MT Højgaard och C.F. Møller ska bygga Nya Islands Brygge Skola

MT Højgaard och C.F. Møller ska bygga Nya Islands Brygge Skola - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller

29.5.2017 | Det blir MT Højgaard, som i totalentreprenad ska bygga Nya Islands Brygge Skola med C.F. Møller som arkitekter. I det vinnande projektet har man tagit höjd för att bygget är totalekonomiskt försvarbart och driftvänligt, att byggnaden kan DGNB-certifieras. Utöver detta har man även kapat tidsplanen med tre månader.

 

Mellan hamnen och fäladen och med ett unikt läge i hjärtat av den snabbt växande stadsutvecklingen på Islands Brygge ska MT Højgaard bygga Nya Islands Brygge Skola. Skolbyggnaden ska innehålla ett högstadium för totalt 784 elever samt personal och en idrottshall. Bygget kommer att omfatta närmare 10 000 m2 och ha utomhusarealer på 4 000 m2.

För att säkerställa att byggnaden är driftsatt och fungerar när skolans personal flyttar in har mycket stor vikt lagts vid att säkerställa att installationerna testas i samtliga faser i projektet och till dess att byggnaden har överlämnats. Dessutom har man kapat tidsplanen för uppförandet av byggnaden med tre månader.

– För att det ska finnas gott om tid för skolan att flytta in i den nya byggnaden och komma på plats innan sommarlovet och skolstarten i augusti 2020 har vi i vårt anbud optimerat tidsplanen och har som mål att överlämna bygget till byggherren i maj 2020. Tidsplanen ger dessutom tid och plats för dialog med myndigheterna kring miljöarbetet och lokalplanfasen, säger Martin Lose, som är avdelningschef på MT Højgaard.

 

Natur och kultur blandas

Det är arkitekterna från C.F. Møller, som har haft Tredje Natur och Autens Future Schools som underrådgivare, som står bakom arkitekturen i förslaget och som har optimerats i samarbete med MT Højgaard. Skolan har potential att bli en ny och stark sammanbindande länk i området. En hybrid som länkar samman stadens intima rum med Amager Fælleds naturrum och skapar en fantasifull studiemiljö där natur och kultur blandas.

– Vårt fokus har varit att skolan ska ge något tillbaka till staden, så att det skapas en synergi mellan den befintliga staden och den kommande skolan, förklarar Lone Wiggers, partner och ansvarig arkitekt för projektet.

Totalentreprenadens vision med Nya Islands Brygge Skola har varit att skapa en skola med en unik studiemiljö som tar avstamp i och förbinder de otaliga kvaliteter som finns mellan hamnen och fäladen. En skola som tillgodoser ny pedagogik och nya inriktningar och som bidrar till att göra elevernas skolgång till en inkluderande och upplevelserik bildningsresa.

Med fastighetens placering mellan fäladen, Bryggens arkitektur och hamnen flätas de tre elementen ihop i den nya skolan. Mot Artillerivej och fäladen inbjuder byggnaden till lek och rörelse med det stora taklandskapet som leder från gatuplan till den stora takträdgården och vidare till sporttaket på våning fyra, med utsikt över både Amager Fælled, staden och hamnen.

– Sammanhanget har tänkts in i platsen, taket och det offentliga promenadstråket. Skolans trappmotiv skapar en pedagogisk stigning till taket, och byggnadens form ger platsen en dynamik. Med fokus på matskola och biotoper säkras kontakten med naturen på fäladen, som även understryks av de tre ingångarna och hörnen i hela triangeln, som tar in skolans omgivningar på var sitt välkomnande sätt, säger Lone Wiggers.

 

Lek och lärande
Det har lagts vikt vid att lösningarna i bygget är ekonomiskt bärkraftiga och driftvänliga. Bygget har DGNB-screenats för att bedöma de ekonomiska, sociala, processmässiga, tekniska och miljömässiga kvaliteterna. Det betyder också att bygget kommer att kunna DGNB-certifieras.

 

– Vi vill skapa en skola med hög kvalitet för både lärare, elever och personal, som skapar förutsättningar för lek och lärande med särskilt fokus på inneklimat och en bra utemiljö. Skolan ska samtidigt vara en samlingsplats för det lokala förenings- och idrottslivet, och därför kommer markplanet att präglas av lättillgänglighet och öppenhet, så att personer som kommer utifrån känner sig välkomna på skolan, säger Martin Lose, som är avdelningschef på MT Højgaard.

 

Skolan blir ett tillägg till den befintliga Islands Brygge Skola med adress Artillerivej 57 och som ska renoveras parallellt med bygget av den nya skolan. Den nya byggnaden ska innehålla ett högstadium för årskurs 6–9 och gör det möjligt för skolan på Artillerivej att bli sjuspårig.

 

Nyheter

Prenumera på nyhetsbrev

Shortlisted for Blueprint Awards 2019

16.9.2019 | The Assembly Hall in Copenhagen is shortlisted for a Blueprint Award 2019 in the category ‘Best Building Re-Use Project’. The shortlisted projects are projects that sustainably rethink, revitalise and repurpose buildings for new uses.

Awarded for Artwork

30.8.2019 | C.F. Møller Architects win a CODAaward 2019 for best site-specific artwork in the category Healthcare with Biomedicum in Stockholm.

Ny nordisk designserie

27.8.2019 | C.F. Møller Architects designers lanserar i samarbete med Randi en ny nordiskt baserad, elegant och funktionell serie tillbehör för badrum.

Birthday Reception in Aarhus

15.8.2019 | Partner and architect Julian Weyer turns 50 years. C.F. Møller Architects will host a reception to celebrate Julian, and it will be our great pleasure if friends, colleagues and business partners will attend the reception to celebrate Julian Friday the 30th of August, 15.00-17.00 at Europaplads 2.

Hjärtat i Ikast erhåller utmärkelsen ICONIC Award

9.8.2019 | «Hjertet» i Ikast kombinerer undervisning, aktiviteter, samhold, trening og rekreasjon på nye måter, og for dette har prosjektet blitt tildelt Iconic Award 2019: Innovative Architecture (innovativ arkitektur).

Win third prize in invited competition

12.7.2019 | 30 international teams were invited to design the new premises for the EU Commission in Brussels, and it has been announced that C.F. Møller Architects in collaboration with B2Ai won third prize.

Wins Green Good Design Award

8.7.2019 | Copenhagen International School by C.F. Møller Architects wins Green Good Design Award 2019.

Utvecklar nytt kontorsområde i Uppsala

1.7.2019 | Atrium Ljungberg utvecklar i samarbejde med C.F. Møller Architects nytt kontorsområde i Gränbystaden, Uppsala, genom förnyad markanvisning.

”Hjärtat” i Ikast tar hem internationell utmärkels

1.7.2019 | ”Hjärtat” (Hjertet) i Ikast, som utformats av C.F. Møller Architects, har utsetts till vinnare av den mycket prestigefyllda utmärkelsen International Architecture Award 2019 av muséet Chicago Athenaeum, arkitektur- och designmuseum och European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies (Europeiskt centrum för konstnärlig arkitektur och urbana studier).

C.F. Møller Architects öppnar kontor i Berlin

26.6.2019 | Den 1 juli öppnar C.F. Møller Architects dörrarna till det nya kontoret i centrala Berlin. Detta sker mot bakgrund av en allt större uppdragsvolym till följd av en fokuserad satsning på den tyska marknaden under de senaste åren.

Awarded 'Best Conceptual Design'

25.6.2019 | We are happy to tell that our Golden Mede Housing project for the Rothschild Foundation was awarded 'Best Conceptual Design' at the S.ARCH (Sustainable Architecture) Awards 2019.

C.F. Møller Architects presenterar ett förslag på en ny vision för Garden City

16.5.2019 | C.F. Møller Architects har gått vidare till andra omgången i den internationella idétävlingen om en översiktsplan på 45 hektar, baserat på en ny vision för principerna bakom Garden City rörelsen. Studion presenterar nu det nyligen inskickade förslaget.

Central Station: En ny serie övergångsmöbler

2.5.2019 | HOLMRIS B8 lanserar i samarbete med C.F. Møller Design, en helt ny serie av paus- och övergångsmöbler under namnet Central Station. De nya möblerna kommer att bidra till att ytorna i ett kontor, en lärandemiljö, ett hotell eller en restaurang hänger ihop på bästa möjliga sätt.

Läkande arkitektur i Finland

25.4.2019 | C.F. Møller Architects ligger bakom förslaget till den nya psykiatriska kliniken i Finland, som baseras på gedigen internationell erfarenhet inom sjukvård, samt på konceptet ”helande arkitektur”, som även kallas evidensbaserad design (EBD).

Calling all talents

24.4.2019 | Join us for a speed debate and introduction to how we work with sustainability in general and timber architecture specifically, project development and digitisation, and landscape and urban development.

Pris för banbrytande lösningar

2.4.2019 | C.F. Møller Design och Normbau vinner ”Design Plus powered by ISH 2019” för sitt nya modulära sittsystem.

Årets Bygge 2019 i Sverige

27.3.2019 | På torsdagskvällen avslöjades det att Biomedicum, som ritats av C.F. Møller Architects, vinner Årets Bygge 2019. Byggnaden är ett kraftpaket för modern forskning för Karolinska Institutet i Stockholm, med Akademiska Hus som byggherre och Skanska som entreprenör.

C.F. Møller Architects vinner MIPIM Award

15.3.2019 | C.F. Møller Architects tilldelas ett MIPIM Award samt ett hedervärt omnämnande för två projekt i England vid årets MIPIM Awards i Cannes.

Världens första promenadvänliga anslutning

12.3.2019 | C.F. Møller Architects presenterar en masterplan som skapar världens första 100 % promenadvänliga anslutning mellan en internationell flygplats, natur och urbana stadsfunktioner.

Reviderade planer för nytt opera- och kulturhus

5.3.2019 | De nya planerna visar upp ett förstärkt koncept som förbättrar samarbetet mellan fyra kulturleverantörer och bidrar till revitaliseringen av Kristiansund.

C.F. Møller Architects at MIPIM

4.3.2019 | MIPIM is the world’s leading property market and C.F. Møller Architects will be participating with Partners, Associated Partners and Studio Managers. Please don’t hesitate to contact us for a meeting in Cannes.

Sveriges högsta trähus

26.2.2019 | C.F. Møller Architects står bakom Sveriges högsta massivträhus som nu tar emot sina första hyresgäster. Huset är byggt med stomme av trä och står som ett landmärke för den nya stadsdelen Kajstaden och en hållbar framtid.

C.F. Møller Architects får ett nytt skoluppdrag

11.2.2019 | C.F. Møller Architects har fått i uppdrag att rita Haninge kommuns nya landmärke Vega skola och aktivitetshus. Dessutom ingår i uppdraget att rita tio nya förskolor utifrån en typförskola.

Green light for Blackhorse Yard development

6.2.2019 | C.F. Møller Architects, Catalyst housing association and Swan Housing Association are delighted to announce that Waltham Forest Council has voted to approve plans to build a new housing-led mixed-use development at the former Webbs Industrial Estate on Blackhorse Lane. The project, known as Blackhorse Yard, includes 100% affordable housing and a variety of commercial uses.
Visa mer