Bryggerigrund i Aarhus omdannes til blandet bydel

Bryggerigrund i Aarhus omdannes til blandet bydel - C.F. Møller. Photo: Julian Weyer

4.12.2018 | C.F. Møller Architects forvandler gammel bryggerigrund til ny blandet bydel i Aarhus

 

I større byer i hele verden er der mindre lommer med uudnyttede arealer, fordi gamle industribygninger er blevet nedlagt. Disse lommer er langsomt ved at blive forvandlet til nye, levende boligkvarterer, som både har en spændende historie og gode fremtidsudsigter for borgerne, fordi de opfylder et konstant behov for boliger og fællesarealer. I Århus er en sådan lomme netop blevet omdannet til et boligkvarter af C.F. Møller, som både har stået for masterplanen, reguleringsplanen og en del af boligerne.

 

"Med masterplanen har vi forsøgt at undgå den lineære og repetitive tætte bebyggelse, som ses i mange moderne boligprojekter, og i stedet skabt varierende tæthed, blandet anvendelse og kontrasterende og overraskende inddelinger af rummene, hvilket er inspireret af de middelalderlige europæiske bykerner," forklarer Klavs Hyttel, som er partner og arkitekt hos C.F. Møller Architects.


Blandet bebyggelse som omdrejningspunkt
Det tværfaglige arkitektfirma har kort sagt forvandlet Ceresbryggeriets tidligere grund i det centrale Aarhus til et område med blandet bebyggelse, hvor der er erhverv, boliger, uddannelse, kulturrum og bypark.

Grunden, som har en vigtig placering ved siden af åen, har i årtier været et "missing link" i byens struktur. Man har udnyttet potentialet for at skabe nye forbindelser og genveje mellem attraktive naboområder, herunder den nye kulturelle bydel på de gamle godsbanearealer, medborgerhuset Folkestedet, de centrale offentlige rum langs åen og det grønne bælte, der skaber forbindelse til Brabrandsøen. Denne indbyrdes forbundethed og de historiske industribygninger på grunden er nu grundlaget for et varieret forløb af byrum, torve og grønne parker, som definerer den nye bydel.

 

Vigtigt at have et stærkt koncept
C.F. Møller har også stået for udformningen af to boligprojekter på stedet. Begge projekter henvender sig til studerende og unge familier og består primært af delevenlige to- og treværelseslejligheder. Gården til boligkomplekserne tilbyder beboerne et grønt opholdsareal.

 

"Vi er utroligt glade for, at dette projekt er blevet gennemført på kun 10 år, hvilket er næsten præcis, sådan som vi havde planlagt det, og den overordnede plan var attraktiv nok til at friste andre arkitekter til at bidrage med erhvervs-, uddannelses- og boligprojekter. For mig understreger dette værdien af vores integrerede designmæssige tilgang, hvor vi sætter lige så meget pris på offentlige rum som bygninger, så vi skaber en anden livsform i byerne," siger Klavs Hyttel.

 

Flere masterplanprojekter
C.F. Møller er i øjeblikket involveret i en række masterplanprojekter i Danmark, Sverige, Norge og Storbritannien og har også for nylig vundet nye masterplanopgaver i Tyskland og Irland.

 

Fakta
Kunde: Royal Unibrew
Omfang: 140.000 m² gulvareal (8 ha grund), 1.126 boliger, 2.000 parkeringspladser
Entreprenør: A. Enggaard
Ingeniørvirksomhed: Niras
Arkitekt: C.F. Møller Architects (masterplan), Arkitema, SHL, Sahl (byggefelter)
Landskab: C.F. Møller Landscape, Arkitema

Nyheder

Tilmeld nyhedsbrev

Birthday Reception in Aarhus

15.8.2019 | Partner and architect Julian Weyer turns 50 years. C.F. Møller Architects will host a reception to celebrate Julian, and it will be our great pleasure if friends, colleagues and business partners will attend the reception to celebrate Julian Friday the 30th of August, 15.00-17.00 at Europaplads 2.

’Hjertet i Ikast’ får Iconic Award

9.8.2019 | ’Hjertet i Ikast’ kombinerer undervisning, aktiviteter, fællesskab, motion og fritid på nye måder og modtager ICONIC Award 2019: Innovative Architecture for dette.

Win third prize in invited competition

12.7.2019 | 30 international teams were invited to design the new premises for the EU Commission in Brussels, and it has been announced that C.F. Møller Architects in collaboration with B2Ai won third prize.

Wins Green Good Design Award

8.7.2019 | Copenhagen International School by C.F. Møller Architects wins Green Good Design Award 2019.

Udvikler nyt kontorområde i Uppsala, Sverige

1.7.2019 | Atrium Ljungberg udvikler i samarbejde med C.F. Møller Architects et nyt kontorområde i Gränbystaden i Uppsala, Sverige, med afsæt i en ny udstykning til bebyggelse.

International pris til "Hjertet" i Ikast

1.7.2019 | "Hjertet" i Ikast, der er tegnet af C.F. Møller Architects, er udpeget som vinder af den anerkendte pris International Architecture Award 2019 af Chicago Athenaeum: Museum of Architecture and Design og The European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies.

C.F. Møller Architects åbner kontor i Berlin

26.6.2019 | 1. juli åbner C.F. Møller Architects døren til det nye kontor centralt i Berlin. Det sker som konsekvens af stigende opgavetilgang i forlængelse af en fokuseret indsats rettet mod det tyske marked de seneste år.

Awarded 'Best Conceptual Design'

25.6.2019 | We are happy to tell that our Golden Mede Housing project for the Rothschild Foundation was awarded 'Best Conceptual Design' at the S.ARCH (Sustainable Architecture) Awards 2019.

Danmarks største spildevandspumpestation indviet

22.5.2019 | Pumpestationen, der sørger for, at byens spildevand bliver ledt videre ud til rensning, har vital betydning for København og Frederiksberg. Derfor var både Københavns stedfortrædende teknik- og miljøborgmester, Karina Vestergård Madsen og kommunalbestyrelsesmedlem på Frederiksberg og formand for Frederiksberg Vand og Frederiksberg Kloak, Thyge Enevoldsen mødt op for at markere indvielsen mandag den 20. maj sammen med HOFOR.

Løfter sløret for gentænkt byhave

16.5.2019 | C.F. Møller er videre til anden etape af den internationale idékonkurrence om en 45 ha masterplan, der bygger på en gentænkning af principperne bag det britiske byhavekoncept, Garden City Movement. Tegnestuen løfter nu sløret for det forslag, der blev forelagt for nyligt.

Central Station: En ny serie af brydningsmøbler

2.5.2019 | HOLMRIS B8 lancerer i samarbejde med C.F. Møller Design en helt nye serie af pause- og brydningsmøbler under navnet Central Station. De nye møbler skal bidrage til at få zonerne i et kontor, et læringsmiljø, hotel eller restaurant til at hænge sammen bedst muligt.

Helende arkitektur til Finland

25.4.2019 | C.F. Møller Architects står bag forslaget til et nyt psykiatrisk hospitalsafsnit i Finland, der er baseret på vægtige, internationale erfaringer fra sygepleje og konceptet helende arkitektur, også kendt som evidensbaseret arkitektur.

Calling all talents

24.4.2019 | Join us for a speed debate and introduction to how we work with sustainability in general and timber architecture specifically, project development and digitisation, and landscape and urban development.

Pris for banebrydende løsninger

2.4.2019 | C.F. Møller Design og NORMBAU vinder "Design Plus powered by ISH 2019" for deres nye modulopbyggede siddesystem.

Biomedicum vinder Årets Bygge 2019 i Sverige

27.3.2019 | Torsdag aften i Stockholm blev det afsløret, at Biomedicum, som er designet af C.F. Møller Architects, vinder Årets Bygge 2019. Bygningen er et kraftcenter for moderne forskning for Karolinska Institutet i Stockholm med Akademiska Hus som bygherre og Skanska som entreprenør.

Klar til konkurrencen om Byen til Vandet

22.3.2019 | C.F. Møller Architects, Niras, Urgent.Agency og Cushman & Wakefield | RED er udvalgt blandt tre deltagere på parallelkonkurrencen til det store byudviklingsprojekt ”Byen til Vandet” i Randers.

C.F. Møller Archtitects vinder MIPIM Award

15.3.2019 | C.F. Møller Architects modtager en MIPIM Award og hædrende omtale for to projekter i England ved årets MIPIM Awards i Cannes.

Verdens første fodgængervenlige forbindelse

12.3.2019 | C.F. Møller Architects afslører masterplan, der skaber verdens første 100 % fodgængervenlige forbindelse mellem en international lufthavn, naturen samt byens og dens funktioner.

Reviderede planer opera- og kulturhus

5.3.2019 | De nye planer viser et endnu stærkere koncept, som styrker samarbejdet mellem fire kulturleverandører og bidrager til at genoplive Kristiansund.

C.F. Møller Architects at MIPIM

4.3.2019 | MIPIM is the world’s leading property market and C.F. Møller Architects will be participating with Partners, Associated Partners and Studio Managers. Please don’t hesitate to contact us for a meeting in Cannes.

Vinder arkitektkonkurrencen om Det ny SIMAC

27.2.2019 | Det ny SIMAC (Svendborg International Maritime Academy) bliver fremtidens maritime uddannelsesinstitution på havnen i Svendborg. Det åbne, fleksible og moderne læringshus er tegnet af C.F. Møller Architects og EFFEKT.

Sveriges højeste træhus

26.2.2019 | C.F. Møller Architects står bag Sveriges højeste massiv-træhus, som nu tager imod de første lejere. Huset er konstrueret i massivtræ og står i Västerås, en time fra Stockholm, som et pejlemærke for både området og en bæredygtig fremtid.

Ny stor skoleopgave i Sverige

11.2.2019 | C.F. Møller Architects har fået til opgave at tegne Haninge Kommunes nye markante skole og aktivitetshus i Vega. Opgaven omfatter også at tegne ti nye børnehaver på basis af en form for skabelon for børnehaver.

Green light for Blackhorse Yard development

6.2.2019 | C.F. Møller Architects, Catalyst housing association and Swan Housing Association are delighted to announce that Waltham Forest Council has voted to approve plans to build a new housing-led mixed-use development at the former Webbs Industrial Estate on Blackhorse Lane. The project, known as Blackhorse Yard, includes 100% affordable housing and a variety of commercial uses.
Vis flere