Sundparken vinner Architecture of Necessity 2016

Sundparken vinner Architecture of Necessity 2016 - C.F. Møller. Photo: Jørgen True

10.6.2016 | Ännu ett arkitekturpris till C.F. Møllers renovering av Himmerland Boligforenings avdelning 19 och 22 i Ålborgs Sundparken. Det prestigefyllda svenska Architecture of Necessity-priset tilldelas projektet, som lyfts fram som extraordinärt och viktigt för framtidens utmaningar.

 

I december 2015 fick renoveringen av Himmerland Boligforenings avdelning 19 och 22 i Sundparken priset som Årets Byggnad av den danska byggbranschen, och priserna fortsätter att regna över det framgångsrika projektet, i vilket ett bostadsområde i en socialt utsatt del av Ålborg har rustats upp.

Virserums Konsthall, ett av Sveriges mest ansedda rum för konst, står bakom det prestigefyllda Architecture of Necessity-priset, som 2016 delas ut till tre projekt runt om i världen. Priset tar sin utgångspunkt i projekt som visar respekt för de människor som påverkas av projekten.

Priset går till projektet för att det är ett övertygande exempel, faktiskt ett av mycket få, som visar en förnyelse av ett senmodernistiskt bostadsområde inte helt olikt det svenska ”miljonprogrammet”, lyder juryns motivering för valet av C.F. Møllers Sundparkenprojekt som en av de tre vinnarna.

Det ordinära görs extraordinärt
Renoveringen av bostadsföreningens avdelningar har transformerat ett annars anonymt och nedgånget bostadsområde till en livlig och socialt hållbar plats. Här har fokus varit på landskapslösningar som gör det enkelt att hitta, och som öppnar upp trädgårdar och skapar individuell identitet, skriver Virserums Konsthall bland annat i beskrivningen av C.F. Møllers projekt.

I ett utsatt område av Ålborg görs det ordinära extraordinärt och bjuder in till mänsklig interaktion. Det här är en typ av uppdrag som kommer att vara mycket viktigt de närmaste åren och som juryn faktiskt efterfrågade 2013, står det i motiveringen för priset.

På C.F. Møller väcker priset stor glädje hos avdelningschef Søren Tortzen, som har varit ansvarig för de framgångsrika renoveringsprojekten som C.F. Møller har genomfört i Ålborg:

– Det är ytterligare ett stort erkännande av ett projekt som både vi och vår byggherre är stolta över. Vi känner stolthet över att projektet har fått det här fina mottagandet. Inte minst är vi glada över sättet som de boende har gjort området till sitt igen. De har fått ägarskap till platsen i högre utsträckning än tidigare, vilket har bidragit till att ge området en ny identitet, säger han.

C.F. Møller tar emot priset under Wood Summit Småland i slutet av juni. De båda andra vinnarna av årets pris är projekten A Place of Respect and to Pass on Knowledge av Iredale Pedersen Hook, ett äldreboende för aboriginer i nordvästra Australien, och The Wave av The Scarcity and Creativity Studio från Norge.

Juryn vid Architecture of Necessity 2016 består av Claes Caldenby från Chalmers tekniska högskola, den estniske arkitekturhistorikern Epp Lankots, svenske Erik Stenberg från Kungliga Tekniska Högskolan och danske Inge Vestergaard från Aarhus Arkitektskole.

 

Renoveringsprojekt blir Årets bygge
Direktør Avd. 19 og 22 har blitt trygge
Mere om Sundparken

Nyheter

Prenumera på nyhetsbrev

Win third prize in invited competition

12.7.2019 | 30 international teams were invited to design the new premises for the EU Commission in Brussels, and it has been announced that C.F. Møller Architects in collaboration with B2Ai won third prize.

Wins Green Good Design Award

8.7.2019 | Copenhagen International School by C.F. Møller Architects wins Green Good Design Award 2019.

Utvecklar nytt kontorsområde i Uppsala

1.7.2019 | Atrium Ljungberg utvecklar i samarbejde med C.F. Møller Architects nytt kontorsområde i Gränbystaden, Uppsala, genom förnyad markanvisning.

”Hjärtat” i Ikast tar hem internationell utmärkels

1.7.2019 | ”Hjärtat” (Hjertet) i Ikast, som utformats av C.F. Møller Architects, har utsetts till vinnare av den mycket prestigefyllda utmärkelsen International Architecture Award 2019 av muséet Chicago Athenaeum, arkitektur- och designmuseum och European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies (Europeiskt centrum för konstnärlig arkitektur och urbana studier).

C.F. Møller Architects öppnar kontor i Berlin

26.6.2019 | Den 1 juli öppnar C.F. Møller Architects dörrarna till det nya kontoret i centrala Berlin. Detta sker mot bakgrund av en allt större uppdragsvolym till följd av en fokuserad satsning på den tyska marknaden under de senaste åren.

Awarded 'Best Conceptual Design'

25.6.2019 | We are happy to tell that our Golden Mede Housing project for the Rothschild Foundation was awarded 'Best Conceptual Design' at the S.ARCH (Sustainable Architecture) Awards 2019.

C.F. Møller Architects presenterar ett förslag på en ny vision för Garden City

16.5.2019 | C.F. Møller Architects har gått vidare till andra omgången i den internationella idétävlingen om en översiktsplan på 45 hektar, baserat på en ny vision för principerna bakom Garden City rörelsen. Studion presenterar nu det nyligen inskickade förslaget.

Central Station: En ny serie övergångsmöbler

2.5.2019 | HOLMRIS B8 lanserar i samarbete med C.F. Møller Design, en helt ny serie av paus- och övergångsmöbler under namnet Central Station. De nya möblerna kommer att bidra till att ytorna i ett kontor, en lärandemiljö, ett hotell eller en restaurang hänger ihop på bästa möjliga sätt.

Läkande arkitektur i Finland

25.4.2019 | C.F. Møller Architects ligger bakom förslaget till den nya psykiatriska kliniken i Finland, som baseras på gedigen internationell erfarenhet inom sjukvård, samt på konceptet ”helande arkitektur”, som även kallas evidensbaserad design (EBD).

Calling all talents

24.4.2019 | Join us for a speed debate and introduction to how we work with sustainability in general and timber architecture specifically, project development and digitisation, and landscape and urban development.

Pris för banbrytande lösningar

2.4.2019 | C.F. Møller Design och Normbau vinner ”Design Plus powered by ISH 2019” för sitt nya modulära sittsystem.

Årets Bygge 2019 i Sverige

27.3.2019 | På torsdagskvällen avslöjades det att Biomedicum, som ritats av C.F. Møller Architects, vinner Årets Bygge 2019. Byggnaden är ett kraftpaket för modern forskning för Karolinska Institutet i Stockholm, med Akademiska Hus som byggherre och Skanska som entreprenör.

C.F. Møller Architects vinner MIPIM Award

15.3.2019 | C.F. Møller Architects tilldelas ett MIPIM Award samt ett hedervärt omnämnande för två projekt i England vid årets MIPIM Awards i Cannes.

Världens första promenadvänliga anslutning

12.3.2019 | C.F. Møller Architects presenterar en masterplan som skapar världens första 100 % promenadvänliga anslutning mellan en internationell flygplats, natur och urbana stadsfunktioner.

Reviderade planer för nytt opera- och kulturhus

5.3.2019 | De nya planerna visar upp ett förstärkt koncept som förbättrar samarbetet mellan fyra kulturleverantörer och bidrar till revitaliseringen av Kristiansund.

C.F. Møller Architects at MIPIM

4.3.2019 | MIPIM is the world’s leading property market and C.F. Møller Architects will be participating with Partners, Associated Partners and Studio Managers. Please don’t hesitate to contact us for a meeting in Cannes.

Sveriges högsta trähus

26.2.2019 | C.F. Møller Architects står bakom Sveriges högsta massivträhus som nu tar emot sina första hyresgäster. Huset är byggt med stomme av trä och står som ett landmärke för den nya stadsdelen Kajstaden och en hållbar framtid.

C.F. Møller Architects får ett nytt skoluppdrag

11.2.2019 | C.F. Møller Architects har fått i uppdrag att rita Haninge kommuns nya landmärke Vega skola och aktivitetshus. Dessutom ingår i uppdraget att rita tio nya förskolor utifrån en typförskola.

Green light for Blackhorse Yard development

6.2.2019 | C.F. Møller Architects, Catalyst housing association and Swan Housing Association are delighted to announce that Waltham Forest Council has voted to approve plans to build a new housing-led mixed-use development at the former Webbs Industrial Estate on Blackhorse Lane. The project, known as Blackhorse Yard, includes 100% affordable housing and a variety of commercial uses.

Ny partner och CEO på C.F. Møller Architects

14.1.2019 | C.F. Møllers nuvarande vice vd, advokat Lone Bendorff, blir partner och utses samtidigt till ny CEO för C.F. Møller Architects.

Vinner tävling i Belgien

7.1.2019 | Tillsammans med BRUT vinner C.F Møller Architects upphandlingen om ett ambitiöst stadsutvecklingsprojekt i Oostende, Belgien.

C.F. Møller Architects utser ny associerad partner

17.12.2018 | Jonas Toft Lehmann har utsetts till ny associerad partner hos C.F. Møller Architects från och med den 1 januari.

Bryggeriområde förvandlat till bostadsområde

4.12.2018 | C.F. Møller Architects omvandlar gammalt danskt bryggeriområde till ett nytt levande bostadsområde i Århus.

Framtidens skola i samspel mellan politik, pedagogik och arkitektur

3.12.2018 | Copenhagen International School och C.F. Møller Architects arrangerade den 27 november en debatt om utformningen av framtidens läroanstalter. I panelen fanns arkitekter, en pedagogikexpert, en rektor, skolelever och politiker.
Visa mer