Taklagsfest på banbrytande sterilcentral och godsterminalsterilcentral och godsterminal

Taklagsfest på banbrytande sterilcentral och godsterminalsterilcentral och godsterminal - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller

7.10.2016 | Torsdagen den 6 oktober hölls det taklagsfest på Rikshospitalets kommande helautomatiserade sterilcentral. Konceptet blir det första i sitt slag i världen och har skapats i samarbete mellan C.F. Møller, ALECTIA och Region Huvudstaden.

 

Rikshospitalets kommande helautomatiserade sterilcentral blir den första av två i Region Huvudstaden, den andra kommer att etableras på Herlev Hospital. Rikshospitalets sterilcentral blir samtidigt den första helautomatiserade sterilcentralen i världen, och konceptet väntas sätta standarden för framtidens sterilcentraler i både Danmark och utomlands.

Konceptet har skapats i samarbete mellan arkitektbyrån C.F. Møller, som har stor erfarenhet av att utveckla framtidens hälso- och sjukvårdsbyggnader i hela Skandinavien, ingenjörsföretaget ALECTIA, som är en av Danmarks ledande rådgivare på området sjukhus, och Region Huvudstaden, som driver och utvecklar Huvudstadens hälso- och sjukvårdsväsen.

Syftet med sterilcentralerna är att säkerställa att steriliseringen av instrument och operationsutrustning i framtiden uppfyller nationella och internationella riktlinjer för förnyad behandling av steriliseringsbar medicinsk utrustning. Lösningen är en blandning av banbrytande teknik, automatisering med robotar och välkända element som kombineras på ett nytt sätt.

Samspel med närmiljön
Sterilcentralen består av fyra våningar kombinerat med en ny godsterminal i botten- och källvåningarna. Själva steriliseringen av instrumenten görs på våning ett i byggnaden, medan mottagning, distribution och paketering av varor sker på bottenplan. Våningen högst upp i byggnaden är ett teknikrum.

Fasaden består av aluminiumpaneler med differentierade ytbehandlingar i kombination med partiella partier med utskärningar som skapar en fasad med ett varierat uttryck och som förändrar sig när betraktaren förflyttar sig längs med fasaden. Fasadens uttryck förändras även i takt med att solen vandrar på himlavalvet. Här ingår byggnaden i ett raffinerat samspel med psykiatribyggnaderna mittemot med sina putsade fasader, samtidigt som sterilcentralen ingår i ett arkitektoniskt samspel med ett blickfångande parkeringshus som ligger i angränsning till sterilcentralen.

Toppmodern teknik
Med den nya sterilcentralen centraliseras en lång rad arbetsprocesser som i högre utsträckning än tidigare baseras på automatiserade processer och robotteknik. Förutom att optimera patientsäkerheten och arbetsmiljön ska den nya sterilcentralen skapa förutsättningar för största möjliga enhetlighet och produktkvalitet, öka produktiviteten genom stordriftsfördelar och säkerställa snabb anpassning till nya behandlingsformer, medarbetarutveckling och utbildning m.m.
När sterilcentralen står klar kommer medarbetarnas arbetsgång dessutom att ha förbättrats markant. Konceptet innebär en helhetsinriktad automatisering av i stort sett alla tunga och upprepade arbetsprocesser genom användning av robotar, mini-AGV:er och transportbandssystem.

– Vi är glada för samarbetet med ALECTIA och Region Huvudstaden, där vi bidrar med vårt fokus på läkande arkitektur i de mer logistiska och tekniskt orienterade delarna av ett modernt sjukhus, och vi tillför ett starkt fokus på en bra arbetsmiljö med dagsljus och rumsliga kvaliteter. För även om det är fråga om att integrera den allra senaste tekniken med aldrig tidigare skådad automation, så är det också en arbetsplats med styrning, inställningar och manuella processer, säger Klavs Hyttel, partner och arkitekt på C.F. Møller.

Totalt investeras ca 1,2 miljarder danska kronor på att upprätta sterilcentraler på Rikshospitalet och Herlev Hospital. Tillsammans kommer de båda sterilcentralerna att täcka behovet av steriliserade kirurgiska instrument och utrustning på sammanlagt nio sjukhus. Rikshospitalets sterilcentral väntas stå klar 2017 och Herlev Hospitals sterilcentral 2018. Därefter ska återbehandlingsutrustningen och automatiseringen köras in.

Kontakt: C.F. Møller och ALECTIA

Nyheter

Prenumera på nyhetsbrev

Shortlisted for Blueprint Awards 2019

16.9.2019 | The Assembly Hall in Copenhagen is shortlisted for a Blueprint Award 2019 in the category ‘Best Building Re-Use Project’. The shortlisted projects are projects that sustainably rethink, revitalise and repurpose buildings for new uses.

Awarded for Artwork

30.8.2019 | C.F. Møller Architects win a CODAaward 2019 for best site-specific artwork in the category Healthcare with Biomedicum in Stockholm.

Ny nordisk designserie

27.8.2019 | C.F. Møller Architects designers lanserar i samarbete med Randi en ny nordiskt baserad, elegant och funktionell serie tillbehör för badrum.

Birthday Reception in Aarhus

15.8.2019 | Partner and architect Julian Weyer turns 50 years. C.F. Møller Architects will host a reception to celebrate Julian, and it will be our great pleasure if friends, colleagues and business partners will attend the reception to celebrate Julian Friday the 30th of August, 15.00-17.00 at Europaplads 2.

Hjärtat i Ikast erhåller utmärkelsen ICONIC Award

9.8.2019 | «Hjertet» i Ikast kombinerer undervisning, aktiviteter, samhold, trening og rekreasjon på nye måter, og for dette har prosjektet blitt tildelt Iconic Award 2019: Innovative Architecture (innovativ arkitektur).

Win third prize in invited competition

12.7.2019 | 30 international teams were invited to design the new premises for the EU Commission in Brussels, and it has been announced that C.F. Møller Architects in collaboration with B2Ai won third prize.

Wins Green Good Design Award

8.7.2019 | Copenhagen International School by C.F. Møller Architects wins Green Good Design Award 2019.

Utvecklar nytt kontorsområde i Uppsala

1.7.2019 | Atrium Ljungberg utvecklar i samarbejde med C.F. Møller Architects nytt kontorsområde i Gränbystaden, Uppsala, genom förnyad markanvisning.

”Hjärtat” i Ikast tar hem internationell utmärkels

1.7.2019 | ”Hjärtat” (Hjertet) i Ikast, som utformats av C.F. Møller Architects, har utsetts till vinnare av den mycket prestigefyllda utmärkelsen International Architecture Award 2019 av muséet Chicago Athenaeum, arkitektur- och designmuseum och European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies (Europeiskt centrum för konstnärlig arkitektur och urbana studier).

C.F. Møller Architects öppnar kontor i Berlin

26.6.2019 | Den 1 juli öppnar C.F. Møller Architects dörrarna till det nya kontoret i centrala Berlin. Detta sker mot bakgrund av en allt större uppdragsvolym till följd av en fokuserad satsning på den tyska marknaden under de senaste åren.

Awarded 'Best Conceptual Design'

25.6.2019 | We are happy to tell that our Golden Mede Housing project for the Rothschild Foundation was awarded 'Best Conceptual Design' at the S.ARCH (Sustainable Architecture) Awards 2019.

C.F. Møller Architects presenterar ett förslag på en ny vision för Garden City

16.5.2019 | C.F. Møller Architects har gått vidare till andra omgången i den internationella idétävlingen om en översiktsplan på 45 hektar, baserat på en ny vision för principerna bakom Garden City rörelsen. Studion presenterar nu det nyligen inskickade förslaget.

Central Station: En ny serie övergångsmöbler

2.5.2019 | HOLMRIS B8 lanserar i samarbete med C.F. Møller Design, en helt ny serie av paus- och övergångsmöbler under namnet Central Station. De nya möblerna kommer att bidra till att ytorna i ett kontor, en lärandemiljö, ett hotell eller en restaurang hänger ihop på bästa möjliga sätt.

Läkande arkitektur i Finland

25.4.2019 | C.F. Møller Architects ligger bakom förslaget till den nya psykiatriska kliniken i Finland, som baseras på gedigen internationell erfarenhet inom sjukvård, samt på konceptet ”helande arkitektur”, som även kallas evidensbaserad design (EBD).

Calling all talents

24.4.2019 | Join us for a speed debate and introduction to how we work with sustainability in general and timber architecture specifically, project development and digitisation, and landscape and urban development.

Pris för banbrytande lösningar

2.4.2019 | C.F. Møller Design och Normbau vinner ”Design Plus powered by ISH 2019” för sitt nya modulära sittsystem.

Årets Bygge 2019 i Sverige

27.3.2019 | På torsdagskvällen avslöjades det att Biomedicum, som ritats av C.F. Møller Architects, vinner Årets Bygge 2019. Byggnaden är ett kraftpaket för modern forskning för Karolinska Institutet i Stockholm, med Akademiska Hus som byggherre och Skanska som entreprenör.

C.F. Møller Architects vinner MIPIM Award

15.3.2019 | C.F. Møller Architects tilldelas ett MIPIM Award samt ett hedervärt omnämnande för två projekt i England vid årets MIPIM Awards i Cannes.

Världens första promenadvänliga anslutning

12.3.2019 | C.F. Møller Architects presenterar en masterplan som skapar världens första 100 % promenadvänliga anslutning mellan en internationell flygplats, natur och urbana stadsfunktioner.

Reviderade planer för nytt opera- och kulturhus

5.3.2019 | De nya planerna visar upp ett förstärkt koncept som förbättrar samarbetet mellan fyra kulturleverantörer och bidrar till revitaliseringen av Kristiansund.

C.F. Møller Architects at MIPIM

4.3.2019 | MIPIM is the world’s leading property market and C.F. Møller Architects will be participating with Partners, Associated Partners and Studio Managers. Please don’t hesitate to contact us for a meeting in Cannes.

Sveriges högsta trähus

26.2.2019 | C.F. Møller Architects står bakom Sveriges högsta massivträhus som nu tar emot sina första hyresgäster. Huset är byggt med stomme av trä och står som ett landmärke för den nya stadsdelen Kajstaden och en hållbar framtid.

C.F. Møller Architects får ett nytt skoluppdrag

11.2.2019 | C.F. Møller Architects har fått i uppdrag att rita Haninge kommuns nya landmärke Vega skola och aktivitetshus. Dessutom ingår i uppdraget att rita tio nya förskolor utifrån en typförskola.

Green light for Blackhorse Yard development

6.2.2019 | C.F. Møller Architects, Catalyst housing association and Swan Housing Association are delighted to announce that Waltham Forest Council has voted to approve plans to build a new housing-led mixed-use development at the former Webbs Industrial Estate on Blackhorse Lane. The project, known as Blackhorse Yard, includes 100% affordable housing and a variety of commercial uses.
Visa mer