Biomedicum vinder Årets Bygge 2019 i Sverige
Finalefeltet var hårdt, da prisen for Årets Bygge 2019 i Sverige skulle uddeles. Projekter skabt af tegnestuer som svenske Wingårdhs og danske Henning Larsen var med i opløbet, men det blev C.F. Møller Architects’ Biomedicum, der løb med prisen i sidste ende.
- Vi er både glade og stolte over at Biomedicum modtager denne pris. Igennem et godt samarbejde med Akademiska Hus og Karolinska Institutet har bygningen opnået et højt arkitektonisk niveau, udtaler Mårten Leringe, partner og arkitekt i C.F. Møller Architects.
Projektdirektør Hayar Gohary fra Akademiska Hus, som er projektets bygherre, deler Mårten Leringes begejstring,
- Vi er utroligt stolte over, at Biomedicum er er udpeget til Årets Bygge. Målsætningen har været at skabe et unikt samlingspunkt for forskning og samarbejde på tværs af faggrænser. Denne præmiering er et udtryk for, at vi er lykkedes med vores arbejdsproces og igennem godt samarbejde med alle involverede parter at skabe den bedste balancere mellem økonomi, tid og kvalitet, udtaler han i en pressemeddelelse fra Akademiska Hus.
Svensk kraftcenter for forskning
Det nye laboratoriebygggeri Biomedicum blev indviet sommeren 2018 og skal være kraftcenter for forskningen ved Karolinska Institutet i Stockholm, der er et af verdens førende medicinske universiteter, bl.a. kendt for at udpege modtagerne af Nobel-prisen i medicin eller fysiologi.
Tidligere har Karolinska Institutets forskningsmiljøer ligget spredt rundt på hele campus – et grønt park-område med røde teglbygninger, de første opført i 1930’erne. Med Biomedicum får Karolinska Institutet ét samlende miljø til fremtidens forskning, med ultrafleksibelt indrettede laboratorie- og kontorfaciliteter, der virker som katalysator for grænseløst samarbejde mellem de forskellige forsknings- og studiemiljøer.
Nybyggeriet er ikke blot tænkt som et hus i campus-parken, men skal også rumme parken i huset. Med et glasoverdækket, grønt atrium fortsætter campus-områdets uderum ind gennem bygningen og forstærker det grønne campus-områdes sociale kvaliteter – til gavn for videndeling og tværfaglighed.
Bygningens åbenhed, i kraft af bl.a. en transparent, inviterende underetage - med adgang til atrium og fx café og offentlige udstillingsrum - skaber også nye koblinger gennem parken og åbner på den måde Karolinska Institutet mod både byen og det planlagte, nye universitetssygehus Nya Karolinska Solna (NKS) lige ved siden af.
Biomedicum bliver således omdrejningspunktet i området - et markant ikon for den verdensklasseforskning, som Karolinska Institutet står for.
- Vi er naturligvis vældig glade og stolte over denne udmærkelse. Biomedicum er Karolinske Institutets største byggeprojekt nogensinde og et flagskib for eksperimentel grundforskning i sundhed og sygdom
- i Sverige og internationalt. Biomedicum giver KI de bedste mulige forudsætninger for fremgangsrig forskning i verdensklasse og er skabt for at udvikle og understøtte kreative møder og samarbejde mellem forskere og forskellige institutioner. Det her er en langsigtet investering for KI og for svensk forskning generelt, udtaler Rikard Becker, direktør for bygninger hos Karolinska Institutet.
Der er plads til i alt 1.600 forskere og medarbejdere i Biomedicum.
Eksperter i forsknings- og laboratoriebyggerier
Forsknings- og laboratoriebyggerier er komplekse byggerier, da de både skal kunne håndtere krævende og innovativ forskning, flere brugergrupper og være dynamiske og inspirerende arbejdspladser, der understøtter forskning i verdensklasse. Bygningerne skal være bæredygtige og oftest en attraktion for både de nære byomgivelser, de lokale beboere og byen, de ligger i generelt.
C.F. Møller Architects har på det seneste markeret sig på dette felt med dels Biomedicum i Stockholm, Mærsk Tårnet i København og Aarhus Universitets Hospital og kan trække en tråd helt tilbage til Aarhus Universitet fra 1932 over bl.a. Akershus Universitetssygehus i Oslo og Darwin Centret for det Naturhistoriske Museum i London.
- C.F. Møller Architects har en solid historisk erfaring med disse komplicerede byggerier, som vi anvender i vores arbejde i dag som grundlag for nyskabende bygninger, der matcher nutidens krav til det gode forsknings- og laboratoriebyggeri, fortæller Mårten Leringe og uddyber:
- I dag anvender vi i højere grad brugerinddragelse, og fokus på bæredygtighed er øget samtidig med, at vi fastholder fokus på arkitektur, der skaber mulighed for at mennesker mødes i et inspirerende miljø, der understøtter bygningens virke og brugeres trivsel. Det gælder, uanset om det er et hospital, hvor folk skal blive raske, forskningsbyggerier, hvor der skal skabes ny viden, eller domiciler, hvor bl.a. innovation er i fokus.
Årets Bygge
Årets Bygge er den mest prestigefyldte pris i den offentlige sektor og fokuserer på de fantastiske projekter, der bliver bygget i Sverige hvert år.
Fakta
Bygherre og projektledelse: Akademiska Hus
Entreprenør: Skanska
Arkitekt: C.F. Møller Architects
Byggestart: Efterår 2013
Byggeri afsluttet: Forår 2018
Bruttoareal: 65.000 m²
Pris: 2.050 MSEK
Pressemeddelelse Akademiska Hus
Årets Bygge 2019
High Res Images
Projektbeskrivelse