I november udskrev Københavns Kommune designkonkurrence, hvor fem teams skulle dyste om at skabe designet af det nye byrumsudstyr til sortering af husholdningsaffald. Designet af affaldsløsningerne skal være karakteristisk for København, i lighed med de gamle københavnerlamper og byens bænke og affaldskurve, der også har en ikonisk og genkendelig form.
Løsningen skal supplere den eksisterende ordning for indsamling af husholdningsaffald og vil ikke erstatte de affaldskurve, som i dag findes i det offentlige rum til gadeaffald.
Onsdag d. 4. marts blev vinderen kåret. C.F. Møller Architects med Alexandra Instituttet
har leveret et design, som ifølge bedømmelseskomiteen har særligt udtalte skulpturelle kvaliteter, som kan berige det københavnske bybillede. Vinderforslaget tager udgangspunkt i en designmæssig hovedidé baseret på en kubus med seks snit, som frembringer en hovedform med vinklede flader.
Bedømmelseskomiteen vurderer, at konceptet med relativt få konstruktive, men essentielle justeringer under produktudviklingsfasen vil give København en affaldssorteringsløsning, der ikke alene tåler den gentagelse, som de ca. 750 sorteringspunkter kræver, men som også vil berige byen.
Teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen (EL) siger:
- København tager i disse år store skridt mod endnu mere bæredygtighed og cirkulær økonomi. Ét af midlerne til at nå vores ambitiøse mål om 70 procent sortering af husholdningsaffaldet er at sikre, at alle københavnere i deres hverdag kan kildesortere på en let tilgængelig måde, og her skal de nye løsninger spille en væsentlig rolle. Jeg er glad for, at København nu kan tage endnu et skridt i en grøn og bæredygtig retning.
Stadsarkitekt og formand for bedømmelseskomiteen Camilla van Deurs siger:
- Med vinderforslaget er der skabet et nyt Københavnerikon som på fornemste kan indgå i byens rum i sammenspil med andre ikoniske byrumselementer som københavnerbænken eller københavnerlampen. Sorteringspunkterne refererer i deres udformning til en kendt geometrisk grundform som en moderne fortolkning af byens ildebrandshuse og skaber dermed en legende reference til byens arkitektur. Punkterne møder byens gulv i bløde former og er dimensioneret efter den menneskelige skala, og dermed opnås et venligt, imødekommende og elegant design der kan indpasses og kombineres på fornemste vis i alle byens mange forskelligartede rum.
De to fagdommere i bedømmelseskomiteen Pil Bredahl og Thomas E. Alken siger:
- Vi er enige om at Københavns kommune, har påtaget sig en meget relevant og ambitiøs opgave med udskrivelsen af designkonkurrencen om affaldssortering til Hovedstadens indbyggere. Det taler direkte ind i de forventninger og krav vi har og kommer til at have til en moderne bæredygtig metropol.
Mange steder affaldssortere vi jo allerede, men at sætte sorteringen yderligere i system, på en måde så vi forstår affald som den resurse materialer jo er, er den rigtige vej frem. Samtidig er det vigtigt med en æstetik i designet af de fysiske opsamlingspunkter der kan tåle gentagelsen. Det visuelle udtryk skal på den måde også være bæredygtigt, det skal kunne holde visuelt i byens forskellige miljøer.
Vi tror at dette projekt kan gøre København til frontløber med hensyn til design der er med til at fremmer den bæredygtige udvikling og de fem finalister, har hver især frembragt stærke koncepter med god forståelse for opgavens kompleksitet og med tydelig kærlighed til byen. Netop derfor kan Københavnere glæde sig til et design, der kommer til at stå som et troværdige vartegn for en grønnere hovedstad.