Nu invigs Danmarks nya statsfängelse

Nu invigs Danmarks nya statsfängelse - C.F. Møller. Photo: Steen Poulsen Kriminalforsorgen

26.9.2017 | Danmarks nya statsfängelse, Storstrøm Fængsel, invigdes onsdag 27 september. Fängelset har ritats av C.F. Møller med starkt fokus på att skapa ett tryggt och humant fängelse som stärker återanpassningen till samhället och som samtidigt är en modern och trivsam arbetsplats för de anställda.

 

Ambitionen med det slutna Storstrøm Fængsel på Nordfalster var att skapa världens mest humana slutna fängelse med fokus på återanpassning i samhället, medan det på samma gång måste vara ett av Danmarks säkraste fängelser.

— Det övergripande arkitektoniska greppet är att skapa byggnader i samma skala och struktur som en mindre landsby. Resultatet är en arkitektur som stärker viljan och förmågan att bli en del av samhället efter avslutat fängelsestraff. Samtidigt skapar arkitekturen också en trivsam och säker miljö för fängelsepersonalen och smälter på ett naturligt sätt in i den omgivande bebyggelsen på Lolland-Falster i Danmark, berättar Mads M Hansen, arkitekt och ansvarig partner för fängelseprojektet på C.F. Møller.

Fängelset har plats för 250 fångar uppdelat på fyra normala avdelningar och en särskild säkerhetsavdelning. Dessutom finns det en besöksavdelning, ett aktivitetshus, en arbetsbyggnad, en portbyggnad och ett personalhus. Fängelset består sammanlagt av 10 byggnader med en total yta på ca 35 000 m².

Innovativa celler med bra dagsljus
Dagsljus är viktigt för välbefinnandet, och varje cell har ljusinfall från två håll och utsikt över det omgivande landskapet innanför den yttre muren. Dels från ett litet fönster, dels från ett stort fönster som spänner över cellens höjd. Cellen är innovativt formgiven i en välvd vinkel i kontrast till cellens överordnade vinklade form, så att personalen kan se det mesta av cellen från ingångsdörren.

— Fokuset på optimal användning av dagsljus, utrymme och säkerhet genom arkitekturen har redan skapat en ny typ av standard för en cell, vågar jag påstå. Och när jag berättar om fängelset på konferenser runt om i världen så gör det verkligen intryck både på arkitekter och fängelsepersonal, säger Mads Mandrup Hansen.

 

Cellerna på ca 13 m² är samlade i bo-enheter, som består av fyra till sju celler runt gemenskapsytor med tillgång till ett uppehållsrum och ett gemensamt kök. Här lagar de intagna mat åt sig själva, och de väljer själva om de vill göra det tillsammans med andra eller hellre håller sig för sig själva.

Utrymme för aktivt liv
Fysisk aktivitet är en viktig del av livet på ett modernt fängelse, då det har en positiv inverkan på fångens psykiska och fysiska hälsa. Genom att placera byggnaderna runt fängelsets centrum har man skapat plats för båda en löpbana och en sjumanna-fotbollsplan i landskapet innanför den yttre muren.

I aktivitetshuset finns en stor gymnastiksal för bland annat badminton, basket och handboll. På säkerhetsavdelningen finns det två mindre gymnastiksalar och alla cellavdelningar har ett gym.


Säkerhet genom arkitektur
Genom arkitekturen skapas positioner som gör att personalen kan överblicka en hel våning på en celldelning genom bra utsikt i flera riktningar från de centralt placerade vaktområdena. Detta utgör också en naturlig mötesplats mellan de intagna och personalen, samtidigt som det skapar trygghet och säkerhet för personalen.

För att stärka personalens säkerhet finns det säkra utrymmen och utrymningsvägar på de enskilda avdelningarna, så att personalen snabbt kan samlas och vara i majoritet vid oroligheter bland de intagna. Dessutom finns det ett elektroniskt låssystem, som bland annat inkluderar närmare 300 övervakningskameror.

 

Koppling till landskapet
Den estetiska utformningen av miljön runt Storstrøm Fængsel är viktig både för de intagna och personalen som arbetar på fängelset.
— Den grundläggande avsikten med utformningen av områdena runt byggnaderna är att skapa en rumslig och visuell variation i den extremt statiska och slutna miljön, säger Marianne Levinsen från Marianne Levinsen Landskab.

Beläggningarna är av asfalt med en ytbeläggning med ränder i rött, svart och vitt granitgrus. Mot byggnadernas fasader skapar gräsplaner respektavstånd till fönster och ger det inre gaturummet en grön karaktär.
— Det distinkta greppet med grafiska, behandlade gaturum förstärker och ger en estetisk identitet till utomhusområdena, säger Marianne Levinsen.

Ett fängelse i fängelset
Inne på fängelset finns det en särskild säkerhetsavdelning för de negativt starka och rymningsbenägna fångarna. Avdelningen avgränsas av en mur, och det finns en fysisk separation mellan de intagna och personalen, medan det i resten av fängelset är en öppen station.

Storstrøm Fængsel öppnade officiellt onsdagen den 27 september med deltagande av bland andra justitieminister Søren Pape Poulsen och Erik Bang, chefen för Koncern Anlæg på Kriminalforsorgen (danska motsv. till svenska Kriminalvården). Efter den officiella invigningen kommer fängelset att gås igenom minutiöst, och de första intagna förväntas anlända i oktober.

Storstrøm Fængsel har beställts av Kriminalforsorgen och utförs av ett konsortium bestående av C.F. Møller Architects och Rambøll med Marianne Levinsen Aggebo & Henriksen Design som underrådgivare och med konstnärliga bidrag från Claus Carstensen och John Kørner.

Nyheter

Prenumera på nyhetsbrev

Win third prize in invited competition

12.7.2019 | 30 international teams were invited to design the new premises for the EU Commission in Brussels, and it has been announced that C.F. Møller Architects in collaboration with B2Ai won third prize.

Wins Green Good Design Award

8.7.2019 | Copenhagen International School by C.F. Møller Architects wins Green Good Design Award 2019.

Utvecklar nytt kontorsområde i Uppsala

1.7.2019 | Atrium Ljungberg utvecklar i samarbejde med C.F. Møller Architects nytt kontorsområde i Gränbystaden, Uppsala, genom förnyad markanvisning.

”Hjärtat” i Ikast tar hem internationell utmärkels

1.7.2019 | ”Hjärtat” (Hjertet) i Ikast, som utformats av C.F. Møller Architects, har utsetts till vinnare av den mycket prestigefyllda utmärkelsen International Architecture Award 2019 av muséet Chicago Athenaeum, arkitektur- och designmuseum och European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies (Europeiskt centrum för konstnärlig arkitektur och urbana studier).

C.F. Møller Architects öppnar kontor i Berlin

26.6.2019 | Den 1 juli öppnar C.F. Møller Architects dörrarna till det nya kontoret i centrala Berlin. Detta sker mot bakgrund av en allt större uppdragsvolym till följd av en fokuserad satsning på den tyska marknaden under de senaste åren.

Awarded 'Best Conceptual Design'

25.6.2019 | We are happy to tell that our Golden Mede Housing project for the Rothschild Foundation was awarded 'Best Conceptual Design' at the S.ARCH (Sustainable Architecture) Awards 2019.

C.F. Møller Architects presenterar ett förslag på en ny vision för Garden City

16.5.2019 | C.F. Møller Architects har gått vidare till andra omgången i den internationella idétävlingen om en översiktsplan på 45 hektar, baserat på en ny vision för principerna bakom Garden City rörelsen. Studion presenterar nu det nyligen inskickade förslaget.

Central Station: En ny serie övergångsmöbler

2.5.2019 | HOLMRIS B8 lanserar i samarbete med C.F. Møller Design, en helt ny serie av paus- och övergångsmöbler under namnet Central Station. De nya möblerna kommer att bidra till att ytorna i ett kontor, en lärandemiljö, ett hotell eller en restaurang hänger ihop på bästa möjliga sätt.

Läkande arkitektur i Finland

25.4.2019 | C.F. Møller Architects ligger bakom förslaget till den nya psykiatriska kliniken i Finland, som baseras på gedigen internationell erfarenhet inom sjukvård, samt på konceptet ”helande arkitektur”, som även kallas evidensbaserad design (EBD).

Calling all talents

24.4.2019 | Join us for a speed debate and introduction to how we work with sustainability in general and timber architecture specifically, project development and digitisation, and landscape and urban development.

Pris för banbrytande lösningar

2.4.2019 | C.F. Møller Design och Normbau vinner ”Design Plus powered by ISH 2019” för sitt nya modulära sittsystem.

Årets Bygge 2019 i Sverige

27.3.2019 | På torsdagskvällen avslöjades det att Biomedicum, som ritats av C.F. Møller Architects, vinner Årets Bygge 2019. Byggnaden är ett kraftpaket för modern forskning för Karolinska Institutet i Stockholm, med Akademiska Hus som byggherre och Skanska som entreprenör.

C.F. Møller Architects vinner MIPIM Award

15.3.2019 | C.F. Møller Architects tilldelas ett MIPIM Award samt ett hedervärt omnämnande för två projekt i England vid årets MIPIM Awards i Cannes.

Världens första promenadvänliga anslutning

12.3.2019 | C.F. Møller Architects presenterar en masterplan som skapar världens första 100 % promenadvänliga anslutning mellan en internationell flygplats, natur och urbana stadsfunktioner.

Reviderade planer för nytt opera- och kulturhus

5.3.2019 | De nya planerna visar upp ett förstärkt koncept som förbättrar samarbetet mellan fyra kulturleverantörer och bidrar till revitaliseringen av Kristiansund.

C.F. Møller Architects at MIPIM

4.3.2019 | MIPIM is the world’s leading property market and C.F. Møller Architects will be participating with Partners, Associated Partners and Studio Managers. Please don’t hesitate to contact us for a meeting in Cannes.

Sveriges högsta trähus

26.2.2019 | C.F. Møller Architects står bakom Sveriges högsta massivträhus som nu tar emot sina första hyresgäster. Huset är byggt med stomme av trä och står som ett landmärke för den nya stadsdelen Kajstaden och en hållbar framtid.

C.F. Møller Architects får ett nytt skoluppdrag

11.2.2019 | C.F. Møller Architects har fått i uppdrag att rita Haninge kommuns nya landmärke Vega skola och aktivitetshus. Dessutom ingår i uppdraget att rita tio nya förskolor utifrån en typförskola.

Green light for Blackhorse Yard development

6.2.2019 | C.F. Møller Architects, Catalyst housing association and Swan Housing Association are delighted to announce that Waltham Forest Council has voted to approve plans to build a new housing-led mixed-use development at the former Webbs Industrial Estate on Blackhorse Lane. The project, known as Blackhorse Yard, includes 100% affordable housing and a variety of commercial uses.

Ny partner och CEO på C.F. Møller Architects

14.1.2019 | C.F. Møllers nuvarande vice vd, advokat Lone Bendorff, blir partner och utses samtidigt till ny CEO för C.F. Møller Architects.

Vinner tävling i Belgien

7.1.2019 | Tillsammans med BRUT vinner C.F Møller Architects upphandlingen om ett ambitiöst stadsutvecklingsprojekt i Oostende, Belgien.

C.F. Møller Architects utser ny associerad partner

17.12.2018 | Jonas Toft Lehmann har utsetts till ny associerad partner hos C.F. Møller Architects från och med den 1 januari.

Bryggeriområde förvandlat till bostadsområde

4.12.2018 | C.F. Møller Architects omvandlar gammalt danskt bryggeriområde till ett nytt levande bostadsområde i Århus.

Framtidens skola i samspel mellan politik, pedagogik och arkitektur

3.12.2018 | Copenhagen International School och C.F. Møller Architects arrangerade den 27 november en debatt om utformningen av framtidens läroanstalter. I panelen fanns arkitekter, en pedagogikexpert, en rektor, skolelever och politiker.
Visa mer