Klar til konkurrencen om Byen til Vandet - C.F. Møller. Photo: Randers Kommune
22.3.2019

Klar til konkurrencen om Byen til Vandet

C.F. Møller Architects, Niras, Urgent.Agency og Cushman & Wakefield | RED er udvalgt blandt tre deltagere på parallelkonkurrencen til det store byudviklingsprojekt ”Byen til Vandet” i Randers.

Tre tværfaglige teams er klar til at tage udfordringen om udviklingsplanen ”Byen til Vandet” i Randers op. Randers Kommune og Realdania har valgt C.F. Møller Architects’ hold som én af deltagerne i den storstilede parallelkonkurrence.


- Vi glæder os afsindigt til at komme i gang med at udforme løsningerne for fremtidens Randers, siger Lasse Palm, associeret partner og afdelingsleder for C.F. Møller Architects’ landskabsafdeling.


- For os er det en helt unik mulighed for at forsøge at følge op på den store viden, vi over de senere år har opbygget omkring byen. Vi får en chance for at komme med vores bud på, hvordan vi får konkretiseret de særlige muligheder, Randers har for at udvikle sig i en helt enormt positiv retning. Den udfordring tager vi på os med stor iver og stor optimisme, siger Lasse Palm.


Attraktiv byudvikling i unik flodnatur
Byen til Vandet er Randers byråds' ambitiøse vision om byudvikling, der skal udvikle en ny bydel på de nuværende havnearealer mellem midtbyen, Gudenåen og Randers Fjord - til gavn for både bosætning, erhverv og turisme. Samtidig skal projektet beskytte Randers mod stormfloder. Udflytningen af Randers Havn til nye og bedre arealer sydøst for den nuværende placering skaber mulighed for udviklingsprojektet Byen til Vandet. Når det sker, vil havnen etapevis efterlade store arealer, der sammen med andre ubebyggede arealer på i alt ca. 59 ha kan anvendes til attraktiv byudvikling i den unikke flodnatur.

 

- Randers har med Byen til Vandet en unik mulighed for at arbejde med mange aspekter i byudvikling på én og samme tid. Opgaven med udviklingsplanen er kompleks og kræver høj faglighed og velvillighed til at efterprøve og udvikle nye synergier mellem projektøkonomi, bæredygtig byudvikling, klimatilpasning og sameksistens med en levende og aktiv erhvervshavn i bevægelse. Det skaber ideelle muligheder for, at udviklingsplanen for Randers kan blive et visionært eksempel på en robust og fremtidssikret byudvikling, siger Mikkel Suell Henriques, projektchef i Realdania og medlem af dommerkomitéen.
Fokus på erfaring og spidskompetencer


Parallelkonkurrencen skydes i gang inden længe og kører frem til sommer, hvor de tre forslag bliver offentliggjort til offentlig debat, før opgavens dommerkomité tager en endelig beslutning om vinderen.

 

- Jeg glæder mig til at se resultatet af det arbejde, de nu skal i gang med, og som skal sikre, at vi realiserer byens unikke potentialer for byudvikling på arealerne lige midt i byen og med naturen og vandet lige i baghaven, siger borgmester og formand for dommerkomitéen Torben Hansen i en pressemeddelelse fra Randers Kommune.


Du udvalgte teams til parallelkonkurrencen er forskellige i sine profiler, og det kan være med til at skabe særlige og unikke udtryk, mener Claus Omann Jensen, som er formand for udviklingsudvalget og medlem af dommerkomiteen.

 

- Vi har udvalgt tre teams, der repræsenterer erfaringen og kompetencerne til at løse den store opgave, det vil være at udarbejde en samlet udviklingsplan for Byen til Vandet. Vi har fokus på, at det er en visionær plan, på realiserbarhed og på projektøkonomien. Samtidig skal de tre teams vise os, hvordan byudviklingen kan skabe en fremtidssikret bydel, som er så god, at indbyggerne og virksomheder ikke ønsker at flytte fra igen. Vi glæder os til at se, hvordan de tre teams arbejder med temaerne i konkurrenceprogrammet, herunder byudvikling, økonomi, bæredygtighed, klimatilpasning, forbindelser og nye oplevelser tæt på naturen, siger han.


C.F. Møller Architects har siden 2015 samarbejdet med Randers Kommune om forundersøgelserne til Byen til Vandet. I mellemtiden har tegnestuen også deltaget i parallelopdraget ”Klimabåndet” i Randers samt vundet konkurrencen om projektet ”Storkeengen” og opgaven ”Ladegårdsbækken”. I alt 18 hold anmodede om at blive prækvalificeret til ”Byen til Vandet”. De tre udvalgte hold ledes af henholdsvis C.F. Møller Architects, Effekt og Vandkunsten.

 

Flere nyheder

 
Vis flere nyheder