Invigningen av Mærsk-tornet markerar en ny era i dansk forskning på hälsoområdet

Invigningen av Mærsk-tornet markerar en ny era i dansk forskning på hälsoområdet - C.F. Møller. Photo: Adam Mørk

12.1.2017 | Den 18 januari 2017 börjar ett nytt kapitel för Den Hälsovetenskapliga Fakulteten vid Köpenhamns Universitet, när Mærsk-tornet officiellt invigs. Med sin banbrytande arkitektur, sina moderna forskningsfaciliteter och nytänkande inredning kommer det 15 våningar höga tornet att spela en avgörande roll i framtidens hälsoforskning – och utbildning.

 

Köpenhamns Universitet växer med 42 700 kvadratmeter när det 75 meter höga Mærsk-tornet slår upp portarna för första gången. Det karakteristiska koppartornet kommer med sin nyskapande arkitektur att bli ett viktigt nav för dansk forskning på hälsoområdet och ger med sina moderna undervisningslokaler nytt liv till ramarna för de studerande på SUND.

 

”Invigningen av Mærsk-tornet markerar en milstolpe för den hälsovetenskapliga forskningen vid Köpenhamns Universitet. Med det nya tornet får våra forskare möjlighet att skapa ny kunskap med hjälp av högspecialiserade laboratoriefaciliteter, och våra elever får glädje av hypermoderna hörsalar och allmänna utrymmen. Mærsk-tornet skapar de bästa förutsättningarna för forskning och utbildning på internationell toppnivå och kommer även att få avgörande betydelse för danskarnas hälsa i framtiden”, säger dekan Ulla Wewer från Den Hälsovetenskapliga Fakulteten vid Köpenhamns Universitet.

 

En byggnad som omfamnar forskningens alla aspekter

En viktig tanke bakom Mærsk-tornets arkitektur har varit att ge forskarna och de studerande bästa möjliga förutsättningar för att skapa och tillägna sig ny kunskap. Fokus har varit på öppna ramar, vilket ska uppmuntra till dialog och tvärvetenskapligt samarbete. I byggnadens kärna finns det därför på alla våningar ett så kallat forskartorg, som fungerar som en social mötesplats, där olika yrkesgrupper kan mötas och utbyta tankar. Ett annat viktigt mål har varit att skapa toppmoderna laboratoriefaciliteter så att forskningen kan baseras på de senaste teknologierna och de mest avancerade lösningarna.

 

”Mærsk-tornets öppna, sammankopplande ytor mellan våningarna bryter med den traditionella laboratorieutformningen, som typiskt är begränsad till horisontella planlösningar, och förverkligar på så sätt morgondagens sätt att kombinera forskning. Den röda tråden har följaktligen varit skapandet av ett gränslöst, flexibelt och samtidigt stimulerande forskarsamfund mellan olika institutioner, avdelningar och externa samarbetspartners. Samtidigt har vi med arkitekturen utåt sett strävat efter att skapa ett hållbart landmärke i dialog med staden och universitet på ett nytt och öppet sätt”, säger Mads Mandrup Hansen, partner och arkitekt på C.F. Møller.

 

Merparten av Mærsk-tornet rymmer avancerad forskning. Byggnaden är därför konstruerad så att den är fullständigt stabil. Byggnadens kärna har gjutits på plats för att stadens vibrationer inte ska påverka forskningen. Byggnaden är samtidigt en av Danmarks mest energieffektiva laboratoriebyggnader, där spillenergi återanvänds. Det finns klimatvänlig fjärrkylning, regnvattnet återanvänds som spolvatten i toaletter och för bevattning och det kommer även att installeras 1 500 m2 solcellspaneler.

 

”Invigningen av Mærsk-tornet är en stor dag för Byggnadsstyrelsen. Vi har nått målet på resan mot färdigställandet av ett av våra största byggprojekt hittills, och snart kan forskare och studerande flytta in i tornet och de tillhörande basbyggnaderna. Bygget har tagit sex år sedan den internationella projekttävlingen utlystes 2010. Byggplatsen valdes ut 2012 och byggnadens betongstomme och fasad uppfördes 2013 respektive 2014. Byggnaden har uppförts enligt lågenergiklass 15 och är fylld med modern teknik för både el, vatten, värme och ventilation, samt faciliteter för de många laboratorierna i byggnaden. Vi ser fram emot att överlämna byggnaden till Köpenhamns Universitet, så att de många forskarna och studerande kan få glädje av denna nya, fantastiska miljö”, säger chefen för Byggnadsstyrelsen, Gyrithe Saltorp.

 

Om Mærsk-tornet

Mærsk-tornet är Köpenhamns Universitets toppmoderna forskningstorn. På de 15 våningarna finns de bästa tänkbara faciliteterna för forskning inom och utbildning i hälsovetenskap. Byggnaden har ritats av C.F. Møller och är med sitt skulpturella arkitektoniska uttryck ett nytt landmärke i Copenhagen Science City. Rambøll har varit ansvarig för utformningen av Mærsk-tornets konstruktion, tekniska installationer och övrigt konstruktionsarbete. Runt Mærsk-tornet kommer det att uppföras en ny offentlig campuspark som erbjuder forskare och studerande studie- och uppehållsplatser utomhus, liksom nya gröna naturupplevelser för alla Nørrebros invånare. Campusparken har designats av SLA. Byggnadsstyrelsen är byggherre tillika ägare av byggnaden på uppdrag av staten. Mærsk-tornet har möjliggjorts genom en generös donation från A.P. Møller och hustrun Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal, samt ett extra anslag beviljat av Folketinget. Den officiella invigningen äger rum onsdagen den 18 januari 2017, då även Hennes Majestät Drottningen närvarar. 

 

Download hi-res images here

Nyheter

Prenumera på nyhetsbrev

Shortlisted for Blueprint Awards 2019

16.9.2019 | The Assembly Hall in Copenhagen is shortlisted for a Blueprint Award 2019 in the category ‘Best Building Re-Use Project’. The shortlisted projects are projects that sustainably rethink, revitalise and repurpose buildings for new uses.

Awarded for Artwork

30.8.2019 | C.F. Møller Architects win a CODAaward 2019 for best site-specific artwork in the category Healthcare with Biomedicum in Stockholm.

Ny nordisk designserie

27.8.2019 | C.F. Møller Architects designers lanserar i samarbete med Randi en ny nordiskt baserad, elegant och funktionell serie tillbehör för badrum.

Birthday Reception in Aarhus

15.8.2019 | Partner and architect Julian Weyer turns 50 years. C.F. Møller Architects will host a reception to celebrate Julian, and it will be our great pleasure if friends, colleagues and business partners will attend the reception to celebrate Julian Friday the 30th of August, 15.00-17.00 at Europaplads 2.

Hjärtat i Ikast erhåller utmärkelsen ICONIC Award

9.8.2019 | «Hjertet» i Ikast kombinerer undervisning, aktiviteter, samhold, trening og rekreasjon på nye måter, og for dette har prosjektet blitt tildelt Iconic Award 2019: Innovative Architecture (innovativ arkitektur).

Win third prize in invited competition

12.7.2019 | 30 international teams were invited to design the new premises for the EU Commission in Brussels, and it has been announced that C.F. Møller Architects in collaboration with B2Ai won third prize.

Wins Green Good Design Award

8.7.2019 | Copenhagen International School by C.F. Møller Architects wins Green Good Design Award 2019.

Utvecklar nytt kontorsområde i Uppsala

1.7.2019 | Atrium Ljungberg utvecklar i samarbejde med C.F. Møller Architects nytt kontorsområde i Gränbystaden, Uppsala, genom förnyad markanvisning.

”Hjärtat” i Ikast tar hem internationell utmärkels

1.7.2019 | ”Hjärtat” (Hjertet) i Ikast, som utformats av C.F. Møller Architects, har utsetts till vinnare av den mycket prestigefyllda utmärkelsen International Architecture Award 2019 av muséet Chicago Athenaeum, arkitektur- och designmuseum och European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies (Europeiskt centrum för konstnärlig arkitektur och urbana studier).

C.F. Møller Architects öppnar kontor i Berlin

26.6.2019 | Den 1 juli öppnar C.F. Møller Architects dörrarna till det nya kontoret i centrala Berlin. Detta sker mot bakgrund av en allt större uppdragsvolym till följd av en fokuserad satsning på den tyska marknaden under de senaste åren.

Awarded 'Best Conceptual Design'

25.6.2019 | We are happy to tell that our Golden Mede Housing project for the Rothschild Foundation was awarded 'Best Conceptual Design' at the S.ARCH (Sustainable Architecture) Awards 2019.

C.F. Møller Architects presenterar ett förslag på en ny vision för Garden City

16.5.2019 | C.F. Møller Architects har gått vidare till andra omgången i den internationella idétävlingen om en översiktsplan på 45 hektar, baserat på en ny vision för principerna bakom Garden City rörelsen. Studion presenterar nu det nyligen inskickade förslaget.

Central Station: En ny serie övergångsmöbler

2.5.2019 | HOLMRIS B8 lanserar i samarbete med C.F. Møller Design, en helt ny serie av paus- och övergångsmöbler under namnet Central Station. De nya möblerna kommer att bidra till att ytorna i ett kontor, en lärandemiljö, ett hotell eller en restaurang hänger ihop på bästa möjliga sätt.

Läkande arkitektur i Finland

25.4.2019 | C.F. Møller Architects ligger bakom förslaget till den nya psykiatriska kliniken i Finland, som baseras på gedigen internationell erfarenhet inom sjukvård, samt på konceptet ”helande arkitektur”, som även kallas evidensbaserad design (EBD).

Calling all talents

24.4.2019 | Join us for a speed debate and introduction to how we work with sustainability in general and timber architecture specifically, project development and digitisation, and landscape and urban development.

Pris för banbrytande lösningar

2.4.2019 | C.F. Møller Design och Normbau vinner ”Design Plus powered by ISH 2019” för sitt nya modulära sittsystem.

Årets Bygge 2019 i Sverige

27.3.2019 | På torsdagskvällen avslöjades det att Biomedicum, som ritats av C.F. Møller Architects, vinner Årets Bygge 2019. Byggnaden är ett kraftpaket för modern forskning för Karolinska Institutet i Stockholm, med Akademiska Hus som byggherre och Skanska som entreprenör.

C.F. Møller Architects vinner MIPIM Award

15.3.2019 | C.F. Møller Architects tilldelas ett MIPIM Award samt ett hedervärt omnämnande för två projekt i England vid årets MIPIM Awards i Cannes.

Världens första promenadvänliga anslutning

12.3.2019 | C.F. Møller Architects presenterar en masterplan som skapar världens första 100 % promenadvänliga anslutning mellan en internationell flygplats, natur och urbana stadsfunktioner.

Reviderade planer för nytt opera- och kulturhus

5.3.2019 | De nya planerna visar upp ett förstärkt koncept som förbättrar samarbetet mellan fyra kulturleverantörer och bidrar till revitaliseringen av Kristiansund.

C.F. Møller Architects at MIPIM

4.3.2019 | MIPIM is the world’s leading property market and C.F. Møller Architects will be participating with Partners, Associated Partners and Studio Managers. Please don’t hesitate to contact us for a meeting in Cannes.

Sveriges högsta trähus

26.2.2019 | C.F. Møller Architects står bakom Sveriges högsta massivträhus som nu tar emot sina första hyresgäster. Huset är byggt med stomme av trä och står som ett landmärke för den nya stadsdelen Kajstaden och en hållbar framtid.

C.F. Møller Architects får ett nytt skoluppdrag

11.2.2019 | C.F. Møller Architects har fått i uppdrag att rita Haninge kommuns nya landmärke Vega skola och aktivitetshus. Dessutom ingår i uppdraget att rita tio nya förskolor utifrån en typförskola.

Green light for Blackhorse Yard development

6.2.2019 | C.F. Møller Architects, Catalyst housing association and Swan Housing Association are delighted to announce that Waltham Forest Council has voted to approve plans to build a new housing-led mixed-use development at the former Webbs Industrial Estate on Blackhorse Lane. The project, known as Blackhorse Yard, includes 100% affordable housing and a variety of commercial uses.
Visa mer