Integrerad konstverk lanseras

Integrerad konstverk lanseras - C.F. Møller. Photo: Bryan Cody

27.9.2016 | Den brittiske konstnären Conrad Shawcross lanserar The Optic Cloak, ett stort nytt konstverk i samarbete med arkitektbyrån C.F. Møller.

 

Det C.F. Møller-ritade Energy Centre, en fusion av konst, arkitektur och teknik på Greenwich Peninsula, kommer att tas i drift senare i höst för att förse de mer än 15 000 hem, företag, butiker och kreativa nav som kommer att byggas på halvön med el och varmvatten som produceras med låga utsläpp av koldioxid.

Nytt landmärke
Nio skorstenar, var och en med en höjd av 49 meter, har placerats i rad för att skapa ett smalt torn eller ”en klinga”, som en vertikal motpol till den monolitiska horisontella svarta låda som innehåller värmepannorna, ackumulatortankarna och CHP-motorerna.
Detta vertikala torn har blivit målarduken för ett integrerat konstverk av den brittiska skulptören Conrad Shawcross.
Conrads konstverk kombinerar avancerad teknik och komplex optisk forskning till interferensmönster som bryter upp och dematerialiserar massan hos tornstrukturen; den abstrakta formen förstärker ingången till Greenwich Peninsula och är ett karakteristiskt landmärke för lokalsamhället och för samhället i stort.

Designen använder sig av både första världskrigets ”dazzle camouflage” – paradoxen där föremål som är tänkta att gömmas i själva verket görs både mer synliga och uppseendeväckande – och tankar som återfinns i kubistiska och futuristiska målningar, där ett objekts yta bryts upp för att skapa falska perspektiv och med parallella linjer som smälter ihop.
På kvällarna kommer tornet att lysas upp inifrån för att på så sätt kontinuerligt omdefiniera formen hos strukturen och dess omgivningar.

Avmystifierande design
Ett besökscentrum kommer att erbjuda en interaktiv och lärande upplevelse för förhandsbokade besökargrupper. Avsikten är att avmystifiera processen kring energiproduktion och visa infrastrukturen som möjliggör hållbar energi genom låga koldioxidutsläpp, och som kommer att förse Greenwich Peninsula med energi.
Projektet är C.F. Møllers första samarbete med en konstnär i Storbritannien. ”Vi har omfamnat Conrads vision och tankar som en integrerad del av byggnaden, och hans team har även tagit till sig våra synpunkter om proportioner, materialval, komposition och hållbarhet för energicentret. Conrads arbete har tillfört projektet en ny dimension, och hur skulle vi kunna vara annat än belåtna med det?”, säger Rolf Nielsen, associerad partner på arkitektbyrån C.F. Møller.

Ett annat arbete av C.F. Møller på Greenwich Peninsula är ”The Moore” – ett tio våningar högt bostadshus. Projektet har nominerats till BDA Brick Award 2016 som en av två nomineringar för C.F. Møller vid årets Brick Awards. Den andra nomineringen är ett bostadsprojekt kallat Elmwood Court i Battersea i London.

 

Läs mer om Brick Awards nomineringar.
Läs mer om Greenwich Peninsula Energy Station.
Läs mer om 'The Moore'
More on Elmwood Court.

Nyheter

Prenumera på nyhetsbrev

Win third prize in invited competition

12.7.2019 | 30 international teams were invited to design the new premises for the EU Commission in Brussels, and it has been announced that C.F. Møller Architects in collaboration with B2Ai won third prize.

Wins Green Good Design Award

8.7.2019 | Copenhagen International School by C.F. Møller Architects wins Green Good Design Award 2019.

Utvecklar nytt kontorsområde i Uppsala

1.7.2019 | Atrium Ljungberg utvecklar i samarbejde med C.F. Møller Architects nytt kontorsområde i Gränbystaden, Uppsala, genom förnyad markanvisning.

”Hjärtat” i Ikast tar hem internationell utmärkels

1.7.2019 | ”Hjärtat” (Hjertet) i Ikast, som utformats av C.F. Møller Architects, har utsetts till vinnare av den mycket prestigefyllda utmärkelsen International Architecture Award 2019 av muséet Chicago Athenaeum, arkitektur- och designmuseum och European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies (Europeiskt centrum för konstnärlig arkitektur och urbana studier).

C.F. Møller Architects öppnar kontor i Berlin

26.6.2019 | Den 1 juli öppnar C.F. Møller Architects dörrarna till det nya kontoret i centrala Berlin. Detta sker mot bakgrund av en allt större uppdragsvolym till följd av en fokuserad satsning på den tyska marknaden under de senaste åren.

Awarded 'Best Conceptual Design'

25.6.2019 | We are happy to tell that our Golden Mede Housing project for the Rothschild Foundation was awarded 'Best Conceptual Design' at the S.ARCH (Sustainable Architecture) Awards 2019.

C.F. Møller Architects presenterar ett förslag på en ny vision för Garden City

16.5.2019 | C.F. Møller Architects har gått vidare till andra omgången i den internationella idétävlingen om en översiktsplan på 45 hektar, baserat på en ny vision för principerna bakom Garden City rörelsen. Studion presenterar nu det nyligen inskickade förslaget.

Central Station: En ny serie övergångsmöbler

2.5.2019 | HOLMRIS B8 lanserar i samarbete med C.F. Møller Design, en helt ny serie av paus- och övergångsmöbler under namnet Central Station. De nya möblerna kommer att bidra till att ytorna i ett kontor, en lärandemiljö, ett hotell eller en restaurang hänger ihop på bästa möjliga sätt.

Läkande arkitektur i Finland

25.4.2019 | C.F. Møller Architects ligger bakom förslaget till den nya psykiatriska kliniken i Finland, som baseras på gedigen internationell erfarenhet inom sjukvård, samt på konceptet ”helande arkitektur”, som även kallas evidensbaserad design (EBD).

Calling all talents

24.4.2019 | Join us for a speed debate and introduction to how we work with sustainability in general and timber architecture specifically, project development and digitisation, and landscape and urban development.

Pris för banbrytande lösningar

2.4.2019 | C.F. Møller Design och Normbau vinner ”Design Plus powered by ISH 2019” för sitt nya modulära sittsystem.

Årets Bygge 2019 i Sverige

27.3.2019 | På torsdagskvällen avslöjades det att Biomedicum, som ritats av C.F. Møller Architects, vinner Årets Bygge 2019. Byggnaden är ett kraftpaket för modern forskning för Karolinska Institutet i Stockholm, med Akademiska Hus som byggherre och Skanska som entreprenör.

C.F. Møller Architects vinner MIPIM Award

15.3.2019 | C.F. Møller Architects tilldelas ett MIPIM Award samt ett hedervärt omnämnande för två projekt i England vid årets MIPIM Awards i Cannes.

Världens första promenadvänliga anslutning

12.3.2019 | C.F. Møller Architects presenterar en masterplan som skapar världens första 100 % promenadvänliga anslutning mellan en internationell flygplats, natur och urbana stadsfunktioner.

Reviderade planer för nytt opera- och kulturhus

5.3.2019 | De nya planerna visar upp ett förstärkt koncept som förbättrar samarbetet mellan fyra kulturleverantörer och bidrar till revitaliseringen av Kristiansund.

C.F. Møller Architects at MIPIM

4.3.2019 | MIPIM is the world’s leading property market and C.F. Møller Architects will be participating with Partners, Associated Partners and Studio Managers. Please don’t hesitate to contact us for a meeting in Cannes.

Sveriges högsta trähus

26.2.2019 | C.F. Møller Architects står bakom Sveriges högsta massivträhus som nu tar emot sina första hyresgäster. Huset är byggt med stomme av trä och står som ett landmärke för den nya stadsdelen Kajstaden och en hållbar framtid.

C.F. Møller Architects får ett nytt skoluppdrag

11.2.2019 | C.F. Møller Architects har fått i uppdrag att rita Haninge kommuns nya landmärke Vega skola och aktivitetshus. Dessutom ingår i uppdraget att rita tio nya förskolor utifrån en typförskola.

Green light for Blackhorse Yard development

6.2.2019 | C.F. Møller Architects, Catalyst housing association and Swan Housing Association are delighted to announce that Waltham Forest Council has voted to approve plans to build a new housing-led mixed-use development at the former Webbs Industrial Estate on Blackhorse Lane. The project, known as Blackhorse Yard, includes 100% affordable housing and a variety of commercial uses.

Ny partner och CEO på C.F. Møller Architects

14.1.2019 | C.F. Møllers nuvarande vice vd, advokat Lone Bendorff, blir partner och utses samtidigt till ny CEO för C.F. Møller Architects.

Vinner tävling i Belgien

7.1.2019 | Tillsammans med BRUT vinner C.F Møller Architects upphandlingen om ett ambitiöst stadsutvecklingsprojekt i Oostende, Belgien.

C.F. Møller Architects utser ny associerad partner

17.12.2018 | Jonas Toft Lehmann har utsetts till ny associerad partner hos C.F. Møller Architects från och med den 1 januari.

Bryggeriområde förvandlat till bostadsområde

4.12.2018 | C.F. Møller Architects omvandlar gammalt danskt bryggeriområde till ett nytt levande bostadsområde i Århus.

Framtidens skola i samspel mellan politik, pedagogik och arkitektur

3.12.2018 | Copenhagen International School och C.F. Møller Architects arrangerade den 27 november en debatt om utformningen av framtidens läroanstalter. I panelen fanns arkitekter, en pedagogikexpert, en rektor, skolelever och politiker.
Visa mer