Odeon slår dørene op til store kulturoplevelser

Odeon slår dørene op til store kulturoplevelser - C.F. Møller. Photo: KPC

1.3.2017 | Med en af Danmarks største spillesale - og stærke referencer til H.C. Andersen-kvarteret i byen - er et nyt, fynsk vartegn nu på landkortet. 1. marts blev Odenses nye musik- og teaterhus, Odeon, åbnet.

 

Nu skal fynboerne ikke længere kigge mod hverken øst eller vest for at finde et teater- og spillested af international klasse. Odenseanernes nye musik- og teaterhus, Odeon, kan med sine i alt 32.000 m² og sin multisal med plads til over 1800 siddende, og over 3000 stående, gæster bryste sig af have et nyt kulturelt og kunstnerisk center – tegnet af C.F. Møller.


- Vi tror på, at kunst og kultur er værdiskabende. Både for den enkelte, for fællesskabet og for samfundet. Derfor er bygninger til kultur vigtige og udviklende for moderne storbyer. Med Odeon har Odense fået et helt nyt kulturcentrum, et vaskeægte multihus, som vi godt kan tillade os at være stolte af, siger Klaus Toustrup, administrerende direktør, arkitekt og ansvarlig partner på projektet i C.F. Møller.


På tur i H.C. Andersens hjemby
Odeon og Odense Kommunes nye, store kultursatsning, og nybyggeriet indeholder fire scener samt Syddansk Musikkonservatorium & Skuespillerskole under ét og samme tag. Samtidig har bygningen også en række ungdomsboliger samt en dagligvarebutik.


- Med Odeon skabes et sted, der ikke kun bliver finkulturelt og for en bestemt målgruppe, men hvor gæster, besøgende, beboere og brugere blandes på unik vis i kraft af de arkitektoniske greb, der har skabt en multifacetteret og funktionelt hus. Dermed bliver Odeon også et nøglested i den udvikling, Odense undergår i disse år. Odeon rummer sted for både det daglige og det højtidelige, forklarer Klaus Toustrup.

 

Netop derfor har identitet også været et tema, som har dannet grundlag for udformningen af musik- og teaterhuset. Grunden ligger midt i byen og var tidligere en stor parkeringsplads, men med nærhed til H.C. Andersen-kvarteret - med små, idylliske huse i den historiske by – på den ene side og nyere, høje etageejendomme på den anden side.


- I første omgang var vores hovedkoncept at løse opgaven ud fra en byplanmæssigt greb. Den primære udfordring var, at byggeprogrammet krævede et enormt volumen på en sokkelgrund. Så ideen har været at skære det store massiv op i en serie af huse, som forbindes af indre gader og små torve, som så omkranser sale og scenetårn og samtidig kobler sig på de omkringliggende bykvarterer, siger Klaus Toustrup.

 

En rolig baggrund for en mangfoldighed af aktiviteter
Bag Odeonprojektet står et privat-offentligt samarbejde mellem Odense Kommune og KPC. C.F. Møller har været totalrådgiver med Cowi som rådgivende ingeniør og Gade Mortensen Akustik samt AIX Theater Planning som specialister.
Et kulturhus som Odeon har ikke uendelige økonomiske midler til rådighed, fortæller Klaus Toustrup, der samtidig understreger, at man derfor har arbejdet med simple, mere økonomisk attraktive, men robuste, materialer på facaderne.

 

- Der er mange komplekse funktioner, som skal løses i et hus som dette. Design- og materialevalg i bygningen er generelt præget af et enkelt udtryk. Dermed har vi skabt en rolig baggrund for den mangfoldighed af aktiviteter, som kommer til at foregå i byen, siger Klaus Toustrup.

 

Basen af Odeon står frem i mørk, levende tegl, ovenover er lyse betonelementer bearbejdet med profilerede overflader med lodrette spor, som skaber et både varieret lys og skyggespil på facaderne. Materialeholdningen er enkel indvendigt. I de åbne rum mellem de hvide blokke er sorte ståltrapper med asketræsgulve ophængt.

 

En moderne fortolkning af klassikere
Inde i Odeon er det store højdepunkt den store multisal, der både kan rumme siddende og stående gæster. Salen er fleksibel, blandt andet med teleskopbalkoner, og den kan derfor også rumme en lang række forskellige arrangementer – fra konferencer og modeshows til rockkoncerter og klassiske operaer. I salen er der arbejdet fokuseret med en gylden farve til at sætte stemningen.

 

- Farven er med til at understrege, at her findes et helt særligt rum for fest og farver og gyldne øjeblikke, siger Klaus Toustrup.

 

Det er, i kombination med sortbejdsede balkonforkanter, en moderne fortolkning og reference til udsmykningen i de gamle, klassiske teater- og koncertsale på Det Kongelige Teater i København til Musikvereins berømte Golden Hall i Wien.

 

- Et projekt som Odeon kommer man ikke sovende til, og det har hellere ikke været uden udfordringer undervejs, forklarer Klaus Toustrup om processen.
- Men vi er stolte af, at vi nu er kommet i mål med et flot resultat og et byggeri, der vil være med til at forandre og kickstarte en bydel som en puls i Odense centrum.

 

Odeonprojektet går tilbage til 2006, hvor C.F. Møller vandt opgaven i totalrådgivning. Finanskrisen lagde en dæmper på projektet og ændrede henover tiden også bygherrekonstellationen. Sammen med KPC Byg er de andre involverede parter i byggeriet Odense Kommune som bestiller og bruger, Syddansk Musikkonservatorium, Den Danske Scenekunstskole - Skuespiluddannelsen Odense som lejere, og H.C. Andersen Kongres Center A/S som operatør og lejer samt Partnerskabet for omdannelsen af Thomas B. Thriges Gade.

 

Faktaboks
Bestiller: Odense Kommune
Entreprenør og bygherre: KPC-Byg
Totalrådgiver: C.F. Møller
Underrådgiver: COWI, AIX Theater Planning, Gade Mortensen Akustik
Samarbejdspartnere: Syddansk Musikkonservatorium, Den Danske Scenekunstskole - Skuespiluddannelsen Odense, H.C. Andersen Kongres Center A/S, Partnerskabet for omdannelsen af Thomas B. Thriges Gade.
Størrelse: 32.000 m²
Anlægssum: 650 mio. DKK

 

Nyheder

Tilmeld nyhedsbrev

Birthday Reception in Aarhus

15.8.2019 | Partner and architect Julian Weyer turns 50 years. C.F. Møller Architects will host a reception to celebrate Julian, and it will be our great pleasure if friends, colleagues and business partners will attend the reception to celebrate Julian Friday the 30th of August, 15.00-17.00 at Europaplads 2.

’Hjertet i Ikast’ får Iconic Award

9.8.2019 | ’Hjertet i Ikast’ kombinerer undervisning, aktiviteter, fællesskab, motion og fritid på nye måder og modtager ICONIC Award 2019: Innovative Architecture for dette.

Win third prize in invited competition

12.7.2019 | 30 international teams were invited to design the new premises for the EU Commission in Brussels, and it has been announced that C.F. Møller Architects in collaboration with B2Ai won third prize.

Wins Green Good Design Award

8.7.2019 | Copenhagen International School by C.F. Møller Architects wins Green Good Design Award 2019.

Udvikler nyt kontorområde i Uppsala, Sverige

1.7.2019 | Atrium Ljungberg udvikler i samarbejde med C.F. Møller Architects et nyt kontorområde i Gränbystaden i Uppsala, Sverige, med afsæt i en ny udstykning til bebyggelse.

International pris til "Hjertet" i Ikast

1.7.2019 | "Hjertet" i Ikast, der er tegnet af C.F. Møller Architects, er udpeget som vinder af den anerkendte pris International Architecture Award 2019 af Chicago Athenaeum: Museum of Architecture and Design og The European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies.

C.F. Møller Architects åbner kontor i Berlin

26.6.2019 | 1. juli åbner C.F. Møller Architects døren til det nye kontor centralt i Berlin. Det sker som konsekvens af stigende opgavetilgang i forlængelse af en fokuseret indsats rettet mod det tyske marked de seneste år.

Awarded 'Best Conceptual Design'

25.6.2019 | We are happy to tell that our Golden Mede Housing project for the Rothschild Foundation was awarded 'Best Conceptual Design' at the S.ARCH (Sustainable Architecture) Awards 2019.

Danmarks største spildevandspumpestation indviet

22.5.2019 | Pumpestationen, der sørger for, at byens spildevand bliver ledt videre ud til rensning, har vital betydning for København og Frederiksberg. Derfor var både Københavns stedfortrædende teknik- og miljøborgmester, Karina Vestergård Madsen og kommunalbestyrelsesmedlem på Frederiksberg og formand for Frederiksberg Vand og Frederiksberg Kloak, Thyge Enevoldsen mødt op for at markere indvielsen mandag den 20. maj sammen med HOFOR.

Løfter sløret for gentænkt byhave

16.5.2019 | C.F. Møller er videre til anden etape af den internationale idékonkurrence om en 45 ha masterplan, der bygger på en gentænkning af principperne bag det britiske byhavekoncept, Garden City Movement. Tegnestuen løfter nu sløret for det forslag, der blev forelagt for nyligt.

Central Station: En ny serie af brydningsmøbler

2.5.2019 | HOLMRIS B8 lancerer i samarbejde med C.F. Møller Design en helt nye serie af pause- og brydningsmøbler under navnet Central Station. De nye møbler skal bidrage til at få zonerne i et kontor, et læringsmiljø, hotel eller restaurant til at hænge sammen bedst muligt.

Helende arkitektur til Finland

25.4.2019 | C.F. Møller Architects står bag forslaget til et nyt psykiatrisk hospitalsafsnit i Finland, der er baseret på vægtige, internationale erfaringer fra sygepleje og konceptet helende arkitektur, også kendt som evidensbaseret arkitektur.

Calling all talents

24.4.2019 | Join us for a speed debate and introduction to how we work with sustainability in general and timber architecture specifically, project development and digitisation, and landscape and urban development.

Pris for banebrydende løsninger

2.4.2019 | C.F. Møller Design og NORMBAU vinder "Design Plus powered by ISH 2019" for deres nye modulopbyggede siddesystem.

Biomedicum vinder Årets Bygge 2019 i Sverige

27.3.2019 | Torsdag aften i Stockholm blev det afsløret, at Biomedicum, som er designet af C.F. Møller Architects, vinder Årets Bygge 2019. Bygningen er et kraftcenter for moderne forskning for Karolinska Institutet i Stockholm med Akademiska Hus som bygherre og Skanska som entreprenør.

Klar til konkurrencen om Byen til Vandet

22.3.2019 | C.F. Møller Architects, Niras, Urgent.Agency og Cushman & Wakefield | RED er udvalgt blandt tre deltagere på parallelkonkurrencen til det store byudviklingsprojekt ”Byen til Vandet” i Randers.

C.F. Møller Archtitects vinder MIPIM Award

15.3.2019 | C.F. Møller Architects modtager en MIPIM Award og hædrende omtale for to projekter i England ved årets MIPIM Awards i Cannes.

Verdens første fodgængervenlige forbindelse

12.3.2019 | C.F. Møller Architects afslører masterplan, der skaber verdens første 100 % fodgængervenlige forbindelse mellem en international lufthavn, naturen samt byens og dens funktioner.

Reviderede planer opera- og kulturhus

5.3.2019 | De nye planer viser et endnu stærkere koncept, som styrker samarbejdet mellem fire kulturleverandører og bidrager til at genoplive Kristiansund.

C.F. Møller Architects at MIPIM

4.3.2019 | MIPIM is the world’s leading property market and C.F. Møller Architects will be participating with Partners, Associated Partners and Studio Managers. Please don’t hesitate to contact us for a meeting in Cannes.

Vinder arkitektkonkurrencen om Det ny SIMAC

27.2.2019 | Det ny SIMAC (Svendborg International Maritime Academy) bliver fremtidens maritime uddannelsesinstitution på havnen i Svendborg. Det åbne, fleksible og moderne læringshus er tegnet af C.F. Møller Architects og EFFEKT.

Sveriges højeste træhus

26.2.2019 | C.F. Møller Architects står bag Sveriges højeste massiv-træhus, som nu tager imod de første lejere. Huset er konstrueret i massivtræ og står i Västerås, en time fra Stockholm, som et pejlemærke for både området og en bæredygtig fremtid.

Ny stor skoleopgave i Sverige

11.2.2019 | C.F. Møller Architects har fået til opgave at tegne Haninge Kommunes nye markante skole og aktivitetshus i Vega. Opgaven omfatter også at tegne ti nye børnehaver på basis af en form for skabelon for børnehaver.

Green light for Blackhorse Yard development

6.2.2019 | C.F. Møller Architects, Catalyst housing association and Swan Housing Association are delighted to announce that Waltham Forest Council has voted to approve plans to build a new housing-led mixed-use development at the former Webbs Industrial Estate on Blackhorse Lane. The project, known as Blackhorse Yard, includes 100% affordable housing and a variety of commercial uses.
Vis flere