Bryggerigrund i Aarhus omdannes til blandet bydel - C.F. Møller. Photo: Julian Weyer
4.12.2018

Bryggerigrund i Aarhus omdannes til blandet bydel

C.F. Møller Architects forvandler gammel bryggerigrund til ny blandet bydel i Aarhus
Bryggerigrund i Aarhus omdannes til blandet bydel - C.F. Møller. Photo: Axel Schütt
Bryggerigrund i Aarhus omdannes til blandet bydel - C.F. Møller. Photo: Julian Weyer

I større byer i hele verden er der mindre lommer med uudnyttede arealer, fordi gamle industribygninger er blevet nedlagt. Disse lommer er langsomt ved at blive forvandlet til nye, levende boligkvarterer, som både har en spændende historie og gode fremtidsudsigter for borgerne, fordi de opfylder et konstant behov for boliger og fællesarealer. I Århus er en sådan lomme netop blevet omdannet til et boligkvarter af C.F. Møller, som både har stået for masterplanen, reguleringsplanen og en del af boligerne.

 

"Med masterplanen har vi forsøgt at undgå den lineære og repetitive tætte bebyggelse, som ses i mange moderne boligprojekter, og i stedet skabt varierende tæthed, blandet anvendelse og kontrasterende og overraskende inddelinger af rummene, hvilket er inspireret af de middelalderlige europæiske bykerner," forklarer Klavs Hyttel, som er partner og arkitekt hos C.F. Møller Architects.


Blandet bebyggelse som omdrejningspunkt
Det tværfaglige arkitektfirma har kort sagt forvandlet Ceresbryggeriets tidligere grund i det centrale Aarhus til et område med blandet bebyggelse, hvor der er erhverv, boliger, uddannelse, kulturrum og bypark.

Grunden, som har en vigtig placering ved siden af åen, har i årtier været et "missing link" i byens struktur. Man har udnyttet potentialet for at skabe nye forbindelser og genveje mellem attraktive naboområder, herunder den nye kulturelle bydel på de gamle godsbanearealer, medborgerhuset Folkestedet, de centrale offentlige rum langs åen og det grønne bælte, der skaber forbindelse til Brabrandsøen. Denne indbyrdes forbundethed og de historiske industribygninger på grunden er nu grundlaget for et varieret forløb af byrum, torve og grønne parker, som definerer den nye bydel.

 

Vigtigt at have et stærkt koncept
C.F. Møller har også stået for udformningen af to boligprojekter på stedet. Begge projekter henvender sig til studerende og unge familier og består primært af delevenlige to- og treværelseslejligheder. Gården til boligkomplekserne tilbyder beboerne et grønt opholdsareal.

 

"Vi er utroligt glade for, at dette projekt er blevet gennemført på kun 10 år, hvilket er næsten præcis, sådan som vi havde planlagt det, og den overordnede plan var attraktiv nok til at friste andre arkitekter til at bidrage med erhvervs-, uddannelses- og boligprojekter. For mig understreger dette værdien af vores integrerede designmæssige tilgang, hvor vi sætter lige så meget pris på offentlige rum som bygninger, så vi skaber en anden livsform i byerne," siger Klavs Hyttel.

 

Flere masterplanprojekter
C.F. Møller er i øjeblikket involveret i en række masterplanprojekter i Danmark, Sverige, Norge og Storbritannien og har også for nylig vundet nye masterplanopgaver i Tyskland og Irland.

 

Fakta
Kunde: Royal Unibrew
Omfang: 140.000 m² gulvareal (8 ha grund), 1.126 boliger, 2.000 parkeringspladser
Entreprenør: A. Enggaard
Ingeniørvirksomhed: Niras
Arkitekt: C.F. Møller Architects (masterplan), Arkitema, SHL, Sahl (byggefelter)
Landskab: C.F. Møller Landscape, Arkitema

Flere nyheder

 
Vis flere nyheder