VD om Årets bygge: Avd. 19 och 22 har blivit tryggare

VD om Årets bygge: Avd. 19 och 22 har blivit tryggare  - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller

10.12.2015 | C.F. Møllers totalrenovering av Himmerland Boligforenings avdelning 19 och 22 har utsetts till Årets bygge 2015. Det är något som bostadsföreningens VD är mycket glad över. Boendevärdet och tryggheten har ökat väsentligt – vi har fått ut mer än förväntat av projektet, förklarar han.

 

Den 9 december 2015 erhöll Himmerland Boligforenings avdelning 19 och 22 priset som Årets bygge 2015. Detta skedde enligt en bedömning av en jury bestående av några av de största profilerna inom den danska byggbranschen.

– Det är ett stort erkännande av det arbete vi har lagt ned på projektet, förklarar Søren Tortzen, avdelningschef vid C.F. Møllers avdelning i Aalborg och ansvarig arkitekt för ombyggnaden.

– Vi har lyckats skapa ett samlat byggprojekt av hög kvalitet till en förhållandevis låg anläggningskostnad. Kvaliteten hos avdelning 19 och 22 har ökat markant, säger han.

En helt ny bostadsmiljö
De 370 allmännyttiga bostäderna i avdelning 19 och 22 har byggts om och renoverats till att bli framtidssäkra och moderna, medan landskapet och utomhusområdena öppnar upp platsen på ett helt nytt sätt. Detta framhåller Ole Nielsen, VD för Himmerland Boligforening.

– Det som fungerar bäst med avdelning 19 och 22 är att vi har skapat en helt ny boendemiljö. När vi började var målet att ge avdelningen en helt ny profil. Vi vill skapa något som folk kunde uppskatta. Detta har vi uppnått tack vare den väl fungerande arkitekturen, förklarar Ole Nielsen, som understryker att det inte bara är bostäderna som har gjorts om ordentligt. Även utomhusområdena, som C.F. Møller Landscape arbetat med, är helt förändrade.

– Förnyelsen och ändringen av landskapet har en enorm betydelse för hur invånarna trivs i avdelning 19 och 22. Det stora engagemanget från de boende har gjort att de känner sig delaktiga i de nya bostäderna och kringliggande områdena. Samtidigt har det stor betydelse att parkeringsplatserna flyttats från en central plats till att nu finnas vid de enskilda bostäderna. Det skapar en helt ny känsla av liv utomhus. Nu händer det något hela tiden, vilket bland annat har bidragit till att öka tryggheten, säger Ole Nielsen.

Stor efterfrågan
Avdelning 19 och 22 ligger i en del av östra Aalborg som historiskt sett har varit ett utsatt område. Men den massiva renoveringen har lett till att Himmerland Boligforening nu kan se fram mot en helt unik sammansättning av invånare i området.

– Renoveringen har inneburit ett ökat boendevärde för de nuvarande invånarna. Samtidig ser vi en större efterfrågan. Nu lockar vi även 55-åringar och äldre – de som säljer sina hus och gärna vill flytta in i hyreslägenheter. Dessutom vill flera tidigare invånare gärna tillbaka till området, säger Ole Nielsen.

– Ibland frågar invånarna här ute vad vi egentligen har gjort för att få så många nya att flytta hit. Saken är den att vi inte har gjort något särskilt för att uppnå just detta. Det är det intressanta. Vi anser att det är kvaliteten i bostäderna som nu får så många att flytta in och komma tillbaka.

Mer än förväntat
En av nycklarna vid skapandet av nya avdelning 19 och 22 har varit C.F. Møllers roll:

– Arkitekterna har visat utmärkt förståelse för den här typen av byggnader – även vad gäller invånarnas behov. Det är särskilt viktigt vid byggprocesser där det finns många inblandade parter. Detta har C.F. Møller verkligen tagit fasta på, säger Ole Nielsen.

Den framgångsrika processen har samtidigt inneburit att Himmerland Boligforening fått ut mer av renoveringen än vad som förväntades på förhand.

– När vi hade Landsbyggefonden på besök för renoveringen talade vi om detaljer som byte av tak och fasadrenovering. Det utvecklade sig till mycket mer än så. Projektet har gjort slut på pratet om att det inte går att förändra byggnaderna från 1970- och 1980-talet, säger han.

Ett riktmärke för framtiden
Huvuddelen av den stora omvandlingen av avdelning 19 och 22 är avslutad, och även om projektet fortfarande är ganska nytt råder stor optimism inför framtiden inom Himmerland Boligforening.

– Vi kan se att människor omkring oss är imponerade. Vi har både danska och utländska branschrepresentanter på besök som låter sig inspireras. Förändringarna är tydliga, och vi har hela tiden kunnat se skillnaden mellan det nya och det gamla under processen, säger Ole Nielsen.

– Renoveringen signalerar var vi vill hamna i framtiden. Vi kan tydligt se vilka förändringar som går att genomföra. Avdelning 19 och 22 är ett utmärkt exempel. Projektet bevisar att vi kan skapa attraktiva bostäder och utomhusområden på samma nivå som i finare bostadsområden. När bygg- och anläggningsarbetet träffar rätt anser vi att det automatiskt uppstår en känsla av förväntan och glädje i området. Det är vad som har inträffat här, säger han.

Avdelning 19 och 22 är bara ett av tre stora projekt som C.F. Møller för tillfället utför åt Himmerland Boligforening. Samtidigt pågår också stora renoveringar av framför allt Magisterparken och avdelning 3 i Aalborg.

 

Læs også: Renoveringsprojekt bliver Årets Byggeri
Læs mere om afdeling 19 & 22

Nyheter

Prenumera på nyhetsbrev

Win third prize in invited competition

12.7.2019 | 30 international teams were invited to design the new premises for the EU Commission in Brussels, and it has been announced that C.F. Møller Architects in collaboration with B2Ai won third prize.

Wins Green Good Design Award

8.7.2019 | Copenhagen International School by C.F. Møller Architects wins Green Good Design Award 2019.

Utvecklar nytt kontorsområde i Uppsala

1.7.2019 | Atrium Ljungberg utvecklar i samarbejde med C.F. Møller Architects nytt kontorsområde i Gränbystaden, Uppsala, genom förnyad markanvisning.

”Hjärtat” i Ikast tar hem internationell utmärkels

1.7.2019 | ”Hjärtat” (Hjertet) i Ikast, som utformats av C.F. Møller Architects, har utsetts till vinnare av den mycket prestigefyllda utmärkelsen International Architecture Award 2019 av muséet Chicago Athenaeum, arkitektur- och designmuseum och European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies (Europeiskt centrum för konstnärlig arkitektur och urbana studier).

C.F. Møller Architects öppnar kontor i Berlin

26.6.2019 | Den 1 juli öppnar C.F. Møller Architects dörrarna till det nya kontoret i centrala Berlin. Detta sker mot bakgrund av en allt större uppdragsvolym till följd av en fokuserad satsning på den tyska marknaden under de senaste åren.

Awarded 'Best Conceptual Design'

25.6.2019 | We are happy to tell that our Golden Mede Housing project for the Rothschild Foundation was awarded 'Best Conceptual Design' at the S.ARCH (Sustainable Architecture) Awards 2019.

C.F. Møller Architects presenterar ett förslag på en ny vision för Garden City

16.5.2019 | C.F. Møller Architects har gått vidare till andra omgången i den internationella idétävlingen om en översiktsplan på 45 hektar, baserat på en ny vision för principerna bakom Garden City rörelsen. Studion presenterar nu det nyligen inskickade förslaget.

Central Station: En ny serie övergångsmöbler

2.5.2019 | HOLMRIS B8 lanserar i samarbete med C.F. Møller Design, en helt ny serie av paus- och övergångsmöbler under namnet Central Station. De nya möblerna kommer att bidra till att ytorna i ett kontor, en lärandemiljö, ett hotell eller en restaurang hänger ihop på bästa möjliga sätt.

Läkande arkitektur i Finland

25.4.2019 | C.F. Møller Architects ligger bakom förslaget till den nya psykiatriska kliniken i Finland, som baseras på gedigen internationell erfarenhet inom sjukvård, samt på konceptet ”helande arkitektur”, som även kallas evidensbaserad design (EBD).

Calling all talents

24.4.2019 | Join us for a speed debate and introduction to how we work with sustainability in general and timber architecture specifically, project development and digitisation, and landscape and urban development.

Pris för banbrytande lösningar

2.4.2019 | C.F. Møller Design och Normbau vinner ”Design Plus powered by ISH 2019” för sitt nya modulära sittsystem.

Årets Bygge 2019 i Sverige

27.3.2019 | På torsdagskvällen avslöjades det att Biomedicum, som ritats av C.F. Møller Architects, vinner Årets Bygge 2019. Byggnaden är ett kraftpaket för modern forskning för Karolinska Institutet i Stockholm, med Akademiska Hus som byggherre och Skanska som entreprenör.

C.F. Møller Architects vinner MIPIM Award

15.3.2019 | C.F. Møller Architects tilldelas ett MIPIM Award samt ett hedervärt omnämnande för två projekt i England vid årets MIPIM Awards i Cannes.

Världens första promenadvänliga anslutning

12.3.2019 | C.F. Møller Architects presenterar en masterplan som skapar världens första 100 % promenadvänliga anslutning mellan en internationell flygplats, natur och urbana stadsfunktioner.

Reviderade planer för nytt opera- och kulturhus

5.3.2019 | De nya planerna visar upp ett förstärkt koncept som förbättrar samarbetet mellan fyra kulturleverantörer och bidrar till revitaliseringen av Kristiansund.

C.F. Møller Architects at MIPIM

4.3.2019 | MIPIM is the world’s leading property market and C.F. Møller Architects will be participating with Partners, Associated Partners and Studio Managers. Please don’t hesitate to contact us for a meeting in Cannes.

Sveriges högsta trähus

26.2.2019 | C.F. Møller Architects står bakom Sveriges högsta massivträhus som nu tar emot sina första hyresgäster. Huset är byggt med stomme av trä och står som ett landmärke för den nya stadsdelen Kajstaden och en hållbar framtid.

C.F. Møller Architects får ett nytt skoluppdrag

11.2.2019 | C.F. Møller Architects har fått i uppdrag att rita Haninge kommuns nya landmärke Vega skola och aktivitetshus. Dessutom ingår i uppdraget att rita tio nya förskolor utifrån en typförskola.

Green light for Blackhorse Yard development

6.2.2019 | C.F. Møller Architects, Catalyst housing association and Swan Housing Association are delighted to announce that Waltham Forest Council has voted to approve plans to build a new housing-led mixed-use development at the former Webbs Industrial Estate on Blackhorse Lane. The project, known as Blackhorse Yard, includes 100% affordable housing and a variety of commercial uses.

Ny partner och CEO på C.F. Møller Architects

14.1.2019 | C.F. Møllers nuvarande vice vd, advokat Lone Bendorff, blir partner och utses samtidigt till ny CEO för C.F. Møller Architects.

Vinner tävling i Belgien

7.1.2019 | Tillsammans med BRUT vinner C.F Møller Architects upphandlingen om ett ambitiöst stadsutvecklingsprojekt i Oostende, Belgien.

C.F. Møller Architects utser ny associerad partner

17.12.2018 | Jonas Toft Lehmann har utsetts till ny associerad partner hos C.F. Møller Architects från och med den 1 januari.

Bryggeriområde förvandlat till bostadsområde

4.12.2018 | C.F. Møller Architects omvandlar gammalt danskt bryggeriområde till ett nytt levande bostadsområde i Århus.

Framtidens skola i samspel mellan politik, pedagogik och arkitektur

3.12.2018 | Copenhagen International School och C.F. Møller Architects arrangerade den 27 november en debatt om utformningen av framtidens läroanstalter. I panelen fanns arkitekter, en pedagogikexpert, en rektor, skolelever och politiker.
Visa mer