Biomedicum vinder Årets Bygge 2019 i Sverige

Biomedicum vinder Årets Bygge 2019 i Sverige - C.F. Møller. Photo: Mark Hadden

27.3.2019 | Torsdag aften i Stockholm blev det afsløret, at Biomedicum, som er designet af C.F. Møller Architects, vinder Årets Bygge 2019. Bygningen er et kraftcenter for moderne forskning for Karolinska Institutet i Stockholm med Akademiska Hus som bygherre og Skanska som entreprenør.

 

Finalefeltet var hårdt, da prisen for Årets Bygge 2019 i Sverige skulle uddeles. Projekter skabt af tegnestuer som svenske Wingårdhs og danske Henning Larsen var med i opløbet, men det blev C.F. Møller Architects’ Biomedicum, der løb med prisen i sidste ende.

 

- Vi er både glade og stolte over at Biomedicum modtager denne pris. Igennem et godt samarbejde med Akademiska Hus og Karolinska Institutet har bygningen opnået et højt arkitektonisk niveau, udtaler Mårten Leringe, partner og arkitekt i C.F. Møller Architects.

 

Projektdirektør Hayar Gohary fra Akademiska Hus, som er projektets bygherre, deler Mårten Leringes begejstring,


- Vi er utroligt stolte over, at Biomedicum er er udpeget til Årets Bygge. Målsætningen har været at skabe et unikt samlingspunkt for forskning og samarbejde på tværs af faggrænser. Denne præmiering er et udtryk for, at vi er lykkedes med vores arbejdsproces og igennem godt samarbejde med alle involverede parter at skabe den bedste balancere mellem økonomi, tid og kvalitet, udtaler han i en pressemeddelelse fra Akademiska Hus.


Svensk kraftcenter for forskning
Det nye laboratoriebygggeri Biomedicum blev indviet sommeren 2018 og skal være kraftcenter for forskningen ved Karolinska Institutet i Stockholm, der er et af verdens førende medicinske universiteter, bl.a. kendt for at udpege modtagerne af Nobel-prisen i medicin eller fysiologi.

 

Tidligere har Karolinska Institutets forskningsmiljøer ligget spredt rundt på hele campus – et grønt park-område med røde teglbygninger, de første opført i 1930’erne. Med Biomedicum får Karolinska Institutet ét samlende miljø til fremtidens forskning, med ultrafleksibelt indrettede laboratorie- og kontorfaciliteter, der virker som katalysator for grænseløst samarbejde mellem de forskellige forsknings- og studiemiljøer.

 

Nybyggeriet er ikke blot tænkt som et hus i campus-parken, men skal også rumme parken i huset. Med et glasoverdækket, grønt atrium fortsætter campus-områdets uderum ind gennem bygningen og forstærker det grønne campus-områdes sociale kvaliteter – til gavn for videndeling og tværfaglighed.

Bygningens åbenhed, i kraft af bl.a. en transparent, inviterende underetage - med adgang til atrium og fx café og offentlige udstillingsrum - skaber også nye koblinger gennem parken og åbner på den måde Karolinska Institutet mod både byen og det planlagte, nye universitetssygehus Nya Karolinska Solna (NKS) lige ved siden af.

 

Biomedicum bliver således omdrejningspunktet i området - et markant ikon for den verdensklasseforskning, som Karolinska Institutet står for.

 

- Vi er naturligvis vældig glade og stolte over denne udmærkelse. Biomedicum er Karolinske Institutets største byggeprojekt nogensinde og et flagskib for eksperimentel grundforskning i sundhed og sygdom

 

- i Sverige og internationalt. Biomedicum giver KI de bedste mulige forudsætninger for fremgangsrig forskning i verdensklasse og er skabt for at udvikle og understøtte kreative møder og samarbejde mellem forskere og forskellige institutioner. Det her er en langsigtet investering for KI og for svensk forskning generelt, udtaler Rikard Becker, direktør for bygninger hos Karolinska Institutet.

Der er plads til i alt 1.600 forskere og medarbejdere i Biomedicum.

 

Eksperter i forsknings- og laboratoriebyggerier
Forsknings- og laboratoriebyggerier er komplekse byggerier, da de både skal kunne håndtere krævende og innovativ forskning, flere brugergrupper og være dynamiske og inspirerende arbejdspladser, der understøtter forskning i verdensklasse. Bygningerne skal være bæredygtige og oftest en attraktion for både de nære byomgivelser, de lokale beboere og byen, de ligger i generelt.

 

C.F. Møller Architects har på det seneste markeret sig på dette felt med dels Biomedicum i Stockholm, Mærsk Tårnet i København og Aarhus Universitets Hospital og kan trække en tråd helt tilbage til Aarhus Universitet fra 1932 over bl.a. Akershus Universitetssygehus i Oslo og Darwin Centret for det Naturhistoriske Museum i London.

 

- C.F. Møller Architects har en solid historisk erfaring med disse komplicerede byggerier, som vi anvender i vores arbejde i dag som grundlag for nyskabende bygninger, der matcher nutidens krav til det gode forsknings- og laboratoriebyggeri, fortæller Mårten Leringe og uddyber:

- I dag anvender vi i højere grad brugerinddragelse, og fokus på bæredygtighed er øget samtidig med, at vi fastholder fokus på arkitektur, der skaber mulighed for at mennesker mødes i et inspirerende miljø, der understøtter bygningens virke og brugeres trivsel. Det gælder, uanset om det er et hospital, hvor folk skal blive raske, forskningsbyggerier, hvor der skal skabes ny viden, eller domiciler, hvor bl.a. innovation er i fokus.

 

Årets Bygge
Årets Bygge er den mest prestigefyldte pris i den offentlige sektor og fokuserer på de fantastiske projekter, der bliver bygget i Sverige hvert år.

 

Fakta
Bygherre og projektledelse: Akademiska Hus
Entreprenør: Skanska
Arkitekt: C.F. Møller Architects
Byggestart: Efterår 2013
Byggeri afsluttet: Forår 2018
Bruttoareal: 65.000 m²
Pris: 2.050 MSEK

 

 

Pressemeddelelse Akademiska Hus
Årets Bygge 2019
High Res Images
Projektbeskrivelse

Nyheder

Tilmeld nyhedsbrev

Vinder ambitiøst byudviklingsprojekt

3.10.2019 | En grøn, sund og mangfoldig by, hvor klimaløsninger åbner byens liv mod naturens ro - dét er visionen i vinderforslaget til den udviklingsplan der skal klimatilpasse Randers i fremtiden, bringe byen til vandet og udvikle de attraktive arealer mellem middelaldermidtbyen, Gudenåen og Randers Fjord til en unik og naturbåret flodby. Team C.F. Møller står bag forslaget og er udpeget som vinder af konkurrencen af Randers Kommune og Realdania.

I finalen til årets Klimapris

27.9.2019 | Klimaudviklingsprojektet ‘Byen til vandet’ af C.F. Møller Architects i samarbejde med Randers Kommune og Vandmiljø Randers er i finalen til årets Klimapris 2019, som uddeles af det danske brancheblad Licitationen.

Prisbelønnet for Sundhedsarkitektur

25.9.2019 | C.F. Møller Architects er blevet tildelt Architecture MasterPrize 2019 for bedste ’Healthcare Architecture’ i kategorien ‘Architectural Design’ med projektet Biomedicum i Stockholm.

Shortlisted for Blueprint Awards 2019

16.9.2019 | The Assembly Hall in Copenhagen is shortlisted for a Blueprint Award 2019 in the category ‘Best Building Re-Use Project’. The shortlisted projects are projects that sustainably rethink, revitalise and repurpose buildings for new uses.

Awarded for Artwork

30.8.2019 | C.F. Møller Architects win a CODAaward 2019 for best site-specific artwork in the category Healthcare with Biomedicum in Stockholm.

Ny nordisk designserie

27.8.2019 | C.F. Møller Architects’ designere lancerer i samarbejde med Randi en nordisk funderet ny ikonisk og funktionel tilbehørsserie til badeværelset.

Birthday Reception in Aarhus

15.8.2019 | Partner and architect Julian Weyer turns 50 years. C.F. Møller Architects will host a reception to celebrate Julian, and it will be our great pleasure if friends, colleagues and business partners will attend the reception to celebrate Julian Friday the 30th of August, 15.00-17.00 at Europaplads 2.

’Hjertet i Ikast’ får Iconic Award

9.8.2019 | ’Hjertet i Ikast’ kombinerer undervisning, aktiviteter, fællesskab, motion og fritid på nye måder og modtager ICONIC Award 2019: Innovative Architecture for dette.

Win third prize in invited competition

12.7.2019 | 30 international teams were invited to design the new premises for the EU Commission in Brussels, and it has been announced that C.F. Møller Architects in collaboration with B2Ai won third prize.

Wins Green Good Design Award

8.7.2019 | Copenhagen International School by C.F. Møller Architects wins Green Good Design Award 2019.

Udvikler nyt kontorområde i Uppsala, Sverige

1.7.2019 | Atrium Ljungberg udvikler i samarbejde med C.F. Møller Architects et nyt kontorområde i Gränbystaden i Uppsala, Sverige, med afsæt i en ny udstykning til bebyggelse.

International pris til "Hjertet" i Ikast

1.7.2019 | "Hjertet" i Ikast, der er tegnet af C.F. Møller Architects, er udpeget som vinder af den anerkendte pris International Architecture Award 2019 af Chicago Athenaeum: Museum of Architecture and Design og The European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies.

C.F. Møller Architects åbner kontor i Berlin

26.6.2019 | 1. juli åbner C.F. Møller Architects døren til det nye kontor centralt i Berlin. Det sker som konsekvens af stigende opgavetilgang i forlængelse af en fokuseret indsats rettet mod det tyske marked de seneste år.

Awarded 'Best Conceptual Design'

25.6.2019 | We are happy to tell that our Golden Mede Housing project for the Rothschild Foundation was awarded 'Best Conceptual Design' at the S.ARCH (Sustainable Architecture) Awards 2019.

Danmarks største spildevandspumpestation indviet

22.5.2019 | Pumpestationen, der sørger for, at byens spildevand bliver ledt videre ud til rensning, har vital betydning for København og Frederiksberg. Derfor var både Københavns stedfortrædende teknik- og miljøborgmester, Karina Vestergård Madsen og kommunalbestyrelsesmedlem på Frederiksberg og formand for Frederiksberg Vand og Frederiksberg Kloak, Thyge Enevoldsen mødt op for at markere indvielsen mandag den 20. maj sammen med HOFOR.

Løfter sløret for gentænkt byhave

16.5.2019 | C.F. Møller er videre til anden etape af den internationale idékonkurrence om en 45 ha masterplan, der bygger på en gentænkning af principperne bag det britiske byhavekoncept, Garden City Movement. Tegnestuen løfter nu sløret for det forslag, der blev forelagt for nyligt.

Central Station: En ny serie af brydningsmøbler

2.5.2019 | HOLMRIS B8 lancerer i samarbejde med C.F. Møller Design en helt nye serie af pause- og brydningsmøbler under navnet Central Station. De nye møbler skal bidrage til at få zonerne i et kontor, et læringsmiljø, hotel eller restaurant til at hænge sammen bedst muligt.

Helende arkitektur til Finland

25.4.2019 | C.F. Møller Architects står bag forslaget til et nyt psykiatrisk hospitalsafsnit i Finland, der er baseret på vægtige, internationale erfaringer fra sygepleje og konceptet helende arkitektur, også kendt som evidensbaseret arkitektur.

Calling all talents

24.4.2019 | Join us for a speed debate and introduction to how we work with sustainability in general and timber architecture specifically, project development and digitisation, and landscape and urban development.

Pris for banebrydende løsninger

2.4.2019 | C.F. Møller Design og NORMBAU vinder "Design Plus powered by ISH 2019" for deres nye modulopbyggede siddesystem.

Biomedicum vinder Årets Bygge 2019 i Sverige

27.3.2019 | Torsdag aften i Stockholm blev det afsløret, at Biomedicum, som er designet af C.F. Møller Architects, vinder Årets Bygge 2019. Bygningen er et kraftcenter for moderne forskning for Karolinska Institutet i Stockholm med Akademiska Hus som bygherre og Skanska som entreprenør.

Klar til konkurrencen om Byen til Vandet

22.3.2019 | C.F. Møller Architects, Niras, Urgent.Agency og Cushman & Wakefield | RED er udvalgt blandt tre deltagere på parallelkonkurrencen til det store byudviklingsprojekt ”Byen til Vandet” i Randers.

C.F. Møller Archtitects vinder MIPIM Award

15.3.2019 | C.F. Møller Architects modtager en MIPIM Award og hædrende omtale for to projekter i England ved årets MIPIM Awards i Cannes.

Verdens første fodgængervenlige forbindelse

12.3.2019 | C.F. Møller Architects afslører masterplan, der skaber verdens første 100 % fodgængervenlige forbindelse mellem en international lufthavn, naturen samt byens og dens funktioner.
Vis flere