Invigning av sjukhusprojekt i Bergen

Invigning av sjukhusprojekt i Bergen - C.F. Møller. Photo: Jørgen True

19.10.2018 | Den 23 oktober invigs en ny tillbyggnad till Haraldplass Sygehus i Bergen. Projektet har ritats av C.F. Møller Architects och kännetecknas av två atrier som ger massor av naturligt ljus och eliminerar traditionella korridorer.

 

Den 23 oktober är en högtidsdag i Bergen. Då invigs en ny sjukhusbyggnad på Haraldsplass Diakonale Sygehus av statsminister Erna Solberg, sjukvårdsminister Bent Høie och representanter från Haraldsplass Diakonale Sygehus.


– Byggmästaren, stiftelsen och den gamla byggnaden vid Haraldsplass är helt unika, och det har varit en ära att få bidra till den stolta och vackra byggnadstraditionen på Haraldsplass. Som arkitekter lägger vi mycket vikt vid vår omgivning och forskning och erfarenheter har visat att vi påverkas av omgivningarna. Därför var det extra inspirerande att arbeta med Haraldsplass, som har särprägel och kvaliteter från olika tidsepoker. Ändå är det arkitekten Per Griegs konstruktion från 1940 som är själva ryggraden på platsen som den ser ut i dag, berättar Christian Dahle, partner och arkitekt på C.F. Møller Architects.


Bryter med traditionen
Till skillnad från traditionella sjukhusbyggnader finns inga långa korridorer. Sängavdelningarna är placerade längs två överbyggda atrier som bildar ramen runt två olika gemenskapsytor: Ett offentligt ankomstrum med reception, café, butik och uppehållsområde och ett mer privat rum som bara är till för patienter och deras besökare. Atrierna gör att dagsljuset kommer in i byggnaden vilket ger enklare orientering och översikt.


Alla patienter får tillgång till utsikten över dalen och staden eftersom den nya byggnaden följer Möllendalsälvens sträckning och gör en liten böj i fasaden.

 

– Vi har i arbetet på Haraldsplass bland annat använt våra erfarenheter från Akershus Universitetshospital i Oslo samt två uppdrag i Bergen för Haukeland Unversitetssygehus, en precis färdigbyggd akutmottagning och en laboratoriebyggnad som sammanför forskningslaboratorier och laboratorier för patientdiagnostik, berättar Christian Dahle.

 

Den nya byggnaden tillför 170 extra sängplatser till akutmottagningen.


Den officiella invigningen sker i för särskilt inbjudna gäster den 23 oktober.

 

Respekt för historien
Det ursprungliga sjukhuset invigdes 1940. Det fanns plats för 100 patienter, systrar från diakonernas stiftelse och studenter på sjuksköterskeskolan. En särskild karakteristik var att patienterna hade utsikt över staden och fjorden.


– Vi brukar kalla Haraldsplass den vackra svanen vid Ulrikkens fot. Många sjukhus har byggnader och miljöer som är alienerande för människor. Per Griegs arkitektur är exakt och stram i sin struktur men är samtidigt också vacker och inbjudande. Per Grieg var också en av de stora och viktiga Bergen-arkitekterna som har gjort avtryck och inspirerat hela den arkitektoniska miljön. Han fick sin inspiration från utlandet, men glömde aldrig sina rötter och sin historia. På samma vis kom diakonernas stiftelse från utlandet och är nu rotade i Bergen, säger Christian Dahle, och poängterar vilken betydelse det har haft för arbetet med Haraldsplass,
 
– Per Griegs Haraldsplass är ett av de viktigaste verken i hans långa karriär. Vi anser att det är viktigt att ha respekt och förståelse för de kvaliteter platsen redan har och vi ville föra dessa kvaliteter vidare med den nya sjukhusbyggnaden. Haraldsplass är en institution med lång historia av omsorg och denna plats utstrålar verkligen omsorg, från de människor som arbetar här till byggnaderna som inhyser Haraldsplass patienter, studenter och personal.

 

Erkännande inom sjukvård
C.F. Møller Architects är erkänt över hela världen för sin expertis inom sjukvård. C.F. Møller ligger bland annat bakom Akershus Universitetssygehus i Oslo, Akut- och infektionskliniken på Skånes Universitetssjukhus i Malmö och Aarhus Universitetshospital som hör till de mest nyligen genomförda projekten. För närvarande arbetar C.F. Møller Architects med sjukvårdsprojekt i Tyskland, England och Danmark. Det som kännetecknar alla projekt är en evidensbaserad strategi som också kallas helande arkitektur.

 

Pågående projekt i Norge
I Norge är C.F. Møller Architects för närvarande igång med två stora projekt, båda i Oslo. Det ena projektet är Fjordporten – På Oslo centralstation flätar Fjordporten samman transport, arbete, fritid, kultur och näringsliv i en framåtblickande och robust knutpunkt genom att förena tradition och förnyelse. Projektet genomförs tillsammans med Reiulf Ramstad Arkitekter.

 

Mittemot detta projekt, på Biskop Gunnerups Gate 14 B, är C.F. Møller Architects igång med ett annat projekt som också är ett höghus som utvecklats i samarbete med Kristin Jarmund Arkitekter och Urban Planners Rodeo Arkitekter. Här skapas en ny stadsmiljö med torg, hotell och höghus som formar attraktiva umgängesytor och effektiva urbana förbindelser.
Biskop Gunners gate 14B ska vara ett internationellt föregångsprojekt inom miljö och hållbarhet. Projektet ska stärka områdets utveckling och tydliggöra Oslos ambition att göra denna del av staden bättre på att hantera stora mängder trafikanter, samtidigt som den ska vara en attraktiv plats att vistas på.

Nyheter

Prenumera på nyhetsbrev

Shortlisted for Blueprint Awards 2019

16.9.2019 | The Assembly Hall in Copenhagen is shortlisted for a Blueprint Award 2019 in the category ‘Best Building Re-Use Project’. The shortlisted projects are projects that sustainably rethink, revitalise and repurpose buildings for new uses.

Awarded for Artwork

30.8.2019 | C.F. Møller Architects win a CODAaward 2019 for best site-specific artwork in the category Healthcare with Biomedicum in Stockholm.

Ny nordisk designserie

27.8.2019 | C.F. Møller Architects designers lanserar i samarbete med Randi en ny nordiskt baserad, elegant och funktionell serie tillbehör för badrum.

Birthday Reception in Aarhus

15.8.2019 | Partner and architect Julian Weyer turns 50 years. C.F. Møller Architects will host a reception to celebrate Julian, and it will be our great pleasure if friends, colleagues and business partners will attend the reception to celebrate Julian Friday the 30th of August, 15.00-17.00 at Europaplads 2.

Hjärtat i Ikast erhåller utmärkelsen ICONIC Award

9.8.2019 | «Hjertet» i Ikast kombinerer undervisning, aktiviteter, samhold, trening og rekreasjon på nye måter, og for dette har prosjektet blitt tildelt Iconic Award 2019: Innovative Architecture (innovativ arkitektur).

Win third prize in invited competition

12.7.2019 | 30 international teams were invited to design the new premises for the EU Commission in Brussels, and it has been announced that C.F. Møller Architects in collaboration with B2Ai won third prize.

Wins Green Good Design Award

8.7.2019 | Copenhagen International School by C.F. Møller Architects wins Green Good Design Award 2019.

Utvecklar nytt kontorsområde i Uppsala

1.7.2019 | Atrium Ljungberg utvecklar i samarbejde med C.F. Møller Architects nytt kontorsområde i Gränbystaden, Uppsala, genom förnyad markanvisning.

”Hjärtat” i Ikast tar hem internationell utmärkels

1.7.2019 | ”Hjärtat” (Hjertet) i Ikast, som utformats av C.F. Møller Architects, har utsetts till vinnare av den mycket prestigefyllda utmärkelsen International Architecture Award 2019 av muséet Chicago Athenaeum, arkitektur- och designmuseum och European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies (Europeiskt centrum för konstnärlig arkitektur och urbana studier).

C.F. Møller Architects öppnar kontor i Berlin

26.6.2019 | Den 1 juli öppnar C.F. Møller Architects dörrarna till det nya kontoret i centrala Berlin. Detta sker mot bakgrund av en allt större uppdragsvolym till följd av en fokuserad satsning på den tyska marknaden under de senaste åren.

Awarded 'Best Conceptual Design'

25.6.2019 | We are happy to tell that our Golden Mede Housing project for the Rothschild Foundation was awarded 'Best Conceptual Design' at the S.ARCH (Sustainable Architecture) Awards 2019.

C.F. Møller Architects presenterar ett förslag på en ny vision för Garden City

16.5.2019 | C.F. Møller Architects har gått vidare till andra omgången i den internationella idétävlingen om en översiktsplan på 45 hektar, baserat på en ny vision för principerna bakom Garden City rörelsen. Studion presenterar nu det nyligen inskickade förslaget.

Central Station: En ny serie övergångsmöbler

2.5.2019 | HOLMRIS B8 lanserar i samarbete med C.F. Møller Design, en helt ny serie av paus- och övergångsmöbler under namnet Central Station. De nya möblerna kommer att bidra till att ytorna i ett kontor, en lärandemiljö, ett hotell eller en restaurang hänger ihop på bästa möjliga sätt.

Läkande arkitektur i Finland

25.4.2019 | C.F. Møller Architects ligger bakom förslaget till den nya psykiatriska kliniken i Finland, som baseras på gedigen internationell erfarenhet inom sjukvård, samt på konceptet ”helande arkitektur”, som även kallas evidensbaserad design (EBD).

Calling all talents

24.4.2019 | Join us for a speed debate and introduction to how we work with sustainability in general and timber architecture specifically, project development and digitisation, and landscape and urban development.

Pris för banbrytande lösningar

2.4.2019 | C.F. Møller Design och Normbau vinner ”Design Plus powered by ISH 2019” för sitt nya modulära sittsystem.

Årets Bygge 2019 i Sverige

27.3.2019 | På torsdagskvällen avslöjades det att Biomedicum, som ritats av C.F. Møller Architects, vinner Årets Bygge 2019. Byggnaden är ett kraftpaket för modern forskning för Karolinska Institutet i Stockholm, med Akademiska Hus som byggherre och Skanska som entreprenör.

C.F. Møller Architects vinner MIPIM Award

15.3.2019 | C.F. Møller Architects tilldelas ett MIPIM Award samt ett hedervärt omnämnande för två projekt i England vid årets MIPIM Awards i Cannes.

Världens första promenadvänliga anslutning

12.3.2019 | C.F. Møller Architects presenterar en masterplan som skapar världens första 100 % promenadvänliga anslutning mellan en internationell flygplats, natur och urbana stadsfunktioner.

Reviderade planer för nytt opera- och kulturhus

5.3.2019 | De nya planerna visar upp ett förstärkt koncept som förbättrar samarbetet mellan fyra kulturleverantörer och bidrar till revitaliseringen av Kristiansund.

C.F. Møller Architects at MIPIM

4.3.2019 | MIPIM is the world’s leading property market and C.F. Møller Architects will be participating with Partners, Associated Partners and Studio Managers. Please don’t hesitate to contact us for a meeting in Cannes.

Sveriges högsta trähus

26.2.2019 | C.F. Møller Architects står bakom Sveriges högsta massivträhus som nu tar emot sina första hyresgäster. Huset är byggt med stomme av trä och står som ett landmärke för den nya stadsdelen Kajstaden och en hållbar framtid.

C.F. Møller Architects får ett nytt skoluppdrag

11.2.2019 | C.F. Møller Architects har fått i uppdrag att rita Haninge kommuns nya landmärke Vega skola och aktivitetshus. Dessutom ingår i uppdraget att rita tio nya förskolor utifrån en typförskola.

Green light for Blackhorse Yard development

6.2.2019 | C.F. Møller Architects, Catalyst housing association and Swan Housing Association are delighted to announce that Waltham Forest Council has voted to approve plans to build a new housing-led mixed-use development at the former Webbs Industrial Estate on Blackhorse Lane. The project, known as Blackhorse Yard, includes 100% affordable housing and a variety of commercial uses.
Visa mer