Indvielse af sygehusprojekt i Bergen

Indvielse af sygehusprojekt i Bergen - C.F. Møller. Photo: Jørgen True

19.10.2018 | 23. oktober indvies en ny tilbygning til Haraldplass Sygehus i Bergen. Projektet er tegnet af C.F. Møller Architects og er kendetegnet ved to atriummer, der leverer masser af dagslys og eliminerer traditionelle lange gange.

 

23. oktober er en festdag i Bergen. Her indvies en ny sengebygning til Haraldsplass Diakonale Sygehus af statsminister Erna Solberg og med deltagelse af bl.a. sundhedsminister Bent Høie og repræsentanter fra Haraldsplass Diakonale Sygehus.

 

- Bygherre, stiftelsen og den gamle bebyggelse på Haraldsplass er helt unik, og det har været en ære at videreføre den stolte og smukke bygningsarv på Haraldsplass. Som arkitekter er vi optaget af vores omgivelser og forskning og erfaring viser, at vi påvirkes af omgivelserne. Derfor var det ekstra inspirerende at arbejde med Haraldsplass, som har særpræg og kvaliteter fra forskellige tidsperioder. Ikke desto mindre er det arkitekt Per Griegs bygningsstruktur fra 1940, som er selve rygraden i stedet, som det er i dag, fortæller Christian Dahle, partner og arkitekt hos C.F. Møller Architects.


Bryder med det traditionelle
Ulig traditionelt sygehusbyggeri er der ingen lange korridorer. Sengeafdelingerne ligger rundt og langs to store overbyggede atrier, der danner rammen om to forskellige fællesarealer: Et offentligt ankomstrum med reception, café, butik og opholdsområde og et mere privat rum kun for patienter og deres gæster. Atrierne sørger for, at der trækkes dagslyset ind i bygningen og skaber let orientering og oversigt.
Alle patienter får adgang til udsigten over dalen og byen, fordi nybygningen følger Møllendalselvens forløb og slår et knæk i facaden.

 

Nybyggeriet tilføjer 170 nye sengepladser til akutmodtagelsen.

 

- Vi har i arbejdet med Haraldsplass bl.a. brugt vores erfaringer fra Akershus Universitetshospital i Oslo samt to fine opgaver i Bergen for Haukeland Unversitetssygehus; en netop færdigbygget akutmodtagelse og en laboratoriebygning, der samler forskningslaboratorier og laboratorier til patientdiagnostik, fortæller Christian Dahle.


Den officielle indvielse finder sted for indbudte gæster den 23. oktober.

 

Respekt for historien
Det oprindelige sygehus blev indviet i 1940. Der var plads til 100 patienter, søstre fra Diakonisse Stiftelsen samt elever på sygeplejerskeskolen. Kendetegnende var, at patienterne havde udsigt over byen og fjorden,

- Vi kalder normalt Haraldsplass den smukke svane ved foden af Ulrikken. Mange hospitaler har bygninger og omgivelser, der er fremmedgørende for folk. Per Griegs arkitektur er præcis og stram i sin struktur og samtidig smuk og venlig. Per Grieg var også en af de store og vigtige Bergen-arkitekter, der har sat sig spor i og inspireret hele arkitektmiljøet. Han fik sin inspiration fra udlandet, men kendte sine rødder og historie. Ligesom diakonisse-stiftelsen kom fra udlandet og nu er rodfæstet i Bergen, fortæller Christian Dahle og uddyber, hvilken betydning det har haft for tilgangen til arbejdet med Haraldsplass,

- Per Griegs Haraldsplass er et af de vigtigste værker i hans lange karriere. Vi mener, det er vigtigt at have respekt og forståelse for de kvaliteter, der er på stedet og ønskede at bringe disse kvaliteter videre med den nye sengebygning. Haraldsplass er en institution, der har en lang historie med pleje og denne pleje der udstråler fra stedet, fra de mennesker, der arbejder der til de bygninger, der huser Haraldsplass’ patienter, studerende og personale.

 

Anerkendt for healthcare
C.F. Møller Architects er verden over anerkendt for sin ekspertise indenfor healthcare. C.F. Møller står bl.a. bag Akershus Universitetssygehus i Oslo, Akut- og infektionsklinikken til Skånes Universitetssygehus i Malmø og Aarhus Universitetshospital som er blandt de senest afsluttede projekter. I øjeblikket arbejder C.F. Møller Architects på sundhedsbyggerier i Tyskland, England og Danmark. Kendetegnende for alle projekter er en evidensbaseret tilgang, der også er kendt som Healing Architecture.

 

Igangværende projekter i Norge
I Norge er C.F. Møller Architects netop nu i gang med to store projekter, som begge er placeret i Oslo. Det ene projekt er Fjordporten – Nordic Light ved Oslo centralstation sammenfletter Fjordporten transport, arbejde, fritid, kultur og erhverv i et fremadrettet og robust knudepunkt ved at forene tradition og fornyelse. Projektet er skabt i samarbejde med Reiulf Ramstad Arkitekter.

 

Lige overfor dette projekt, Biskop Gunnerups Gate 14 B, er C.F. Møller Architects i gang med et andet projekt, som også er et højhus, og som er udviklet i samarbejde med Kristin Jarmund Arkitekter, og Urban Planners Rodeo Arkitekter. Her etableres et nyt byrum med torv, hotel og højhus, som skaber attraktive opholdsarealer og effektive urbane forbindelser.
Biskop Gunners gate 14B skal være et internationalt foregangsprojekt, når det gælder miljø og bæredygtighed. Projektet skal styrke områdets udvikling og tydeliggøre Oslos ambition om at gøre netop denne del af byen bedre til at håndtere mange trafikanter samtidig med, at den skal være attraktiv som opholdssted.

Nyheder

Tilmeld nyhedsbrev

Birthday Reception in Aarhus

15.8.2019 | Partner and architect Julian Weyer turns 50 years. C.F. Møller Architects will host a reception to celebrate Julian, and it will be our great pleasure if friends, colleagues and business partners will attend the reception to celebrate Julian Friday the 30th of August, 15.00-17.00 at Europaplads 2.

’Hjertet i Ikast’ får Iconic Award

9.8.2019 | ’Hjertet i Ikast’ kombinerer undervisning, aktiviteter, fællesskab, motion og fritid på nye måder og modtager ICONIC Award 2019: Innovative Architecture for dette.

Win third prize in invited competition

12.7.2019 | 30 international teams were invited to design the new premises for the EU Commission in Brussels, and it has been announced that C.F. Møller Architects in collaboration with B2Ai won third prize.

Wins Green Good Design Award

8.7.2019 | Copenhagen International School by C.F. Møller Architects wins Green Good Design Award 2019.

Udvikler nyt kontorområde i Uppsala, Sverige

1.7.2019 | Atrium Ljungberg udvikler i samarbejde med C.F. Møller Architects et nyt kontorområde i Gränbystaden i Uppsala, Sverige, med afsæt i en ny udstykning til bebyggelse.

International pris til "Hjertet" i Ikast

1.7.2019 | "Hjertet" i Ikast, der er tegnet af C.F. Møller Architects, er udpeget som vinder af den anerkendte pris International Architecture Award 2019 af Chicago Athenaeum: Museum of Architecture and Design og The European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies.

C.F. Møller Architects åbner kontor i Berlin

26.6.2019 | 1. juli åbner C.F. Møller Architects døren til det nye kontor centralt i Berlin. Det sker som konsekvens af stigende opgavetilgang i forlængelse af en fokuseret indsats rettet mod det tyske marked de seneste år.

Awarded 'Best Conceptual Design'

25.6.2019 | We are happy to tell that our Golden Mede Housing project for the Rothschild Foundation was awarded 'Best Conceptual Design' at the S.ARCH (Sustainable Architecture) Awards 2019.

Danmarks største spildevandspumpestation indviet

22.5.2019 | Pumpestationen, der sørger for, at byens spildevand bliver ledt videre ud til rensning, har vital betydning for København og Frederiksberg. Derfor var både Københavns stedfortrædende teknik- og miljøborgmester, Karina Vestergård Madsen og kommunalbestyrelsesmedlem på Frederiksberg og formand for Frederiksberg Vand og Frederiksberg Kloak, Thyge Enevoldsen mødt op for at markere indvielsen mandag den 20. maj sammen med HOFOR.

Løfter sløret for gentænkt byhave

16.5.2019 | C.F. Møller er videre til anden etape af den internationale idékonkurrence om en 45 ha masterplan, der bygger på en gentænkning af principperne bag det britiske byhavekoncept, Garden City Movement. Tegnestuen løfter nu sløret for det forslag, der blev forelagt for nyligt.

Central Station: En ny serie af brydningsmøbler

2.5.2019 | HOLMRIS B8 lancerer i samarbejde med C.F. Møller Design en helt nye serie af pause- og brydningsmøbler under navnet Central Station. De nye møbler skal bidrage til at få zonerne i et kontor, et læringsmiljø, hotel eller restaurant til at hænge sammen bedst muligt.

Helende arkitektur til Finland

25.4.2019 | C.F. Møller Architects står bag forslaget til et nyt psykiatrisk hospitalsafsnit i Finland, der er baseret på vægtige, internationale erfaringer fra sygepleje og konceptet helende arkitektur, også kendt som evidensbaseret arkitektur.

Calling all talents

24.4.2019 | Join us for a speed debate and introduction to how we work with sustainability in general and timber architecture specifically, project development and digitisation, and landscape and urban development.

Pris for banebrydende løsninger

2.4.2019 | C.F. Møller Design og NORMBAU vinder "Design Plus powered by ISH 2019" for deres nye modulopbyggede siddesystem.

Biomedicum vinder Årets Bygge 2019 i Sverige

27.3.2019 | Torsdag aften i Stockholm blev det afsløret, at Biomedicum, som er designet af C.F. Møller Architects, vinder Årets Bygge 2019. Bygningen er et kraftcenter for moderne forskning for Karolinska Institutet i Stockholm med Akademiska Hus som bygherre og Skanska som entreprenør.

Klar til konkurrencen om Byen til Vandet

22.3.2019 | C.F. Møller Architects, Niras, Urgent.Agency og Cushman & Wakefield | RED er udvalgt blandt tre deltagere på parallelkonkurrencen til det store byudviklingsprojekt ”Byen til Vandet” i Randers.

C.F. Møller Archtitects vinder MIPIM Award

15.3.2019 | C.F. Møller Architects modtager en MIPIM Award og hædrende omtale for to projekter i England ved årets MIPIM Awards i Cannes.

Verdens første fodgængervenlige forbindelse

12.3.2019 | C.F. Møller Architects afslører masterplan, der skaber verdens første 100 % fodgængervenlige forbindelse mellem en international lufthavn, naturen samt byens og dens funktioner.

Reviderede planer opera- og kulturhus

5.3.2019 | De nye planer viser et endnu stærkere koncept, som styrker samarbejdet mellem fire kulturleverandører og bidrager til at genoplive Kristiansund.

C.F. Møller Architects at MIPIM

4.3.2019 | MIPIM is the world’s leading property market and C.F. Møller Architects will be participating with Partners, Associated Partners and Studio Managers. Please don’t hesitate to contact us for a meeting in Cannes.

Vinder arkitektkonkurrencen om Det ny SIMAC

27.2.2019 | Det ny SIMAC (Svendborg International Maritime Academy) bliver fremtidens maritime uddannelsesinstitution på havnen i Svendborg. Det åbne, fleksible og moderne læringshus er tegnet af C.F. Møller Architects og EFFEKT.

Sveriges højeste træhus

26.2.2019 | C.F. Møller Architects står bag Sveriges højeste massiv-træhus, som nu tager imod de første lejere. Huset er konstrueret i massivtræ og står i Västerås, en time fra Stockholm, som et pejlemærke for både området og en bæredygtig fremtid.

Ny stor skoleopgave i Sverige

11.2.2019 | C.F. Møller Architects har fået til opgave at tegne Haninge Kommunes nye markante skole og aktivitetshus i Vega. Opgaven omfatter også at tegne ti nye børnehaver på basis af en form for skabelon for børnehaver.

Green light for Blackhorse Yard development

6.2.2019 | C.F. Møller Architects, Catalyst housing association and Swan Housing Association are delighted to announce that Waltham Forest Council has voted to approve plans to build a new housing-led mixed-use development at the former Webbs Industrial Estate on Blackhorse Lane. The project, known as Blackhorse Yard, includes 100% affordable housing and a variety of commercial uses.
Vis flere