Framtidens skola i samspel mellan politik, pedagogik och arkitektur

Framtidens skola i samspel mellan politik, pedagogik och arkitektur - C.F. Møller. Photo: Peter Sikker Rasmussen

3.12.2018 | Copenhagen International School och C.F. Møller Architects arrangerade den 27 november en debatt om utformningen av framtidens läroanstalter. I panelen fanns arkitekter, en pedagogikexpert, en rektor, skolelever och politiker.

 

–Vi är mycket glada över att vår nya byggnad uppmuntrar till innovation och nytänkande. Det nya ramverket bidrar till innovation både för personal och lärare.

Jennifer Weyburn, rektor på Copenhagen International School i Nordhavn, bjöd den 27 november in till debatt om framtidens skola. De många deltagarna här fick möjlighet att lära sig mer om hur Köpenhamns kommun, pedagogikexperter, arkitekter och Copenhagen International School ser på utvecklingen av danska skolor och lärandemiljöer.

 

Jennifer Weyburn började med att berätta hur skolans nya ramverk har påverkat institutionen:

– Byggnaden har bidragit till att förändra oss. Vi befinner oss i naturen. Det är som om vi svävade på vattnet, berättade hon.

 

Arkitektur och pedagogik smälter samman

Bland dagens talare fanns Kasper Stoltz, ägare av arkitektkontoret Rummets Sprog, som lade stor vikt vid det faktum att landets skolor måste komma ihåg att inkludera forskningen när framtidens skolor utformas, och att arkitekterna måste komma ihåg att designa med pedagogikens utveckling som utgångspunkt.

 

– Det är viktigt att tänka på utformningen av en modern skola inifrån och ut, inte från utsidan och in, sa Kasper Stoltz i sitt anförande och förklarade:

– Det innebär alltså att det inte är arkitekturen som ska skapa ramverket för framtidens pedagogik. Det är pedagogiken som ska skapa ramverket för arkitekturen.

 

Kom ihåg klassrummen

Ett av de hetaste samtalsämnena under debatten var både nya och gamla skolors fokus på gemensamma utrymmen till förmån för klassrummet.

– När nya ramverk skapas på skolor runt om i landet ser vi ett starkt fokus på de stora, gemensamma utrymmena som aulor och matsalar. Men vi får inte glömma att huvuddelen av elevernas tid tillbringas i klassrummen. Vi måste komma ihåg klassrummen, sade Kasper Stoltz.

Som en del av arrangemanget uppmanades två av Copenhagen International Schools elever, Anne och Leonie, att komma med sina synpunkter på det nya ramverket för den internationella skolan. Det har varit stort fokus på förhållandet mellan ålder, pedagogik och rum för lärande vilket enligt de båda eleverna ger positiva resultat för eleverna i skolan.

 

– Det har varit ett stort fokus på att anpassa arkitekturen efter de olika barngrupperna, sade Leonie.

– Det innebär att vi har fått riktigt bra lärandemiljöer. Rummen och ytorna för de olika grupperna är anpassade efter de olika åldrarna och dagsljusförhållanden och inomhusklimat bidrar till att verkligen optimera lärandemiljön. Våra dagar är långa och ofta intensiva – så det här betyder mycket för oss, sade hon.

 

Lärarna måste lära sig att använda framtidens lärandemiljöer

En sak är att skapa fantastiska förutsättningar för framtidens pedagogik. En annan sak är att genomföra den. Och även om många innovativa skolor har vuxit fram i landet, var ett av de mest diskuterade ämnena i debatten om lärarna i de danska skolorna kan anpassa sig och hantera de nya typerna av pedagogik.

– Pedagogiken förändras. Vi måste vänja oss vid det. Vi flyttar till en helt ny plats, och det måste vi och lärarna vänja oss vid. Skolan kan så mycket, och den kommer att utvecklas hela tiden efterhand som vi vänjer oss vid den, sade Jennifer Weyburn om möjligheterna att anpassa lärarna till det innovativa ramverket på Copenhagen International School.

 

Multifunktion i fokus

Köpenhamns barn- och ungdomsborgmästare Jesper Christensen gav dagens besökare en inblick i det stora arbete som Köpenhamns kommun står inför på skolområdet under de kommande åren.

 

– Skolorna måste klara av mycket mer i framtiden. De måste vara multifunktionella, aktiva i den lokala miljön och bidra till stadsutvecklingen. De måste kunna fokusera på mat, idrott, rörelse. Vi håller på att utvecklas på detta område, sade han i sitt anförande.

 

– Men vi kommer knappast att nå fram till en slutgiltig modell för hur den perfekta skolan ser ut. Vi har många fantastiska skolor men det finns inte två som är likadana. Komplexitet och önskemål förändras och skiftar hela tiden, både med olika reformer och föränderliga visioner. Vi behöver delar av det traditionella, men också förmågan att tänka annorlunda, säger borgmästare Jesper Christensen.

 

Låt skolan passa in

Just den poängen är viktig vid flera av C.F. Møllers skolprojekt. Det är exempelvis relevant i vinnarprojektet för Ny Islands Brygge Skole som för närvarande håller på att uppföras. Det förklarade Lone Wiggers, partner på C.F. Møller, då hon presenterade visionerna för skolan.

 

– Just integrationen i staden har varit viktigt för Ny Islands Brygge Skole. En stor skola ska få plats på ett begränsat utrymme. Till exempel finns det ingen plats för en skolgård runt byggnaden, så den får hamna på taket. Samtidigt är visionen att både skola och tak öppnas upp och involverar den lokala miljön, och på så sätt ger något tillbaka till staden, sade Lone Wiggers. Lone Wiggers presenterade Ny Islands Brygge Skole tillsammans med Lars Wang från Köpenhamns kommun, som är byggherre för projektet. Det gemensamma anförandet belyste vikten av samarbete, och Lars Wang berättade om hur Köpenhamns kommun har involverat relevanta aktörer i processen för att nå fram till den bästa lösningen för den framtida skolan på Islands Brygge.

 

– I skolprojekt är det viktigt att säkerställa ett ordentligt engagemang hos skolan och dess användare, och att ge dem möjlighet att själva definiera vilka kärnvärden de vill få implementerade i skolan. I detta fall gällde det exempelvis idén om en lärande landsortsby där olika ämnes- och funktionsområden är centralt samlade på ett torg. En förutsättning för torget har också varit mat och hälsa, berättar Lars Wang.

C.F. Møller Architects låg tillsammans med Copenhagen International School bakom arrangemanget som också bjöd på en efterföljande rundtur i de prisbelönta skollokalerna. Dagens talare och panel bestod av Jennifer Weyburn, rektor för Copenhagen International School, Kasper Stoltz, VD för Rummets Sprog, Jesper Christensen, barn- och ungdomsborgmästare i Köpenhamn, Lars Wang, Köpenhamns kommun, Lone Wiggers och Jørgen Juul, C.F. Møller Architects, samt två av skolans internationella elever, Anne och Leonie. Katrine Lotz, prefekt på KADK, höll i debatten som moderator för evenemanget.

 

Ny Islands Brygge Skole har designats av C.F. Møller Architects i samarbete med Tredje Natur och MT Højgaard är entreprenör.

 

Nya Islands Brygge Skola
Copenhagen International School
Future Schools - Booklet

Nyheter

Prenumera på nyhetsbrev

Shortlisted for Blueprint Awards 2019

16.9.2019 | The Assembly Hall in Copenhagen is shortlisted for a Blueprint Award 2019 in the category ‘Best Building Re-Use Project’. The shortlisted projects are projects that sustainably rethink, revitalise and repurpose buildings for new uses.

Awarded for Artwork

30.8.2019 | C.F. Møller Architects win a CODAaward 2019 for best site-specific artwork in the category Healthcare with Biomedicum in Stockholm.

Ny nordisk designserie

27.8.2019 | C.F. Møller Architects designers lanserar i samarbete med Randi en ny nordiskt baserad, elegant och funktionell serie tillbehör för badrum.

Birthday Reception in Aarhus

15.8.2019 | Partner and architect Julian Weyer turns 50 years. C.F. Møller Architects will host a reception to celebrate Julian, and it will be our great pleasure if friends, colleagues and business partners will attend the reception to celebrate Julian Friday the 30th of August, 15.00-17.00 at Europaplads 2.

Hjärtat i Ikast erhåller utmärkelsen ICONIC Award

9.8.2019 | «Hjertet» i Ikast kombinerer undervisning, aktiviteter, samhold, trening og rekreasjon på nye måter, og for dette har prosjektet blitt tildelt Iconic Award 2019: Innovative Architecture (innovativ arkitektur).

Win third prize in invited competition

12.7.2019 | 30 international teams were invited to design the new premises for the EU Commission in Brussels, and it has been announced that C.F. Møller Architects in collaboration with B2Ai won third prize.

Wins Green Good Design Award

8.7.2019 | Copenhagen International School by C.F. Møller Architects wins Green Good Design Award 2019.

Utvecklar nytt kontorsområde i Uppsala

1.7.2019 | Atrium Ljungberg utvecklar i samarbejde med C.F. Møller Architects nytt kontorsområde i Gränbystaden, Uppsala, genom förnyad markanvisning.

”Hjärtat” i Ikast tar hem internationell utmärkels

1.7.2019 | ”Hjärtat” (Hjertet) i Ikast, som utformats av C.F. Møller Architects, har utsetts till vinnare av den mycket prestigefyllda utmärkelsen International Architecture Award 2019 av muséet Chicago Athenaeum, arkitektur- och designmuseum och European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies (Europeiskt centrum för konstnärlig arkitektur och urbana studier).

C.F. Møller Architects öppnar kontor i Berlin

26.6.2019 | Den 1 juli öppnar C.F. Møller Architects dörrarna till det nya kontoret i centrala Berlin. Detta sker mot bakgrund av en allt större uppdragsvolym till följd av en fokuserad satsning på den tyska marknaden under de senaste åren.

Awarded 'Best Conceptual Design'

25.6.2019 | We are happy to tell that our Golden Mede Housing project for the Rothschild Foundation was awarded 'Best Conceptual Design' at the S.ARCH (Sustainable Architecture) Awards 2019.

C.F. Møller Architects presenterar ett förslag på en ny vision för Garden City

16.5.2019 | C.F. Møller Architects har gått vidare till andra omgången i den internationella idétävlingen om en översiktsplan på 45 hektar, baserat på en ny vision för principerna bakom Garden City rörelsen. Studion presenterar nu det nyligen inskickade förslaget.

Central Station: En ny serie övergångsmöbler

2.5.2019 | HOLMRIS B8 lanserar i samarbete med C.F. Møller Design, en helt ny serie av paus- och övergångsmöbler under namnet Central Station. De nya möblerna kommer att bidra till att ytorna i ett kontor, en lärandemiljö, ett hotell eller en restaurang hänger ihop på bästa möjliga sätt.

Läkande arkitektur i Finland

25.4.2019 | C.F. Møller Architects ligger bakom förslaget till den nya psykiatriska kliniken i Finland, som baseras på gedigen internationell erfarenhet inom sjukvård, samt på konceptet ”helande arkitektur”, som även kallas evidensbaserad design (EBD).

Calling all talents

24.4.2019 | Join us for a speed debate and introduction to how we work with sustainability in general and timber architecture specifically, project development and digitisation, and landscape and urban development.

Pris för banbrytande lösningar

2.4.2019 | C.F. Møller Design och Normbau vinner ”Design Plus powered by ISH 2019” för sitt nya modulära sittsystem.

Årets Bygge 2019 i Sverige

27.3.2019 | På torsdagskvällen avslöjades det att Biomedicum, som ritats av C.F. Møller Architects, vinner Årets Bygge 2019. Byggnaden är ett kraftpaket för modern forskning för Karolinska Institutet i Stockholm, med Akademiska Hus som byggherre och Skanska som entreprenör.

C.F. Møller Architects vinner MIPIM Award

15.3.2019 | C.F. Møller Architects tilldelas ett MIPIM Award samt ett hedervärt omnämnande för två projekt i England vid årets MIPIM Awards i Cannes.

Världens första promenadvänliga anslutning

12.3.2019 | C.F. Møller Architects presenterar en masterplan som skapar världens första 100 % promenadvänliga anslutning mellan en internationell flygplats, natur och urbana stadsfunktioner.

Reviderade planer för nytt opera- och kulturhus

5.3.2019 | De nya planerna visar upp ett förstärkt koncept som förbättrar samarbetet mellan fyra kulturleverantörer och bidrar till revitaliseringen av Kristiansund.

C.F. Møller Architects at MIPIM

4.3.2019 | MIPIM is the world’s leading property market and C.F. Møller Architects will be participating with Partners, Associated Partners and Studio Managers. Please don’t hesitate to contact us for a meeting in Cannes.

Sveriges högsta trähus

26.2.2019 | C.F. Møller Architects står bakom Sveriges högsta massivträhus som nu tar emot sina första hyresgäster. Huset är byggt med stomme av trä och står som ett landmärke för den nya stadsdelen Kajstaden och en hållbar framtid.

C.F. Møller Architects får ett nytt skoluppdrag

11.2.2019 | C.F. Møller Architects har fått i uppdrag att rita Haninge kommuns nya landmärke Vega skola och aktivitetshus. Dessutom ingår i uppdraget att rita tio nya förskolor utifrån en typförskola.

Green light for Blackhorse Yard development

6.2.2019 | C.F. Møller Architects, Catalyst housing association and Swan Housing Association are delighted to announce that Waltham Forest Council has voted to approve plans to build a new housing-led mixed-use development at the former Webbs Industrial Estate on Blackhorse Lane. The project, known as Blackhorse Yard, includes 100% affordable housing and a variety of commercial uses.
Visa mer