I alt 42 ansøgere, som tilsammen repræsenterer mere end 130 danske og internationale tegnestuer og bæredygtighedsrådgivere, har søgt om at deltage i konkurrencen om et at udvikle og transformere Vikingeskibsmuseet i Roskilde, Danmark. Det har ifølge Vikingeskibsmuseet været et meget stærkt og højt kvalificeret ansøgerfelt, og Vikingeskibsmuseet har, sammen med sine rådgivere og Roskilde Kommune, været igennem en lang og grundig proces, hvor alle ansøgninger er blevet gennemgået og vurderet.
- Vi er både beærede og stolte over at få denne mulighed. Projektet giver en unik mulighed for at skabe og videreudvikle et vartegn for Roskilde, som kan drive byen ind i sin kulturelle fremtid. Men også en mulighed for at sikre en vigtig del af den danske kulturarv, siger Thue Borgen Hasløv, partner i C.F. Møller Architects.
Et internationalt forbillede
Ifølge Vikingeskibsmuseets skal det nye museum være et forbillede inden for internationalt, kulturhistorisk og bæredygtigt museumsbyggeri. Det skal være et museum af høj arkitektonisk og oplevelsesmæssig kvalitet, der levende og aktivt formidler historien om vikingetid, skibe, søfart og bådebygningskultur. Den nye udstillingsbygning skal sammen med en ny velkomstbygning, en transformation af den oprindelige og historiske Vikingeskibshal, tegnet af Erik Christian Sørensen, samt bearbejdning af landskab og udearealer sikre, at de besøgende får en sammenhængende museumsoplevelse. Samtidig skal projektet give offentligheden endnu bedre adgang til kysten og fjorden, end det er tilfældet i dag
"Den fellesnordiske arven er særegen og viktig i dagens fortolkning av fortid, nåtid og fremtid i et globalt perspektiv. En videreutvikling av Vikingeskibsmuseet i Roskilde vil bli en avgjørende brikke når den videre historien om våre felles verdier skal skrives.", siger Kjetil Trædal Thorsen, Founding partner i Snøhetta.
Vision, mål, designkriterier og krav til det nye museum er beskrevet i et konkurrenceprogram, som offentliggøres for de fem konkurrencedeltagereden 12. december 2022, når konkurrencen skydes i gang.
Det endelige vinderprojekt af arkitektkonkurrencen forventes offentliggjort i december 2023.
”Vi er overvældede af den meget store interesse, vi har set fra både danske og internationale tegnestuer, og vi har måtte træffe en del svære valg i udvælgelsen af de fem teams, som nu skal deltage i arkitektkonkurrencen om at skabe rammerne for fremtidens vikingeskibsmuseum", fortæller direktør for Vikingeskibsmuseet, Tinna Damgård-Sørensen.
Et nordisk forankret team
C.F. Møller Architects kommer til opgaven som holdets totalrådgiver. I samarbejde med Snøhetta kan holdet sikre en stærk og nordisk favnende tilgang til fremtidens Vikingeskibsmuseum.
I 33 år har Snøhetta designet nogle af verdens mest bemærkelsesværdige offentlige og kulturelle projekter. Snøhetta blev grundlagt i forbindelse med det konkurrencevindende bidrag til det nye bibliotek i Alexandria, Egypten i 1989. Dette er blevet efterfulgt af den norske nationalopera i Oslo og 9/11 Memorial Museum Pavilion på World Trade Center i New York, blandt mange andre. Med base i Oslo og New York, og med kontorer i San Francisco, Paris, Hong Kong, Innsbrück og Adelaide, arbejder Snøhetta i øjeblikket på mere end 150 projekter internationalt, herunder mange kulturprojekter, der spænder fra små udstillingsdesigns over komplekse museumstransformationer til opførelse af koncert- og operahuse i verdensklasse.
C.F. Møller Architects har i 98 år præget dansk og international arkitektur med prisvindende projekter i Norden og resten af verden. Tegnestuen står blandt andet bag Aarhus Universitet, og inden for kulturscenen har C.F. Møller designet og gennemført betydningsfulde projekter som udvidelsen af Statens Museum for Kunst, Darwin Centre Phase II på Natural History Museum og National Maritime Museum, The Sammy Ofer Wing i London, udvidelsen af Musikhuset i Aarhus, tilbygninger og ombygninger på Aarhus Teater, Vendsyssel Kunstmuseum, Steno Museet og meget andet.
De konkurrerende teams er:
• 3XN A/S (E+N Arkitektur A/S, SLA A/S og GXN A/S).
• C.F. Møller Danmark A/S (Snøhetta Oslo A/S).
• Dorte Mandrup A/S (Over Byen Arkitekter ApS og Vogt Landscape Architects AG).
• Foster + Partners (Mikkelsen Arkitekter A/S og Schønherr A/S)
• Lundgaard & Tranberg Arkitekter A/S (Christoffer Harlang Architects ApS og Marianne Levinsen Landskab ApS).
Bag projektet står Roskilde Kommune, Villum Fonden, Augustinus Fonden samt Aage og Johanne Louis-Hansens Fond.
Pressemeddelelse Vikingeskibsmuseet