Fremtidens skole skabes i samspil mellem politik, pædagogik og arkitektur

Fremtidens skole skabes i samspil mellem politik, pædagogik og arkitektur - C.F. Møller. Photo: Peter Sikker Rasmussen

3.12.2018 | Copenhagen International School og C.F. Møller Architects bød 27. november på debat om udformningen af fremtidens læringshuse. Blandt panelet var både arkitekter, en pædagogisk ekspert, en rektor, skoleelever og politikere.

 

- Vi er heldige og glade for, at vores nye bygning opfordrer til nyskabelse og nytænkning. De nye rammer er med til at skabe innovation. Både for de ansatte og lærere.


Jennifer Weyburn, rektor på Copenhagen International School i Nordhavn, bød 27. november velkommen til et debatarrangement om skoler for fremtiden. De mange fremmødte fik her mulighed for at lære mere om, hvordan Københavns Kommune, pædagogiske eksperter, arkitekter og Copenhagen International School ser på udviklingen af de danske skoler og læringsmiljøer.


Jennifer Weyburn lagde ud med at fortælle, hvordan de nye rammer for skolen har påvirket institutionen:


- Bygningen her har været med til at ændre os. Vi er i naturen. Det er, som om vi flyder på vandet, sagde hun.


Arkitektur og pædagogik smelter sammen
Blandt dagens talere var Kasper Stoltz, indehaver af tegnestuen Rummets Sprog, som lagde stor vægt på, at landets skoler skal huske at inddrage forskning i udformningen af fremtidens skoler, ligesom arkitekterne skal huske at designe ud fra pædagogikkens udvikling.

 

- Det er vigtigt, at man tænker udformningen af en moderne skole indefra og ud, ikke udefra og ind, sagde Kasper Stoltz i sit oplæg, og uddybede,


- Det betyder, at det ikke er arkitekturen, der skal forme rammerne for fremtidens pædagogik. Det er pædagogikken, der skal forme rammerne for arkitekturen.


Husk nu klasselokalerne
Et af eftermiddagens hedeste debatemner var både nye og gamle skolers fokus på fællesrum over for klasselokaler.


- Når der skabes nye rammer på skolerne rundt i landet, så ser vi et udpræget fokus på de store fællesområder som aulaer og kantiner. Men vi må ikke glemme, at størstedelen af elevers tid spenderes i klasselokalerne. Vi skal huske klasselokalerne, sagde Kasper Stoltz.


Som en del af arrangementet var to af Copenhagen International Schools elever, Anne og Leonie, inviteret til at komme med deres syn på de nye rammer for den internationale skole. Her har der netop været stort fokus på sammenhængen mellem alder, pædagogik og læringsrum, og det giver positive resultater for eleverne på skolen, siger de to elever.


- Der har været stort fokus på at tilpasse arkitekturen til de forskellige børnegrupper, sagde Leonie.


- Det betyder, at vi har fået rigtig gode læringsmiljøer. Rummene og områderne for de forskellige aldersgrupper er tilpasset alderstrin, og dagslysforhold og indeklima er med til virkelig at højne læringsmiljøet. Vi har lange, ofte intense, dage – så det betyder meget for os, sagde hun.

 

Lærerne skal lære at færdes i fremtidens læringsrum

En ting er at skabe fantastiske forhold for fremtidens læring. En anden ting er at eksekvere den læring. Og selvom der på landsplan er opstået mange innovative skoler, var et af debatarrangementets mest diskuterede punkter, om lærerne i de danske skoler kan tilpasse sig og håndtere de nye læringsformer.


- Pædagogikken ændrer sig. Vi skal vænne os til det. Vi rykker os til et helt nyt sted, og det skal vi og lærerne vænne os til. Skolen kan så meget, og den kommer til at udvikle sig konstant i takt med, at vi vænner os til den, sagde Jennifer Weyburn om evnerne til at tilpasse lærerne til de innovative rammer på Copenhagen International School.


Multianvendelighed i højsædet
Københavns Børne- og Ungdomsborgmester, Jesper Christensen, gav dagens besøgende et overblik over det store stykke arbejde, som Københavns Kommune står overfor på skoleområdet i de kommende år.


- Skolerne skal kunne meget mere i fremtiden. De skal være multianvendelige, være aktive i lokalmiljøet og bidrage til byudviklingen. De skal have fokus på mad, idræt, bevægelse. Vi er ved at udvikle os på det her område, sagde han i sin oplæg.


- Men vi finder næppe en endelig model for, hvordan den perfekte skole ser ud. Vi har mange fantastiske skoler, men der er ikke to, der ligner hinanden. Kompleksitet og ønsker ændrer sig og flytter sig hele tiden, både med reformer og forskelligartede visioner. Vi har brug for dele af det traditionelle, men også for at tænke anderledes, sagde borgmester Jesper Christensen.

 

Lad skolen passe sig ind
Netop den pointe er vigtig i flere af C.F. Møllers skoleprojekter. Blandt andet vinderprojektet for Ny Islands Brygge Skole, som i øjeblikket er under opførelse. Det forklarede Lone Wiggers, partner i C.F. Møller, da hun fremlagde visionerne for skolen.


- Lige præcis indpasningen i byen har været vigtig for Ny Islands Brygge Skole. En stor skole skal passes ind på begrænset plads. Eksempelvis er der ikke plads til at lægge en skolegård omkring bygningen, så den kommer op på taget. Samtidig er visionen, at både skole og tag åbnes op og inddrager det lokale miljø og på den måde giver noget tilbage til byen, sagde Lone Wiggers. Lone Wiggers præsenterede Ny Islands Brygge Skole sammen med Lars Wang fra Københavns Kommune, som er bygherre på projektet. Den fælles fremlæggelse understregede samarbejdet om skolen, og Lars Wang fortalte om, hvordan Københavns Kommune har inddraget relevante aktører i processen med at nå frem til den bedste løsning til netop den kommende skole på Islands Brygge.


- I skoleprojekter er det vigtigt at sikre en ordentlig inddragelse med skolen og dens brugere og give dem rum til selv at definere, hvilke kerneværdier de ser implementeret i skolen. I dette tilfælde eksempelvis idéen om den lærende landsby, hvor forskellige faglige og funktionelle områder samles centralt på et torv. En forudsætning for det torv har desuden været mad og sundhed, fortalte Lars Wang


C.F. Møller Architects stod samme med Copenhagen International School bag arrangementet, der også bød på efterfølgende rundvisning i det prisvindende skolebyggeri. Dagens talere og panel bestod af Jennifer Weyburn, rektor på Copenhagen International School, Kasper Stoltz, direktør i Rummets Sprog, Jesper Christensen, Børne- og Ungeborgmester i København, Lars Wang, Københavns Kommune, Lone Wiggers og Jørgen Juul, C.F. Møller Architects, samt to af skolens internationale elever, Anne og Leonie. Katrine Lotz, institutleder ved KADK, styrede slagets gang som arrangementets moderator.

 

Ny Islands Brygge Skole er designet af C.F. Møller Architects i samarbejde med Tredje Natur og MT Højgaard er entreprenør.

 

Ny Islands Brygge Skole
Copenhagen International School
Skoler for fremtiden - Booklet

Nyheder

Tilmeld nyhedsbrev

Birthday Reception in Aarhus

15.8.2019 | Partner and architect Julian Weyer turns 50 years. C.F. Møller Architects will host a reception to celebrate Julian, and it will be our great pleasure if friends, colleagues and business partners will attend the reception to celebrate Julian Friday the 30th of August, 15.00-17.00 at Europaplads 2.

’Hjertet i Ikast’ får Iconic Award

9.8.2019 | ’Hjertet i Ikast’ kombinerer undervisning, aktiviteter, fællesskab, motion og fritid på nye måder og modtager ICONIC Award 2019: Innovative Architecture for dette.

Win third prize in invited competition

12.7.2019 | 30 international teams were invited to design the new premises for the EU Commission in Brussels, and it has been announced that C.F. Møller Architects in collaboration with B2Ai won third prize.

Wins Green Good Design Award

8.7.2019 | Copenhagen International School by C.F. Møller Architects wins Green Good Design Award 2019.

Udvikler nyt kontorområde i Uppsala, Sverige

1.7.2019 | Atrium Ljungberg udvikler i samarbejde med C.F. Møller Architects et nyt kontorområde i Gränbystaden i Uppsala, Sverige, med afsæt i en ny udstykning til bebyggelse.

International pris til "Hjertet" i Ikast

1.7.2019 | "Hjertet" i Ikast, der er tegnet af C.F. Møller Architects, er udpeget som vinder af den anerkendte pris International Architecture Award 2019 af Chicago Athenaeum: Museum of Architecture and Design og The European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies.

C.F. Møller Architects åbner kontor i Berlin

26.6.2019 | 1. juli åbner C.F. Møller Architects døren til det nye kontor centralt i Berlin. Det sker som konsekvens af stigende opgavetilgang i forlængelse af en fokuseret indsats rettet mod det tyske marked de seneste år.

Awarded 'Best Conceptual Design'

25.6.2019 | We are happy to tell that our Golden Mede Housing project for the Rothschild Foundation was awarded 'Best Conceptual Design' at the S.ARCH (Sustainable Architecture) Awards 2019.

Danmarks største spildevandspumpestation indviet

22.5.2019 | Pumpestationen, der sørger for, at byens spildevand bliver ledt videre ud til rensning, har vital betydning for København og Frederiksberg. Derfor var både Københavns stedfortrædende teknik- og miljøborgmester, Karina Vestergård Madsen og kommunalbestyrelsesmedlem på Frederiksberg og formand for Frederiksberg Vand og Frederiksberg Kloak, Thyge Enevoldsen mødt op for at markere indvielsen mandag den 20. maj sammen med HOFOR.

Løfter sløret for gentænkt byhave

16.5.2019 | C.F. Møller er videre til anden etape af den internationale idékonkurrence om en 45 ha masterplan, der bygger på en gentænkning af principperne bag det britiske byhavekoncept, Garden City Movement. Tegnestuen løfter nu sløret for det forslag, der blev forelagt for nyligt.

Central Station: En ny serie af brydningsmøbler

2.5.2019 | HOLMRIS B8 lancerer i samarbejde med C.F. Møller Design en helt nye serie af pause- og brydningsmøbler under navnet Central Station. De nye møbler skal bidrage til at få zonerne i et kontor, et læringsmiljø, hotel eller restaurant til at hænge sammen bedst muligt.

Helende arkitektur til Finland

25.4.2019 | C.F. Møller Architects står bag forslaget til et nyt psykiatrisk hospitalsafsnit i Finland, der er baseret på vægtige, internationale erfaringer fra sygepleje og konceptet helende arkitektur, også kendt som evidensbaseret arkitektur.

Calling all talents

24.4.2019 | Join us for a speed debate and introduction to how we work with sustainability in general and timber architecture specifically, project development and digitisation, and landscape and urban development.

Pris for banebrydende løsninger

2.4.2019 | C.F. Møller Design og NORMBAU vinder "Design Plus powered by ISH 2019" for deres nye modulopbyggede siddesystem.

Biomedicum vinder Årets Bygge 2019 i Sverige

27.3.2019 | Torsdag aften i Stockholm blev det afsløret, at Biomedicum, som er designet af C.F. Møller Architects, vinder Årets Bygge 2019. Bygningen er et kraftcenter for moderne forskning for Karolinska Institutet i Stockholm med Akademiska Hus som bygherre og Skanska som entreprenør.

Klar til konkurrencen om Byen til Vandet

22.3.2019 | C.F. Møller Architects, Niras, Urgent.Agency og Cushman & Wakefield | RED er udvalgt blandt tre deltagere på parallelkonkurrencen til det store byudviklingsprojekt ”Byen til Vandet” i Randers.

C.F. Møller Archtitects vinder MIPIM Award

15.3.2019 | C.F. Møller Architects modtager en MIPIM Award og hædrende omtale for to projekter i England ved årets MIPIM Awards i Cannes.

Verdens første fodgængervenlige forbindelse

12.3.2019 | C.F. Møller Architects afslører masterplan, der skaber verdens første 100 % fodgængervenlige forbindelse mellem en international lufthavn, naturen samt byens og dens funktioner.

Reviderede planer opera- og kulturhus

5.3.2019 | De nye planer viser et endnu stærkere koncept, som styrker samarbejdet mellem fire kulturleverandører og bidrager til at genoplive Kristiansund.

C.F. Møller Architects at MIPIM

4.3.2019 | MIPIM is the world’s leading property market and C.F. Møller Architects will be participating with Partners, Associated Partners and Studio Managers. Please don’t hesitate to contact us for a meeting in Cannes.

Vinder arkitektkonkurrencen om Det ny SIMAC

27.2.2019 | Det ny SIMAC (Svendborg International Maritime Academy) bliver fremtidens maritime uddannelsesinstitution på havnen i Svendborg. Det åbne, fleksible og moderne læringshus er tegnet af C.F. Møller Architects og EFFEKT.

Sveriges højeste træhus

26.2.2019 | C.F. Møller Architects står bag Sveriges højeste massiv-træhus, som nu tager imod de første lejere. Huset er konstrueret i massivtræ og står i Västerås, en time fra Stockholm, som et pejlemærke for både området og en bæredygtig fremtid.

Ny stor skoleopgave i Sverige

11.2.2019 | C.F. Møller Architects har fået til opgave at tegne Haninge Kommunes nye markante skole og aktivitetshus i Vega. Opgaven omfatter også at tegne ti nye børnehaver på basis af en form for skabelon for børnehaver.

Green light for Blackhorse Yard development

6.2.2019 | C.F. Møller Architects, Catalyst housing association and Swan Housing Association are delighted to announce that Waltham Forest Council has voted to approve plans to build a new housing-led mixed-use development at the former Webbs Industrial Estate on Blackhorse Lane. The project, known as Blackhorse Yard, includes 100% affordable housing and a variety of commercial uses.
Vis flere