GRUNDSTENSLÄGGNING PÅ NYTT SJUKHUSBYGGE I BERGEN

GRUNDSTENSLÄGGNING PÅ NYTT SJUKHUSBYGGE I BERGEN - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects

27.6.2017 | En ny och modern sängavdelning till Haraldsplass Sygehus i Bergen, ritad av C.F. Møller Architects, reser sig nu i sin fulla höjd, och torsdagen den 22 juni var det grundstensläggning av den norska hälso- och omsorgsministern Bent Høie.

 

Nybygget, som tillför 170 nya sängplatser till det befintliga Haraldsplass Sygehus, ligger vid foten av fjället Ulriken och med Möllendalsälven i förgrunden.


Patienten i fokus
Målet med nybygget är att erbjuda inskrivna patienter en trygg bas i fina och trevliga omgivningar. Bland annat genom att det blir enkelt att hitta på det nya sjukhuset, där hjälpen från personalen också kommer att vara lättillgänglig.
Sängavdelningarna är placerade längs två övertäckta atrier som bildar ramen runt två olika gemenskapsytor: Ett offentligt ankomstrum med reception, café och uppehållsområde och ett mer privat rum endast för patienter och deras besökare. Atrierna gör att dagsljuset förs in i byggnaden.

Alla patienter får tillgång till utsikten över dalen och staden eftersom den nya byggnaden följer Möllendalsälvens sträckning och gör en liten böj i fasaden.


Inkörsport i samspel med omgivningarna

Ett annat viktigt syfte med bygget är att den med sin placering blir ett landmärke för Haraldsplass Sygehus, och dessutom blir det en inkörsport till hela sjukhuskomplexet. Med en bra, funktionell övergång mellan den nya och den befintliga byggnaden säkerställs en effektiv logistik för både patienter, anhöriga och medarbetare.

Den nya byggnadens fasader har en materialitet som harmonierar med den befintliga byggnadskroppen, men speglar samtidigt det nutida nybygget. Fasaderna mot det befintliga bygget mot öster, söder och norr samt ”ramen” i väster kommer att kläs med vit fiberbetong. Fönsterramarna kommer att vara i trä och refererar till fönsterramarna i den befintliga byggnaden.


Västfasaden på den nya sängavdelningen bildar front och ingång till hela komplexet och ger ett varmt och välkomnande uttryck som även samspelar med de nya byggnaderna på Årestadsveien. Fasaden får en träbeklädnad som ger ett varierat intryck och som understryker byggnadens karaktär.

– Ambitionen har varit att skapa en mycket humanistisk sjukhusbyggnad som tar sin utgångspunkt i våra erfarenheter av läkande arkitektur och i det arbetet utnyttjar det unika läget och samtidigt göra det nya sjukhuset till en plats i sig själv, där det känns bra att vara för både patienter, anhöriga och medarbetare, berättar Christian Dahle, som är arkitekt och partner på C.F. Møller Architects i Oslo.

Experter inom Healthcare
C.F. Møller har en stolt tradition av att arbeta med Healthcare med ett starkt humant och evidensbaserat fokus och vara med och sätta nya standarder i denna sektor. Företaget har bl.a. ritat Akershus Universitetssjukhus i Norge och en akut- och infektionsklinik i Sverige som båda har mottagit ett Building Better Healthcare Award för Best International Design. Pågående arbeten är bl.a. Springfield University Hospital i England, det danska supersjukhuset Aarhus Universitetssjukhus i Danmark, och tidigare i år vann C.F. Møller en internationell tävling i Tyskland om utbyggnaden av det K-märkta Universitetssjukhuset RWTH i Aachen.


Dessutom har C.F. Møller en separat avdelning, C.F. Møller Healthcare, som arbetar med att ge råd till byggherrar och andra med att planera Health Care-byggen, för att säkerställa att rätt bygge beställs och levereras.

 

 

Läs mer om projektet

Nyheter

Prenumera på nyhetsbrev

Win third prize in invited competition

12.7.2019 | 30 international teams were invited to design the new premises for the EU Commission in Brussels, and it has been announced that C.F. Møller Architects in collaboration with B2Ai won third prize.

Wins Green Good Design Award

8.7.2019 | Copenhagen International School by C.F. Møller Architects wins Green Good Design Award 2019.

Utvecklar nytt kontorsområde i Uppsala

1.7.2019 | Atrium Ljungberg utvecklar i samarbejde med C.F. Møller Architects nytt kontorsområde i Gränbystaden, Uppsala, genom förnyad markanvisning.

”Hjärtat” i Ikast tar hem internationell utmärkels

1.7.2019 | ”Hjärtat” (Hjertet) i Ikast, som utformats av C.F. Møller Architects, har utsetts till vinnare av den mycket prestigefyllda utmärkelsen International Architecture Award 2019 av muséet Chicago Athenaeum, arkitektur- och designmuseum och European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies (Europeiskt centrum för konstnärlig arkitektur och urbana studier).

C.F. Møller Architects öppnar kontor i Berlin

26.6.2019 | Den 1 juli öppnar C.F. Møller Architects dörrarna till det nya kontoret i centrala Berlin. Detta sker mot bakgrund av en allt större uppdragsvolym till följd av en fokuserad satsning på den tyska marknaden under de senaste åren.

Awarded 'Best Conceptual Design'

25.6.2019 | We are happy to tell that our Golden Mede Housing project for the Rothschild Foundation was awarded 'Best Conceptual Design' at the S.ARCH (Sustainable Architecture) Awards 2019.

C.F. Møller Architects presenterar ett förslag på en ny vision för Garden City

16.5.2019 | C.F. Møller Architects har gått vidare till andra omgången i den internationella idétävlingen om en översiktsplan på 45 hektar, baserat på en ny vision för principerna bakom Garden City rörelsen. Studion presenterar nu det nyligen inskickade förslaget.

Central Station: En ny serie övergångsmöbler

2.5.2019 | HOLMRIS B8 lanserar i samarbete med C.F. Møller Design, en helt ny serie av paus- och övergångsmöbler under namnet Central Station. De nya möblerna kommer att bidra till att ytorna i ett kontor, en lärandemiljö, ett hotell eller en restaurang hänger ihop på bästa möjliga sätt.

Läkande arkitektur i Finland

25.4.2019 | C.F. Møller Architects ligger bakom förslaget till den nya psykiatriska kliniken i Finland, som baseras på gedigen internationell erfarenhet inom sjukvård, samt på konceptet ”helande arkitektur”, som även kallas evidensbaserad design (EBD).

Calling all talents

24.4.2019 | Join us for a speed debate and introduction to how we work with sustainability in general and timber architecture specifically, project development and digitisation, and landscape and urban development.

Pris för banbrytande lösningar

2.4.2019 | C.F. Møller Design och Normbau vinner ”Design Plus powered by ISH 2019” för sitt nya modulära sittsystem.

Årets Bygge 2019 i Sverige

27.3.2019 | På torsdagskvällen avslöjades det att Biomedicum, som ritats av C.F. Møller Architects, vinner Årets Bygge 2019. Byggnaden är ett kraftpaket för modern forskning för Karolinska Institutet i Stockholm, med Akademiska Hus som byggherre och Skanska som entreprenör.

C.F. Møller Architects vinner MIPIM Award

15.3.2019 | C.F. Møller Architects tilldelas ett MIPIM Award samt ett hedervärt omnämnande för två projekt i England vid årets MIPIM Awards i Cannes.

Världens första promenadvänliga anslutning

12.3.2019 | C.F. Møller Architects presenterar en masterplan som skapar världens första 100 % promenadvänliga anslutning mellan en internationell flygplats, natur och urbana stadsfunktioner.

Reviderade planer för nytt opera- och kulturhus

5.3.2019 | De nya planerna visar upp ett förstärkt koncept som förbättrar samarbetet mellan fyra kulturleverantörer och bidrar till revitaliseringen av Kristiansund.

C.F. Møller Architects at MIPIM

4.3.2019 | MIPIM is the world’s leading property market and C.F. Møller Architects will be participating with Partners, Associated Partners and Studio Managers. Please don’t hesitate to contact us for a meeting in Cannes.

Sveriges högsta trähus

26.2.2019 | C.F. Møller Architects står bakom Sveriges högsta massivträhus som nu tar emot sina första hyresgäster. Huset är byggt med stomme av trä och står som ett landmärke för den nya stadsdelen Kajstaden och en hållbar framtid.

C.F. Møller Architects får ett nytt skoluppdrag

11.2.2019 | C.F. Møller Architects har fått i uppdrag att rita Haninge kommuns nya landmärke Vega skola och aktivitetshus. Dessutom ingår i uppdraget att rita tio nya förskolor utifrån en typförskola.

Green light for Blackhorse Yard development

6.2.2019 | C.F. Møller Architects, Catalyst housing association and Swan Housing Association are delighted to announce that Waltham Forest Council has voted to approve plans to build a new housing-led mixed-use development at the former Webbs Industrial Estate on Blackhorse Lane. The project, known as Blackhorse Yard, includes 100% affordable housing and a variety of commercial uses.

Ny partner och CEO på C.F. Møller Architects

14.1.2019 | C.F. Møllers nuvarande vice vd, advokat Lone Bendorff, blir partner och utses samtidigt till ny CEO för C.F. Møller Architects.

Vinner tävling i Belgien

7.1.2019 | Tillsammans med BRUT vinner C.F Møller Architects upphandlingen om ett ambitiöst stadsutvecklingsprojekt i Oostende, Belgien.

C.F. Møller Architects utser ny associerad partner

17.12.2018 | Jonas Toft Lehmann har utsetts till ny associerad partner hos C.F. Møller Architects från och med den 1 januari.

Bryggeriområde förvandlat till bostadsområde

4.12.2018 | C.F. Møller Architects omvandlar gammalt danskt bryggeriområde till ett nytt levande bostadsområde i Århus.

Framtidens skola i samspel mellan politik, pedagogik och arkitektur

3.12.2018 | Copenhagen International School och C.F. Møller Architects arrangerade den 27 november en debatt om utformningen av framtidens läroanstalter. I panelen fanns arkitekter, en pedagogikexpert, en rektor, skolelever och politiker.
Visa mer