Grönt ljus för Själlands supersjukhus

Grönt ljus för Själlands supersjukhus - C.F. Møller

9.2.2016 | Med godkännandet av dispositionsförslaget är Region Själland klart redo att gå vidare med uppförandet av det nya universitetssjukhuset i Køge, så utgrävning och etablering av byggplats kan starta under 2016.

 

Regionrådet har precis antagit det så kallade dispositionsförslaget, som är det samlade förslaget på hur byggandet av det stora sjukhuset ska genomföras från 2016 till 2022. Det handlar om en massiv utbyggnad av det befintliga sjukhuset i Køge , som växer sig fyra gånger så stort.

Det kommande universitetssjukhuset blir centrum för specialistsjukvården i Region Själland. Samtidigt ska det skapas bästa möjliga ramar runt patienten:

– Vi ska skapa ett sammanhang för patienten, från ankomsten till dess att patienten lämnar sjukhuset igen. Fokus ska vara på närhet med patienten. Bort med diskar och luckor. De inlagda patienterna får egna rum. Här ska personalen tillbringa mesta möjliga tid med patienten, säger Christian Wedell Neergaard, ordförande i sjukhuskommittén.

– Det kan göras genom att man flyttar in arbetsuppgifter på avdelningen istället för att de utförs på kontoret. Jag är säker på att det blir en vacker byggnad som vi kan vara stolta över, säger han.

Fyrdubblas i storlek
Med projektet utökad det befintliga sjukhuset i Køge från 53 770 till 197 722 kvadratmeter. Den nya byggnaden har en anläggningsbudget på fyra miljarder kronor och får 831 enkelrum, 40 operationssalar, 44 intensivplatser och 127 undersökningsrum. Utanför anläggs hela 1 972 parkeringsplatser.

– Att få regionens ambitionsnivå för sjukhuset att överensstämma med anläggningsramen har varit en svår men nödvändig process, som vi i och med det godkända dispositionsförslaget har gått i mål med. Det är en viktig milstolpe i den arkitektoniska processen mot det slutliga genomförandet och leverans av byggnaden, säger Klavs Hyttel, arkitekt och partner på C.F. Møller, och fortsätter:

– Vi kan med stolthet säga att vi har lyckats hålla fast vid vårt helande förhållningssätt till hälsobyggnader med fokus på gröna omgivningar, kvalitativt dagsljus i alla patientrum och personalfaciliteter. Och skapat en effektiv och driftoptimerad struktur som bevarar en upplevelserik men tydlig wayfinding som avstamp för ett tryggt och säkert patientförlopp.

C.F. Møller vann 1982 tävlingen om Køges dåvarande regionsjukhus och skapar med den nya utbyggnaden ett framtidsinriktat universitetssjukhus och ett föredömligt samspel med det befintliga sjukhusets utmaningar och inneboende kvaliteter. Utöver C.F. Møller består rådgivarteamet av Alectia och Rambøl. Cubo Arkitekter, Gehl Architects och Søren Jensen Rådgivende Ingeniørfirma är underrådgivare.

 

Läs mer om Universitetssjukhus Køge

Nyheter

Prenumera på nyhetsbrev

Win third prize in invited competition

12.7.2019 | 30 international teams were invited to design the new premises for the EU Commission in Brussels, and it has been announced that C.F. Møller Architects in collaboration with B2Ai won third prize.

Wins Green Good Design Award

8.7.2019 | Copenhagen International School by C.F. Møller Architects wins Green Good Design Award 2019.

Utvecklar nytt kontorsområde i Uppsala

1.7.2019 | Atrium Ljungberg utvecklar i samarbejde med C.F. Møller Architects nytt kontorsområde i Gränbystaden, Uppsala, genom förnyad markanvisning.

”Hjärtat” i Ikast tar hem internationell utmärkels

1.7.2019 | ”Hjärtat” (Hjertet) i Ikast, som utformats av C.F. Møller Architects, har utsetts till vinnare av den mycket prestigefyllda utmärkelsen International Architecture Award 2019 av muséet Chicago Athenaeum, arkitektur- och designmuseum och European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies (Europeiskt centrum för konstnärlig arkitektur och urbana studier).

C.F. Møller Architects öppnar kontor i Berlin

26.6.2019 | Den 1 juli öppnar C.F. Møller Architects dörrarna till det nya kontoret i centrala Berlin. Detta sker mot bakgrund av en allt större uppdragsvolym till följd av en fokuserad satsning på den tyska marknaden under de senaste åren.

Awarded 'Best Conceptual Design'

25.6.2019 | We are happy to tell that our Golden Mede Housing project for the Rothschild Foundation was awarded 'Best Conceptual Design' at the S.ARCH (Sustainable Architecture) Awards 2019.

C.F. Møller Architects presenterar ett förslag på en ny vision för Garden City

16.5.2019 | C.F. Møller Architects har gått vidare till andra omgången i den internationella idétävlingen om en översiktsplan på 45 hektar, baserat på en ny vision för principerna bakom Garden City rörelsen. Studion presenterar nu det nyligen inskickade förslaget.

Central Station: En ny serie övergångsmöbler

2.5.2019 | HOLMRIS B8 lanserar i samarbete med C.F. Møller Design, en helt ny serie av paus- och övergångsmöbler under namnet Central Station. De nya möblerna kommer att bidra till att ytorna i ett kontor, en lärandemiljö, ett hotell eller en restaurang hänger ihop på bästa möjliga sätt.

Läkande arkitektur i Finland

25.4.2019 | C.F. Møller Architects ligger bakom förslaget till den nya psykiatriska kliniken i Finland, som baseras på gedigen internationell erfarenhet inom sjukvård, samt på konceptet ”helande arkitektur”, som även kallas evidensbaserad design (EBD).

Calling all talents

24.4.2019 | Join us for a speed debate and introduction to how we work with sustainability in general and timber architecture specifically, project development and digitisation, and landscape and urban development.

Pris för banbrytande lösningar

2.4.2019 | C.F. Møller Design och Normbau vinner ”Design Plus powered by ISH 2019” för sitt nya modulära sittsystem.

Årets Bygge 2019 i Sverige

27.3.2019 | På torsdagskvällen avslöjades det att Biomedicum, som ritats av C.F. Møller Architects, vinner Årets Bygge 2019. Byggnaden är ett kraftpaket för modern forskning för Karolinska Institutet i Stockholm, med Akademiska Hus som byggherre och Skanska som entreprenör.

C.F. Møller Architects vinner MIPIM Award

15.3.2019 | C.F. Møller Architects tilldelas ett MIPIM Award samt ett hedervärt omnämnande för två projekt i England vid årets MIPIM Awards i Cannes.

Världens första promenadvänliga anslutning

12.3.2019 | C.F. Møller Architects presenterar en masterplan som skapar världens första 100 % promenadvänliga anslutning mellan en internationell flygplats, natur och urbana stadsfunktioner.

Reviderade planer för nytt opera- och kulturhus

5.3.2019 | De nya planerna visar upp ett förstärkt koncept som förbättrar samarbetet mellan fyra kulturleverantörer och bidrar till revitaliseringen av Kristiansund.

C.F. Møller Architects at MIPIM

4.3.2019 | MIPIM is the world’s leading property market and C.F. Møller Architects will be participating with Partners, Associated Partners and Studio Managers. Please don’t hesitate to contact us for a meeting in Cannes.

Sveriges högsta trähus

26.2.2019 | C.F. Møller Architects står bakom Sveriges högsta massivträhus som nu tar emot sina första hyresgäster. Huset är byggt med stomme av trä och står som ett landmärke för den nya stadsdelen Kajstaden och en hållbar framtid.

C.F. Møller Architects får ett nytt skoluppdrag

11.2.2019 | C.F. Møller Architects har fått i uppdrag att rita Haninge kommuns nya landmärke Vega skola och aktivitetshus. Dessutom ingår i uppdraget att rita tio nya förskolor utifrån en typförskola.

Green light for Blackhorse Yard development

6.2.2019 | C.F. Møller Architects, Catalyst housing association and Swan Housing Association are delighted to announce that Waltham Forest Council has voted to approve plans to build a new housing-led mixed-use development at the former Webbs Industrial Estate on Blackhorse Lane. The project, known as Blackhorse Yard, includes 100% affordable housing and a variety of commercial uses.

Ny partner och CEO på C.F. Møller Architects

14.1.2019 | C.F. Møllers nuvarande vice vd, advokat Lone Bendorff, blir partner och utses samtidigt till ny CEO för C.F. Møller Architects.

Vinner tävling i Belgien

7.1.2019 | Tillsammans med BRUT vinner C.F Møller Architects upphandlingen om ett ambitiöst stadsutvecklingsprojekt i Oostende, Belgien.

C.F. Møller Architects utser ny associerad partner

17.12.2018 | Jonas Toft Lehmann har utsetts till ny associerad partner hos C.F. Møller Architects från och med den 1 januari.

Bryggeriområde förvandlat till bostadsområde

4.12.2018 | C.F. Møller Architects omvandlar gammalt danskt bryggeriområde till ett nytt levande bostadsområde i Århus.

Framtidens skola i samspel mellan politik, pedagogik och arkitektur

3.12.2018 | Copenhagen International School och C.F. Møller Architects arrangerade den 27 november en debatt om utformningen av framtidens läroanstalter. I panelen fanns arkitekter, en pedagogikexpert, en rektor, skolelever och politiker.
Visa mer