De første beboere flytter ind i Sveriges højeste træhus - C.F. Møller. Photo: Nikolaj Jakobsen
26.2.2019

De første beboere flytter ind i Sveriges højeste træhus

C.F. Møller Architects står bag Sveriges højeste massiv-træhus, som nu tager imod de første lejere. Huset er konstrueret i massivtræ og står i Västerås, en time fra Stockholm, som et pejlemærke for både området og en bæredygtig fremtid.
De første beboere flytter ind i Sveriges højeste træhus - C.F. Møller
De første beboere flytter ind i Sveriges højeste træhus - C.F. Møller. Photo: Nikolaj Jakobsen

Træbyg rimer på bæredygtighed, hvis du spørger C.F. Møller Architects. Den skandinavisk funderede arkitektvirksomhed har de seneste år haft fokus på udnyttelsen af træ i byggeriet, da det kan give massive besparelser på CO2-regnskabet ved at bygge i træ. Derudover har huse bygget i træ også positiv effekt på indeklima og de mennesker, der bor i husene.  Det kan både de første beboere, og os andre, som nu er begyndt at flytte ind i Sveriges til dato højeste hus i massiv-træ glæde sig over.


Sveriges højeste hus i massivtræ
Huset ligger i kvarteret Kajstaden i Västerås en times kørsel fra Stockholm med en flot udsigt over søen Mälaren. Kajstaden Tower er i alt 8,5 etager højt med forhøjet stueetage og øverste etage med dobbelt lofthøjde. Alle dele af bygningen består af tværlimet træ, som omfatter vægge, bjælker, balkoner og elevator og trappehus. Huset er udviklet i tæt samarbejde med Martinsons, Bjerking og Consto AB med Slättö Förvaltning som kunde.


- Bygningen i Kajstaden skriver et nyt kapitel i bygningshistorien, da bygningen aktuelt er Sveriges højeste massiv-træhus. Gennem forskningsprojekter og vores andre træprojekter har vi fokuseret på innovation og bidraget til at udvikle mulighederne for at realisere højhuse med en konstruktion af massiv-træ. Samtidig giver industriel træteknologi også arkitekter bedre værktøjer til at designe smukke huse med høj grad af detaljer, siger Ola Jonsson, associeret partner på C.F. Møller Architects

 

Flere fordele med træ
Fordelene er blandt andet at træ er et vedvarende råmateriale, og bygninger konstrueret med massiv-træ har et meget lavt energi- og kuldioxidfodaftryk. Teknologien med CNC-fræsede massiv-træ og lim-træ har høj præcision og giver et lufttæt - og derfor energieffektivt - hus uden at tilføje andre materialer i væggene. Træets lave vægt betyder desuden færre transporter til byggepladsen og dermed mere effektivt, sikrere og støjsvagt arbejdsmiljø under konstruktionen.


I bygningen i Kajstaden er der fire lejligheder på hver etage, og hver etage har gennemsnitlig taget tre håndværkere tre dage at montere. Mekaniske led med skruer er blevet brugt, hvilket betyder at huset kan senere skilles ad og materialerne kan genanvendes.


”Træ-teknologien muliggør et værdiskabende livscyklusperspektiv for alle stadier af bygningen og er afgørende for målet om en biobaseret cirkulær økonomi. Samlede kuldioxidbesparelser anslås til 550 tons CO2 i husets levetid, når man bruger massivt træ i stedet for beton” siger Rob Marsh, bæredygtighedschef hos C.F. Møller Architects.


Træ er en del af en bæredygtig fremtid
C.F. Møller Architects har i dag gang i 100.000m2 med fokus på anvendelsen af massivtræ i Sverige og England og håber på at kunne være med til at drive byggebranchen i en mere bæredygtig retning ved at realisere disse projekter som gode eksempler og i øvrigt dele af sin viden om at bygge i træ.


”Vi glæder os over, at flere og flere træhuse vil blive bygget i fremtiden. Det er den kollektive kritiske masse af bæredygtige bygninger i vores byer, der vil være afgørende for at opnå positive effekt for vores planet. C.F. Møller håber på at være en vigtig del af træbyggeriets udvikling og er involveret i forskellige udviklingsprojekter og netværk for bæredygtigt byggeri i Skandinavien og internationalt med det formål at dele viden og læring fra vores kolleger” siger Ola Jonsson.

 

Øget fokus på at bygge med træ
Et af de netværk C.F. Møller Architects er med i er Nordic Network for Tall Wood Buildings, som arbejder på at udbrede kendskabet til, hvordan der kan bygges med træ og hvilke bæredygtige kvaliteter, der er forbundet med dette. Netværket ledes af danske Peter Fynholm, der også er souschef hos Teknologisk Institut i Danmark,


- Vi oplever et større fokus på at bygge med træ i dag end tidligere. Men selvom der bliver bygget etagebyggerier i træ både i Norden og resten af verden i dag, så er træ langt fra det naturlige valg blandt byggeriets parter, når der skal bygges i højden. Og det er ærgerligt, for der ligger et uudnyttet potentiale i at anvende en fornybar ressource i en branche med så stor påvirkning på klimaet, som byggebranchen har, fortæller Peter Fynholm og uddyber,


 - Det er dog ikke en nem opgave, at få branchen til at adoptere og forstå de nye muligheder, som træ giver. Derfor er det afgørende, at vi lærer af de erfaringer, som allerede er derude, som fx Kajstaden i Västerås. På den måde kan vi løbende bygge videre på de erfaringer, vi får. Det er også en af grundene til, at vi har etableret Nordic Network for Tall Wood Buildings, så vi kan facilitere denne erfaringsudveksling, siger Peder Fynholm.

 

Om massiv-træ
Et massiv-træ-hus er et hus, der er konstrueret af træ. Træet der anvendes er typisk krydslamineret træ, også kendt som Cross Laminated Timber (CLT).

Flere nyheder

 
Vis flere nyheder