C.F. Møller vinner unikt vatten- och aktivitetsprojekt

C.F. Møller vinner unikt vatten- och aktivitetsprojekt - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Landscape

29.3.2016 | C.F. Møller Landscapes projekt Nordhavnsøerne har vunnit den internationella tävlingen om ett nyskapande lärande-, aktivitets- och vattenlandskap i hamnbassängen framför nya Copenhagen International School i Nordhavnen.

 

Det nya Nordhavn i Köpenhamn börjar ta form på allvar, och nu skapar C.F. Møller Landscape ett av de första och mest unika projekten i, på och under vattnet i stadsdelen, efter att arkitektbyrån vunnit den internationella projekttävlingen om Nordhavnsøerne.

Nordhavnsøerne ska ligga nära C.F. Møllers Copenhagen International School och ska koppla samman skolan med stadsdelen och stadsdelen med resten av Köpenhamn. Nordhavnsøerne är en urban park på vattnet, en mängd olika aktiviteter och uppehållsmöjligheter i nära kontakt med vattnet, vädret och naturen – ett nytt och annorlunda stadsrum i Nordhavnen.

– Vårt förslag omfamnar på allvar mötet med vattnet och naturen i ögonhöjd. Projektet har en enorm potential som gemenskapsgenerator, som med vattnet som social och aktivitetsbaserad trigger kommer att tillföra området liv och atmosfär och därmed länka samman den kommande skolan med staden och staden med vattnet, berättar Lasse Palm, avdelningschef på C.F. Møller Landscape, om projektet.

Öar skapar en länk mellan inne och ute
Aktiviteterna på Nordhavnsøerne är fördelade på tre olika öar med sina egna särdrag: ”Revet”, en multifunktionell plattform för vattentillvänjning och evenemang i förlängningen av kajkanten, ”Lagunen”, en flytande arena för t.ex. kajakpolo och andra vattensportaktiviteter, och ”Solbadet”, ett hamnbad med sauna och skyddade miljöer för simträning. Funktionerna ligger i förlängningen av skolans inre rum, så att dessa kan ingå direkt i undervisningen, men de kan även användas av externa såväl som skolans faciliteter, som är tänkt att vara ett gemensamt ”community centre” vid Orientkajen.

För att kunna erbjuda Copenhagen International School och alla andra brukare en ny och annorlunda vattenmiljö som sticker ut bland Köpenhamns många andra fina vattenaktiviteter, bygger Nordhavnsøerne medvetet på obehandlade, råa ytor och ”Nordhavnsnaturen”. Detta gör man genom att introducera den uppvuxna miljön i en design som direkt uppmanar till aktivitet i alla typer av väder, vare sig det regnar eller solen skiner, om det går vågor eller om det är stiltje.

Vädret, klimatet och naturen blir en viktig resurs för rörelse, paus och lärande i, omkring och till och med under vattnet, och de runda öarna omges därför av ett växtlighetsband som ett fritt och organiskt element som fungerar som en kontrast till det stadsmässiga och iscensätter naturen och vattnet som ett lärande landskap i ögonhöjd. Samtidigt fungerar växtlighetsbandet som en naturlig säkerhetszon runt de tre öarna, så att även mindre barn kan färdas säkert på Nordhavnsøerne och utforska mötet med vattnet.

– Vi brinner för att skapa nya stads- och landskapsrum som just har fokus på att tänka kring byggnader och landskap som en enhet, detta eftersom vi tror att det skapar ett mervärde i det enskilda projektet och för staden som helhet. Med Nordhavnsøerne har vi skapat en inbjudande, urban plattform för socialt och kulturellt utbyte, där alla kan mäta sina krafter med naturens fenomen, säger Lasse Palm.

Ska fullända uppseendeväckande skolbyggnad
Fastighetsbolaget Copenhagen International School är beställaren av Nordhavnsøerne, som förväntas stå klara sommaren 2017, parallellt med att skolan tas i bruk. C.F. Møller Landscape ställdes i tävlingen mot förslag från norska Snøhetta och danska MLRP.

Nya Copenhagen International School har ritats av C.F. Møller och blir Köpenhamns största skola med en yta på 25 000 m² och plats för 1200 elever. Den ovanliga skolbyggnaden kommer att kläs med 12 000 solceller och består av fyra delar, anpassade för olika stadier och med gemensam matsal, bibliotek och sportfaciliteter, som även de kommer den omgivande staden till godo.

 

Mer om Copenhagen International School

Nyheter

Prenumera på nyhetsbrev

Awarded for Artwork

30.8.2019 | C.F. Møller Architects win a CODAaward 2019 for best site-specific artwork in the category Healthcare with Biomedicum in Stockholm.

Ny nordisk designserie

27.8.2019 | C.F. Møller Architects designers lanserar i samarbete med Randi en ny nordiskt baserad, elegant och funktionell serie tillbehör för badrum.

Birthday Reception in Aarhus

15.8.2019 | Partner and architect Julian Weyer turns 50 years. C.F. Møller Architects will host a reception to celebrate Julian, and it will be our great pleasure if friends, colleagues and business partners will attend the reception to celebrate Julian Friday the 30th of August, 15.00-17.00 at Europaplads 2.

Hjärtat i Ikast erhåller utmärkelsen ICONIC Award

9.8.2019 | «Hjertet» i Ikast kombinerer undervisning, aktiviteter, samhold, trening og rekreasjon på nye måter, og for dette har prosjektet blitt tildelt Iconic Award 2019: Innovative Architecture (innovativ arkitektur).

Win third prize in invited competition

12.7.2019 | 30 international teams were invited to design the new premises for the EU Commission in Brussels, and it has been announced that C.F. Møller Architects in collaboration with B2Ai won third prize.

Wins Green Good Design Award

8.7.2019 | Copenhagen International School by C.F. Møller Architects wins Green Good Design Award 2019.

Utvecklar nytt kontorsområde i Uppsala

1.7.2019 | Atrium Ljungberg utvecklar i samarbejde med C.F. Møller Architects nytt kontorsområde i Gränbystaden, Uppsala, genom förnyad markanvisning.

”Hjärtat” i Ikast tar hem internationell utmärkels

1.7.2019 | ”Hjärtat” (Hjertet) i Ikast, som utformats av C.F. Møller Architects, har utsetts till vinnare av den mycket prestigefyllda utmärkelsen International Architecture Award 2019 av muséet Chicago Athenaeum, arkitektur- och designmuseum och European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies (Europeiskt centrum för konstnärlig arkitektur och urbana studier).

C.F. Møller Architects öppnar kontor i Berlin

26.6.2019 | Den 1 juli öppnar C.F. Møller Architects dörrarna till det nya kontoret i centrala Berlin. Detta sker mot bakgrund av en allt större uppdragsvolym till följd av en fokuserad satsning på den tyska marknaden under de senaste åren.

Awarded 'Best Conceptual Design'

25.6.2019 | We are happy to tell that our Golden Mede Housing project for the Rothschild Foundation was awarded 'Best Conceptual Design' at the S.ARCH (Sustainable Architecture) Awards 2019.

C.F. Møller Architects presenterar ett förslag på en ny vision för Garden City

16.5.2019 | C.F. Møller Architects har gått vidare till andra omgången i den internationella idétävlingen om en översiktsplan på 45 hektar, baserat på en ny vision för principerna bakom Garden City rörelsen. Studion presenterar nu det nyligen inskickade förslaget.

Central Station: En ny serie övergångsmöbler

2.5.2019 | HOLMRIS B8 lanserar i samarbete med C.F. Møller Design, en helt ny serie av paus- och övergångsmöbler under namnet Central Station. De nya möblerna kommer att bidra till att ytorna i ett kontor, en lärandemiljö, ett hotell eller en restaurang hänger ihop på bästa möjliga sätt.

Läkande arkitektur i Finland

25.4.2019 | C.F. Møller Architects ligger bakom förslaget till den nya psykiatriska kliniken i Finland, som baseras på gedigen internationell erfarenhet inom sjukvård, samt på konceptet ”helande arkitektur”, som även kallas evidensbaserad design (EBD).

Calling all talents

24.4.2019 | Join us for a speed debate and introduction to how we work with sustainability in general and timber architecture specifically, project development and digitisation, and landscape and urban development.

Pris för banbrytande lösningar

2.4.2019 | C.F. Møller Design och Normbau vinner ”Design Plus powered by ISH 2019” för sitt nya modulära sittsystem.

Årets Bygge 2019 i Sverige

27.3.2019 | På torsdagskvällen avslöjades det att Biomedicum, som ritats av C.F. Møller Architects, vinner Årets Bygge 2019. Byggnaden är ett kraftpaket för modern forskning för Karolinska Institutet i Stockholm, med Akademiska Hus som byggherre och Skanska som entreprenör.

C.F. Møller Architects vinner MIPIM Award

15.3.2019 | C.F. Møller Architects tilldelas ett MIPIM Award samt ett hedervärt omnämnande för två projekt i England vid årets MIPIM Awards i Cannes.

Världens första promenadvänliga anslutning

12.3.2019 | C.F. Møller Architects presenterar en masterplan som skapar världens första 100 % promenadvänliga anslutning mellan en internationell flygplats, natur och urbana stadsfunktioner.

Reviderade planer för nytt opera- och kulturhus

5.3.2019 | De nya planerna visar upp ett förstärkt koncept som förbättrar samarbetet mellan fyra kulturleverantörer och bidrar till revitaliseringen av Kristiansund.

C.F. Møller Architects at MIPIM

4.3.2019 | MIPIM is the world’s leading property market and C.F. Møller Architects will be participating with Partners, Associated Partners and Studio Managers. Please don’t hesitate to contact us for a meeting in Cannes.

Sveriges högsta trähus

26.2.2019 | C.F. Møller Architects står bakom Sveriges högsta massivträhus som nu tar emot sina första hyresgäster. Huset är byggt med stomme av trä och står som ett landmärke för den nya stadsdelen Kajstaden och en hållbar framtid.

C.F. Møller Architects får ett nytt skoluppdrag

11.2.2019 | C.F. Møller Architects har fått i uppdrag att rita Haninge kommuns nya landmärke Vega skola och aktivitetshus. Dessutom ingår i uppdraget att rita tio nya förskolor utifrån en typförskola.

Green light for Blackhorse Yard development

6.2.2019 | C.F. Møller Architects, Catalyst housing association and Swan Housing Association are delighted to announce that Waltham Forest Council has voted to approve plans to build a new housing-led mixed-use development at the former Webbs Industrial Estate on Blackhorse Lane. The project, known as Blackhorse Yard, includes 100% affordable housing and a variety of commercial uses.

Ny partner och CEO på C.F. Møller Architects

14.1.2019 | C.F. Møllers nuvarande vice vd, advokat Lone Bendorff, blir partner och utses samtidigt till ny CEO för C.F. Møller Architects.
Visa mer