Odeon slår dørene op til store kulturoplevelser
Nu skal fynboerne ikke længere kigge mod hverken øst eller vest for at finde et teater- og spillested af international klasse. Odenseanernes nye musik- og teaterhus, Odeon, kan med sine i alt 32.000 m² og sin multisal med plads til over 1800 siddende, og over 3000 stående, gæster bryste sig af have et nyt kulturelt og kunstnerisk center – tegnet af C.F. Møller.
- Vi tror på, at kunst og kultur er værdiskabende. Både for den enkelte, for fællesskabet og for samfundet. Derfor er bygninger til kultur vigtige og udviklende for moderne storbyer. Med Odeon har Odense fået et helt nyt kulturcentrum, et vaskeægte multihus, som vi godt kan tillade os at være stolte af, siger Klaus Toustrup, administrerende direktør, arkitekt og ansvarlig partner på projektet i C.F. Møller.
På tur i H.C. Andersens hjemby
Odeon og Odense Kommunes nye, store kultursatsning, og nybyggeriet indeholder fire scener samt Syddansk Musikkonservatorium & Skuespillerskole under ét og samme tag. Samtidig har bygningen også en række ungdomsboliger samt en dagligvarebutik.
- Med Odeon skabes et sted, der ikke kun bliver finkulturelt og for en bestemt målgruppe, men hvor gæster, besøgende, beboere og brugere blandes på unik vis i kraft af de arkitektoniske greb, der har skabt en multifacetteret og funktionelt hus. Dermed bliver Odeon også et nøglested i den udvikling, Odense undergår i disse år. Odeon rummer sted for både det daglige og det højtidelige, forklarer Klaus Toustrup.
Netop derfor har identitet også været et tema, som har dannet grundlag for udformningen af musik- og teaterhuset. Grunden ligger midt i byen og var tidligere en stor parkeringsplads, men med nærhed til H.C. Andersen-kvarteret - med små, idylliske huse i den historiske by – på den ene side og nyere, høje etageejendomme på den anden side.
- I første omgang var vores hovedkoncept at løse opgaven ud fra en byplanmæssigt greb. Den primære udfordring var, at byggeprogrammet krævede et enormt volumen på en sokkelgrund. Så ideen har været at skære det store massiv op i en serie af huse, som forbindes af indre gader og små torve, som så omkranser sale og scenetårn og samtidig kobler sig på de omkringliggende bykvarterer, siger Klaus Toustrup.
En rolig baggrund for en mangfoldighed af aktiviteter
Bag Odeonprojektet står et privat-offentligt samarbejde mellem Odense Kommune og KPC. C.F. Møller har været totalrådgiver med Cowi som rådgivende ingeniør og Gade Mortensen Akustik samt AIX Theater Planning som specialister.
Et kulturhus som Odeon har ikke uendelige økonomiske midler til rådighed, fortæller Klaus Toustrup, der samtidig understreger, at man derfor har arbejdet med simple, mere økonomisk attraktive, men robuste, materialer på facaderne.
- Der er mange komplekse funktioner, som skal løses i et hus som dette. Design- og materialevalg i bygningen er generelt præget af et enkelt udtryk. Dermed har vi skabt en rolig baggrund for den mangfoldighed af aktiviteter, som kommer til at foregå i byen, siger Klaus Toustrup.
Basen af Odeon står frem i mørk, levende tegl, ovenover er lyse betonelementer bearbejdet med profilerede overflader med lodrette spor, som skaber et både varieret lys og skyggespil på facaderne. Materialeholdningen er enkel indvendigt. I de åbne rum mellem de hvide blokke er sorte ståltrapper med asketræsgulve ophængt.
En moderne fortolkning af klassikere
Inde i Odeon er det store højdepunkt den store multisal, der både kan rumme siddende og stående gæster. Salen er fleksibel, blandt andet med teleskopbalkoner, og den kan derfor også rumme en lang række forskellige arrangementer – fra konferencer og modeshows til rockkoncerter og klassiske operaer. I salen er der arbejdet fokuseret med en gylden farve til at sætte stemningen.
- Farven er med til at understrege, at her findes et helt særligt rum for fest og farver og gyldne øjeblikke, siger Klaus Toustrup.
Det er, i kombination med sortbejdsede balkonforkanter, en moderne fortolkning og reference til udsmykningen i de gamle, klassiske teater- og koncertsale på Det Kongelige Teater i København til Musikvereins berømte Golden Hall i Wien.
- Et projekt som Odeon kommer man ikke sovende til, og det har hellere ikke været uden udfordringer undervejs, forklarer Klaus Toustrup om processen.
- Men vi er stolte af, at vi nu er kommet i mål med et flot resultat og et byggeri, der vil være med til at forandre og kickstarte en bydel som en puls i Odense centrum.
Odeonprojektet går tilbage til 2006, hvor C.F. Møller vandt opgaven i totalrådgivning. Finanskrisen lagde en dæmper på projektet og ændrede henover tiden også bygherrekonstellationen. Sammen med KPC Byg er de andre involverede parter i byggeriet Odense Kommune som bestiller og bruger, Syddansk Musikkonservatorium, Den Danske Scenekunstskole - Skuespiluddannelsen Odense som lejere, og H.C. Andersen Kongres Center A/S som operatør og lejer samt Partnerskabet for omdannelsen af Thomas B. Thriges Gade.
Faktaboks
Bestiller: Odense Kommune
Entreprenør og bygherre: KPC-Byg
Totalrådgiver: C.F. Møller
Underrådgiver: COWI, AIX Theater Planning, Gade Mortensen Akustik
Samarbejdspartnere: Syddansk Musikkonservatorium, Den Danske Scenekunstskole - Skuespiluddannelsen Odense, H.C. Andersen Kongres Center A/S, Partnerskabet for omdannelsen af Thomas B. Thriges Gade.
Størrelse: 32.000 m²
Anlægssum: 650 mio. DKK