studio Managers. Please don’t hesitate to contact us for a meeting in Cannes.

Sveriges högsta trähus

26.2.2019 | C.F. Møller Architects står bakom Sveriges högsta massivträhus som nu tar emot sina första hyresgäster. Huset är byggt med stomme av trä och står som ett landmärke för den nya stadsdelen Kajstaden och en hållbar framtid.

C.F. Møller Architects får ett nytt skoluppdrag

11.2.2019 | C.F. Møller Architects har fått i uppdrag att rita Haninge kommuns nya landmärke Vega skola och aktivitetshus. Dessutom ingår i uppdraget att rita tio nya förskolor utifrån en typförskola.

Green light for Blackhorse Yard development

6.2.2019 | C.F. Møller Architects, Catalyst housing association and Swan Housing Association are delighted to announce that Waltham Forest Council has voted to approve plans to build a new housing-led mixed-use development at the former Webbs Industrial Estate on Blackhorse Lane. The project, known as Blackhorse Yard, includes 100% affordable housing and a variety of commercial uses.
Visa mer