I tävling om Ballerup resecenter

I tävling om Ballerup resecenter - C.F. Møller. Photo: Ballerup Kommune

3.2.2016 | Realdania och Ballerup Kommun har valt ut C.F. Møller och C.F. Møller Landscape tillsammans med MOE som en av fyra deltagare i projekttävlingen om att kickstarta Ballerup.

 

Ballerup är en av tre kommuner som har valts ut för att motta stöd för förverkligandet av ett förtätningsprojekt som ska fungera som exempelprojekt för andra kommuner. C.F. Møller Landscape ska nu ge ett förslag på hur Ballerups stadscentrum i stationsområdet kan utvecklas samt sätta fokus på hållbar utveckling.

– Det är mycket glädjande att vi återigen har valts ut till ett av landet stora och ambitiösa stadsutvecklings- och hållbarhetsprojekt, säger Lasse Palm, avdelningschef på C.F. Møller Landscape, om förkvalificeringen.

Förtätningsprojektet gäller för ett område vid Ballerup Station på 25 000 m², varav stationsområdet utgör 12 000 m². I tävlingen ska de deltagande teamen komma med ett skissförslag på en bebyggelseplan för hela området. Förslaget ska illustrera var och hur mycket det kan förtätas, samt hur förtätningen kan bidra till att skapa ett attraktivt och intressant centrum.

Stationsområdet som nytt stadsrum
Den första etappen av projektet består av en omläggning av det nuvarande stationsområdet till en kompakt bussterminal och ett nytt stadsrum. Stationsområdet passeras dagligen av 20 000 människor och är den mest centrala och besökta platsen i Ballerup.

– Ballerup Resecenter är ett ambitiöst och komplext stadsutvecklingsprojekt. Uppgiften är intressant och utmanande eftersom den fokuserar på att koppla samman de bästa ekonomiska och stadsplansmässiga ramvillkoren för ett förverkligande och en transformation av Ballerups stadscentrum som nytt, attraktivt stadsrum, säger Lasse Palm.

– Det gör att projektet är en perfekt förlängning av vår vision om en helhetsinriktad tillgång till hållbar stadsutveckling och mobilitet, men även de stadsutvecklingsprojekt som vi arbetar med för närvarande, som Byen til Vandet i Randers och klimatsäkring av Lemvig stad och hamn, säger han.

Ett föregångsprojekt
Ett av de starkaste inslagen i Ballerupuppgiften är att projektet ska ta avstamp i staden så som den fungerar och står i dag. Det kräver en holistisk syn på projektet, förklarar Lasse Palm.

– Kickstarten av Ballerup ska skapa ett hållbart stationscentrum i förstaden, och kommunens vision är att det ska upplevas som attraktivt för besökare, invånare och handlare. Samtidigt ska det skapa drivkrafter för att skapa ramar för förtätning med centralt placerade bostäder, säger han.

– Uppgiften skapar en grund för hur vi kan arbeta vidare med förtätnings- och stadsutvecklingsprojekt, som i hög utsträckning blir en faktor runt om i många nordiska och europeiska länder de närmaste åren. Med utgångspunkt i staden så som den ser ut i dag, ska vi visa på en metod för att ta den till nästa nivå. Detta är helt avgörande för att få projektet att gå upp i en högre enhet, säger Lasse Palm.

C.F. Møller är en av fyra totalrådgivare som har valts ut att delta i tävlingen. De andra deltagarna är COBE med Tyréns AB, Hansen, Carlsen og Frølund och Gottlieb Paludan med Sweco og SLETH samt SLA med Holscher Nordberg Architects och Atkins Danmark. Projektet beräknas tas i drift i juni 2018.

Nyheter

Prenumera på nyhetsbrev

Shortlisted for Blueprint Awards 2019

16.9.2019 | The Assembly Hall in Copenhagen is shortlisted for a Blueprint Award 2019 in the category ‘Best Building Re-Use Project’. The shortlisted projects are projects that sustainably rethink, revitalise and repurpose buildings for new uses.

Awarded for Artwork

30.8.2019 | C.F. Møller Architects win a CODAaward 2019 for best site-specific artwork in the category Healthcare with Biomedicum in Stockholm.

Ny nordisk designserie

27.8.2019 | C.F. Møller Architects designers lanserar i samarbete med Randi en ny nordiskt baserad, elegant och funktionell serie tillbehör för badrum.

Birthday Reception in Aarhus

15.8.2019 | Partner and architect Julian Weyer turns 50 years. C.F. Møller Architects will host a reception to celebrate Julian, and it will be our great pleasure if friends, colleagues and business partners will attend the reception to celebrate Julian Friday the 30th of August, 15.00-17.00 at Europaplads 2.

Hjärtat i Ikast erhåller utmärkelsen ICONIC Award

9.8.2019 | «Hjertet» i Ikast kombinerer undervisning, aktiviteter, samhold, trening og rekreasjon på nye måter, og for dette har prosjektet blitt tildelt Iconic Award 2019: Innovative Architecture (innovativ arkitektur).

Win third prize in invited competition

12.7.2019 | 30 international teams were invited to design the new premises for the EU Commission in Brussels, and it has been announced that C.F. Møller Architects in collaboration with B2Ai won third prize.

Wins Green Good Design Award

8.7.2019 | Copenhagen International School by C.F. Møller Architects wins Green Good Design Award 2019.

Utvecklar nytt kontorsområde i Uppsala

1.7.2019 | Atrium Ljungberg utvecklar i samarbejde med C.F. Møller Architects nytt kontorsområde i Gränbystaden, Uppsala, genom förnyad markanvisning.

”Hjärtat” i Ikast tar hem internationell utmärkels

1.7.2019 | ”Hjärtat” (Hjertet) i Ikast, som utformats av C.F. Møller Architects, har utsetts till vinnare av den mycket prestigefyllda utmärkelsen International Architecture Award 2019 av muséet Chicago Athenaeum, arkitektur- och designmuseum och European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies (Europeiskt centrum för konstnärlig arkitektur och urbana studier).

C.F. Møller Architects öppnar kontor i Berlin

26.6.2019 | Den 1 juli öppnar C.F. Møller Architects dörrarna till det nya kontoret i centrala Berlin. Detta sker mot bakgrund av en allt större uppdragsvolym till följd av en fokuserad satsning på den tyska marknaden under de senaste åren.

Awarded 'Best Conceptual Design'

25.6.2019 | We are happy to tell that our Golden Mede Housing project for the Rothschild Foundation was awarded 'Best Conceptual Design' at the S.ARCH (Sustainable Architecture) Awards 2019.

C.F. Møller Architects presenterar ett förslag på en ny vision för Garden City

16.5.2019 | C.F. Møller Architects har gått vidare till andra omgången i den internationella idétävlingen om en översiktsplan på 45 hektar, baserat på en ny vision för principerna bakom Garden City rörelsen. Studion presenterar nu det nyligen inskickade förslaget.

Central Station: En ny serie övergångsmöbler

2.5.2019 | HOLMRIS B8 lanserar i samarbete med C.F. Møller Design, en helt ny serie av paus- och övergångsmöbler under namnet Central Station. De nya möblerna kommer att bidra till att ytorna i ett kontor, en lärandemiljö, ett hotell eller en restaurang hänger ihop på bästa möjliga sätt.

Läkande arkitektur i Finland

25.4.2019 | C.F. Møller Architects ligger bakom förslaget till den nya psykiatriska kliniken i Finland, som baseras på gedigen internationell erfarenhet inom sjukvård, samt på konceptet ”helande arkitektur”, som även kallas evidensbaserad design (EBD).

Calling all talents

24.4.2019 | Join us for a speed debate and introduction to how we work with sustainability in general and timber architecture specifically, project development and digitisation, and landscape and urban development.

Pris för banbrytande lösningar

2.4.2019 | C.F. Møller Design och Normbau vinner ”Design Plus powered by ISH 2019” för sitt nya modulära sittsystem.

Årets Bygge 2019 i Sverige

27.3.2019 | På torsdagskvällen avslöjades det att Biomedicum, som ritats av C.F. Møller Architects, vinner Årets Bygge 2019. Byggnaden är ett kraftpaket för modern forskning för Karolinska Institutet i Stockholm, med Akademiska Hus som byggherre och Skanska som entreprenör.

C.F. Møller Architects vinner MIPIM Award

15.3.2019 | C.F. Møller Architects tilldelas ett MIPIM Award samt ett hedervärt omnämnande för två projekt i England vid årets MIPIM Awards i Cannes.

Världens första promenadvänliga anslutning

12.3.2019 | C.F. Møller Architects presenterar en masterplan som skapar världens första 100 % promenadvänliga anslutning mellan en internationell flygplats, natur och urbana stadsfunktioner.

Reviderade planer för nytt opera- och kulturhus

5.3.2019 | De nya planerna visar upp ett förstärkt koncept som förbättrar samarbetet mellan fyra kulturleverantörer och bidrar till revitaliseringen av Kristiansund.

C.F. Møller Architects at MIPIM

4.3.2019 | MIPIM is the world’s leading property market and C.F. Møller Architects will be participating with Partners, Associated Partners and Studio Managers. Please don’t hesitate to contact us for a meeting in Cannes.

Sveriges högsta trähus

26.2.2019 | C.F. Møller Architects står bakom Sveriges högsta massivträhus som nu tar emot sina första hyresgäster. Huset är byggt med stomme av trä och står som ett landmärke för den nya stadsdelen Kajstaden och en hållbar framtid.

C.F. Møller Architects får ett nytt skoluppdrag

11.2.2019 | C.F. Møller Architects har fått i uppdrag att rita Haninge kommuns nya landmärke Vega skola och aktivitetshus. Dessutom ingår i uppdraget att rita tio nya förskolor utifrån en typförskola.

Green light for Blackhorse Yard development

6.2.2019 | C.F. Møller Architects, Catalyst housing association and Swan Housing Association are delighted to announce that Waltham Forest Council has voted to approve plans to build a new housing-led mixed-use development at the former Webbs Industrial Estate on Blackhorse Lane. The project, known as Blackhorse Yard, includes 100% affordable housing and a variety of commercial uses.
Visa mer