De første beboere flytter ind i Sveriges højeste træhus

De første beboere flytter ind i Sveriges højeste træhus - C.F. Møller. Photo: Nikolaj Jakobsen

26.2.2019 | C.F. Møller Architects står bag Sveriges højeste massiv-træhus, som nu tager imod de første lejere. Huset er konstrueret i massivtræ og står i Västerås, en time fra Stockholm, som et pejlemærke for både området og en bæredygtig fremtid.

 

Træbyg rimer på bæredygtighed, hvis du spørger C.F. Møller Architects. Den skandinavisk funderede arkitektvirksomhed har de seneste år haft fokus på udnyttelsen af træ i byggeriet, da det kan give massive besparelser på CO2-regnskabet ved at bygge i træ. Derudover har huse bygget i træ også positiv effekt på indeklima og de mennesker, der bor i husene.  Det kan både de første beboere, og os andre, som nu er begyndt at flytte ind i Sveriges til dato højeste hus i massiv-træ glæde sig over.


Sveriges højeste hus i massivtræ
Huset ligger i kvarteret Kajstaden i Västerås en times kørsel fra Stockholm med en flot udsigt over søen Mälaren. Kajstaden Tower er i alt 8,5 etager højt med forhøjet stueetage og øverste etage med dobbelt lofthøjde. Alle dele af bygningen består af tværlimet træ, som omfatter vægge, bjælker, balkoner og elevator og trappehus. Huset er udviklet i tæt samarbejde med Martinsons, Bjerking og Consto AB med Slättö Förvaltning som kunde.


- Bygningen i Kajstaden skriver et nyt kapitel i bygningshistorien, da bygningen aktuelt er Sveriges højeste massiv-træhus. Gennem forskningsprojekter og vores andre træprojekter har vi fokuseret på innovation og bidraget til at udvikle mulighederne for at realisere højhuse med en konstruktion af massiv-træ. Samtidig giver industriel træteknologi også arkitekter bedre værktøjer til at designe smukke huse med høj grad af detaljer, siger Ola Jonsson, associeret partner på C.F. Møller Architects

 

Flere fordele med træ
Fordelene er blandt andet at træ er et vedvarende råmateriale, og bygninger konstrueret med massiv-træ har et meget lavt energi- og kuldioxidfodaftryk. Teknologien med CNC-fræsede massiv-træ og lim-træ har høj præcision og giver et lufttæt - og derfor energieffektivt - hus uden at tilføje andre materialer i væggene. Træets lave vægt betyder desuden færre transporter til byggepladsen og dermed mere effektivt, sikrere og støjsvagt arbejdsmiljø under konstruktionen.


I bygningen i Kajstaden er der fire lejligheder på hver etage, og hver etage har gennemsnitlig taget tre håndværkere tre dage at montere. Mekaniske led med skruer er blevet brugt, hvilket betyder at huset kan senere skilles ad og materialerne kan genanvendes.


”Træ-teknologien muliggør et værdiskabende livscyklusperspektiv for alle stadier af bygningen og er afgørende for målet om en biobaseret cirkulær økonomi. Samlede kuldioxidbesparelser anslås til 550 tons CO2 i husets levetid, når man bruger massivt træ i stedet for beton” siger Rob Marsh, bæredygtighedschef hos C.F. Møller Architects.


Træ er en del af en bæredygtig fremtid
C.F. Møller Architects har i dag gang i 100.000m2 med fokus på anvendelsen af massivtræ i Sverige og England og håber på at kunne være med til at drive byggebranchen i en mere bæredygtig retning ved at realisere disse projekter som gode eksempler og i øvrigt dele af sin viden om at bygge i træ.


”Vi glæder os over, at flere og flere træhuse vil blive bygget i fremtiden. Det er den kollektive kritiske masse af bæredygtige bygninger i vores byer, der vil være afgørende for at opnå positive effekt for vores planet. C.F. Møller håber på at være en vigtig del af træbyggeriets udvikling og er involveret i forskellige udviklingsprojekter og netværk for bæredygtigt byggeri i Skandinavien og internationalt med det formål at dele viden og læring fra vores kolleger” siger Ola Jonsson.

 

Øget fokus på at bygge med træ
Et af de netværk C.F. Møller Architects er med i er Nordic Network for Tall Wood Buildings, som arbejder på at udbrede kendskabet til, hvordan der kan bygges med træ og hvilke bæredygtige kvaliteter, der er forbundet med dette. Netværket ledes af danske Peter Fynholm, der også er souschef hos Teknologisk Institut i Danmark,


- Vi oplever et større fokus på at bygge med træ i dag end tidligere. Men selvom der bliver bygget etagebyggerier i træ både i Norden og resten af verden i dag, så er træ langt fra det naturlige valg blandt byggeriets parter, når der skal bygges i højden. Og det er ærgerligt, for der ligger et uudnyttet potentiale i at anvende en fornybar ressource i en branche med så stor påvirkning på klimaet, som byggebranchen har, fortæller Peter Fynholm og uddyber,


 - Det er dog ikke en nem opgave, at få branchen til at adoptere og forstå de nye muligheder, som træ giver. Derfor er det afgørende, at vi lærer af de erfaringer, som allerede er derude, som fx Kajstaden i Västerås. På den måde kan vi løbende bygge videre på de erfaringer, vi får. Det er også en af grundene til, at vi har etableret Nordic Network for Tall Wood Buildings, så vi kan facilitere denne erfaringsudveksling, siger Peder Fynholm.

 

Om massiv-træ
Et massiv-træ-hus er et hus, der er konstrueret af træ. Træet der anvendes er typisk krydslamineret træ, også kendt som Cross Laminated Timber (CLT).

Nyheder

Tilmeld nyhedsbrev

Vinder ambitiøst byudviklingsprojekt

3.10.2019 | En grøn, sund og mangfoldig by, hvor klimaløsninger åbner byens liv mod naturens ro - dét er visionen i vinderforslaget til den udviklingsplan der skal klimatilpasse Randers i fremtiden, bringe byen til vandet og udvikle de attraktive arealer mellem middelaldermidtbyen, Gudenåen og Randers Fjord til en unik og naturbåret flodby. Team C.F. Møller står bag forslaget og er udpeget som vinder af konkurrencen af Randers Kommune og Realdania.

I finalen til årets Klimapris

27.9.2019 | Klimaudviklingsprojektet ‘Byen til vandet’ af C.F. Møller Architects i samarbejde med Randers Kommune og Vandmiljø Randers er i finalen til årets Klimapris 2019, som uddeles af det danske brancheblad Licitationen.

Prisbelønnet for Sundhedsarkitektur

25.9.2019 | C.F. Møller Architects er blevet tildelt Architecture MasterPrize 2019 for bedste ’Healthcare Architecture’ i kategorien ‘Architectural Design’ med projektet Biomedicum i Stockholm.

Shortlisted for Blueprint Awards 2019

16.9.2019 | The Assembly Hall in Copenhagen is shortlisted for a Blueprint Award 2019 in the category ‘Best Building Re-Use Project’. The shortlisted projects are projects that sustainably rethink, revitalise and repurpose buildings for new uses.

Awarded for Artwork

30.8.2019 | C.F. Møller Architects win a CODAaward 2019 for best site-specific artwork in the category Healthcare with Biomedicum in Stockholm.

Ny nordisk designserie

27.8.2019 | C.F. Møller Architects’ designere lancerer i samarbejde med Randi en nordisk funderet ny ikonisk og funktionel tilbehørsserie til badeværelset.

Birthday Reception in Aarhus

15.8.2019 | Partner and architect Julian Weyer turns 50 years. C.F. Møller Architects will host a reception to celebrate Julian, and it will be our great pleasure if friends, colleagues and business partners will attend the reception to celebrate Julian Friday the 30th of August, 15.00-17.00 at Europaplads 2.

’Hjertet i Ikast’ får Iconic Award

9.8.2019 | ’Hjertet i Ikast’ kombinerer undervisning, aktiviteter, fællesskab, motion og fritid på nye måder og modtager ICONIC Award 2019: Innovative Architecture for dette.

Win third prize in invited competition

12.7.2019 | 30 international teams were invited to design the new premises for the EU Commission in Brussels, and it has been announced that C.F. Møller Architects in collaboration with B2Ai won third prize.

Wins Green Good Design Award

8.7.2019 | Copenhagen International School by C.F. Møller Architects wins Green Good Design Award 2019.

Udvikler nyt kontorområde i Uppsala, Sverige

1.7.2019 | Atrium Ljungberg udvikler i samarbejde med C.F. Møller Architects et nyt kontorområde i Gränbystaden i Uppsala, Sverige, med afsæt i en ny udstykning til bebyggelse.

International pris til "Hjertet" i Ikast

1.7.2019 | "Hjertet" i Ikast, der er tegnet af C.F. Møller Architects, er udpeget som vinder af den anerkendte pris International Architecture Award 2019 af Chicago Athenaeum: Museum of Architecture and Design og The European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies.

C.F. Møller Architects åbner kontor i Berlin

26.6.2019 | 1. juli åbner C.F. Møller Architects døren til det nye kontor centralt i Berlin. Det sker som konsekvens af stigende opgavetilgang i forlængelse af en fokuseret indsats rettet mod det tyske marked de seneste år.

Awarded 'Best Conceptual Design'

25.6.2019 | We are happy to tell that our Golden Mede Housing project for the Rothschild Foundation was awarded 'Best Conceptual Design' at the S.ARCH (Sustainable Architecture) Awards 2019.

Danmarks største spildevandspumpestation indviet

22.5.2019 | Pumpestationen, der sørger for, at byens spildevand bliver ledt videre ud til rensning, har vital betydning for København og Frederiksberg. Derfor var både Københavns stedfortrædende teknik- og miljøborgmester, Karina Vestergård Madsen og kommunalbestyrelsesmedlem på Frederiksberg og formand for Frederiksberg Vand og Frederiksberg Kloak, Thyge Enevoldsen mødt op for at markere indvielsen mandag den 20. maj sammen med HOFOR.

Løfter sløret for gentænkt byhave

16.5.2019 | C.F. Møller er videre til anden etape af den internationale idékonkurrence om en 45 ha masterplan, der bygger på en gentænkning af principperne bag det britiske byhavekoncept, Garden City Movement. Tegnestuen løfter nu sløret for det forslag, der blev forelagt for nyligt.

Central Station: En ny serie af brydningsmøbler

2.5.2019 | HOLMRIS B8 lancerer i samarbejde med C.F. Møller Design en helt nye serie af pause- og brydningsmøbler under navnet Central Station. De nye møbler skal bidrage til at få zonerne i et kontor, et læringsmiljø, hotel eller restaurant til at hænge sammen bedst muligt.

Helende arkitektur til Finland

25.4.2019 | C.F. Møller Architects står bag forslaget til et nyt psykiatrisk hospitalsafsnit i Finland, der er baseret på vægtige, internationale erfaringer fra sygepleje og konceptet helende arkitektur, også kendt som evidensbaseret arkitektur.

Calling all talents

24.4.2019 | Join us for a speed debate and introduction to how we work with sustainability in general and timber architecture specifically, project development and digitisation, and landscape and urban development.

Pris for banebrydende løsninger

2.4.2019 | C.F. Møller Design og NORMBAU vinder "Design Plus powered by ISH 2019" for deres nye modulopbyggede siddesystem.

Biomedicum vinder Årets Bygge 2019 i Sverige

27.3.2019 | Torsdag aften i Stockholm blev det afsløret, at Biomedicum, som er designet af C.F. Møller Architects, vinder Årets Bygge 2019. Bygningen er et kraftcenter for moderne forskning for Karolinska Institutet i Stockholm med Akademiska Hus som bygherre og Skanska som entreprenør.

Klar til konkurrencen om Byen til Vandet

22.3.2019 | C.F. Møller Architects, Niras, Urgent.Agency og Cushman & Wakefield | RED er udvalgt blandt tre deltagere på parallelkonkurrencen til det store byudviklingsprojekt ”Byen til Vandet” i Randers.

C.F. Møller Archtitects vinder MIPIM Award

15.3.2019 | C.F. Møller Architects modtager en MIPIM Award og hædrende omtale for to projekter i England ved årets MIPIM Awards i Cannes.

Verdens første fodgængervenlige forbindelse

12.3.2019 | C.F. Møller Architects afslører masterplan, der skaber verdens første 100 % fodgængervenlige forbindelse mellem en international lufthavn, naturen samt byens og dens funktioner.
Vis flere