Træ i byggeriet: Nu skal udviklingen skubbes i gang - C.F. Møller. Photo: Nikolaj Jakobsen
1.11.2019

Træ i byggeriet: Nu skal udviklingen skubbes i gang

Begejstringen var til at spore i lokalet, da C.F. Møller Architects tirsdag den 29. oktober afholdt netværksarrangementet ”Træ i byggeriet: Fremtiden findes i rødderne” i København. En enig branche skal nu stå sammen om at udleve de bæredygtige visioner.
Træ i byggeriet: Nu skal udviklingen skubbes i gang - C.F. Møller. Photo: Peter Sikker Rasmussen
Træ i byggeriet: Nu skal udviklingen skubbes i gang - C.F. Møller. Photo: Peter Sikker Rasmussen

- Vi kan starte en strategi – sammen.


Der var klar tale fra Ida Auken, klimaordfører i Radikale Venstre, da hun var første gæstetaler ved arrangementet «Træ i byggeriet: Fremtiden findes i rødderne».


Tirsdag den 29. oktober havde C.F. Møller Architects inviteret en lang række af byggeriets centrale aktører til et særarrangement i Politikens Hus. Her var - udover Auken - også udviklingsdirektør i PensionDanmark, Mia Manghezi, direktør i By & Havn, Anne Skovbro, og arealudviklingschef i Aarhus Kommune, Bente Lykke Sørensen, blandt deltagerne.


- Hele byggebranchen skal hjælpe til med at rykke indstillingen til træbyggeri. Og fra politisk side skal vi være klar til at få reglerne ændret, så mulighederne bliver optimale, sagde Ida Auken.

 

Træ er et oplagt valg
Arrangementets tema var træbyggeri, og eftermiddagen blev i særlig grad brugt på at diskutere de udfordringer, byggeriets parter har i forbindelse med at få sat skub i at bruge træ som bærende element i byggeriet, og at aflive nogle af de myter, som både bekymrede branchefolk og bekymrede borgere forbinder med træ.


Særligt den potentielle brandfare ved at benytte træ som bærende element i byggeri var under en lup, og tre af landets største eksperter debatterede sammen med C.F. Møllers bæredygtighedschef, Rob Marsh, risikoen i den forbindelse.

 

Både Finn Larsen, Per Christiansen og Ib Bertelsen - fra hhv. Rambøll, Hundsbæk & Henriksen samt DBI var alle enige om, at brandrisikoen er på samme lave niveau ved træbyggeri som ved andre typer af byggerier. Det skal både bygherrer, rådgivere og befolkning oplyses mere og endnu bedre om. Det kan allernemmest synliggøres ved eksempler.


- Jo flere af de her projekter, vi har, jo mere almindeligt vil det blive. Det kræver eksempler, før opfattelsen bliver bredt ordentligt ud, sagde Finn Larsen under debatten.

 

Løsningerne findes – også til højhusene

I Danmark er det temmelig nyt at tænke i træløsninger, når der skal bygges bygninger, som ikke er almindelige villaer eller sommerhuse. De danske regelsæt tillader bygninger i træ, der er over fire etager, og ifølge danske eksperter er proceduren for den brandtekniske dimensionering og certificering allerede på plads.
Det kan nemlig ses eksemplificeret så kort væk som i Sverige og Norge, hvor CLT-løsninger allerede er implementeret i byggepraksis. C.F. Møller Architects er blandt de tegnestuer, som har gjort et tydeligt aftryk i den sammenhæng. Tidligere i år blev Kajstaden i Västerås, designet af C.F. Møller Architects, nemlig indviet; Sveriges højeste hus udelukkende bygget ved brug af CLT.


- Der er mange barrierer, som gør, at det er svært for træet i byggeriet. Men der er ved at komme fokus på det, og det fokus kan virkelig rykke noget, sagde Ida Auken.

 

- Det er et spørgsmål om kultur. Branchen skal kunne kigge indad og give svarene på, hvad der skal til, før vi kan tage de sidste skridt. Men vi skal også passe på med for mange forbehold. Når de kan gøre det på den anden side af sundet, så kan vi nok også her, sagde hun.

 

Nu skal den samlede branche i gang
For at få træ-byggeriet skudt i gang i Danmark skal dokumentationen være på plads. Det vil gavne både bygherrer, investorer, entreprenører og rådgivere. Det var en af hovedpointerne, da Mia Manghezi, Anne Skovbro og Bente Lykke Sørensen sammen med C.F. Møller-partner Lone Wiggers drøftede bygherrens perspektiv på træ i byggeriet:


- Som investorer har vi et stort ansvar for at få sat gang i brugen af træ som materiale, sagde Mia Manghezi, udviklingsdirektør i PensionDanmark, som sammen med By & Havn blandt andet er i gang med udviklingen af Vejlandskvarteret i København, som skal blive en ny bydel med 2.000 boliger i træ.


- En af de store udfordringer har faktisk været at få alle parter i processen med på ideen. Der kommer mange forskellige interesser til bordet, og alle skal være sikre i deres sag, før det kan lykkes, sagde hun og blev suppleret af Anne Skovbro, administrerende direktør i By & Havn:

 

- Vi skal have flere ind i debatten, så vi – også i befolkningen – kan få lukket ned for den store brandfrygt, der er forbundet med træbyggeri. Lige nu kan vi gøre som med Vejlandskvarteret, hvor vi tager en risiko og beslutter os for, at vi nu vil prøve det, sagde hun.


- Men snakken om træbyggeri må ikke blive hellig. Vi har brug for dokumentation – relativt hurtigt – for at komme et afgørende skridt videre, sagde Anne Skovbro.

 

Også i Aarhus er Bente Lykke Sørensen optimistisk, men enig i, at den almindelige dansker skal have mere indsigt, før træbyggeriet for alvor kan vinde indpas.

 

- En af de jordskredsting, der sker nu, er klimadebatten. Vi går og venter på, at befolkningen efterspørger træ og bæredygtigt byggeri der, hvor de skal leve og opholde sig. Vi må forvente, at der kommer en efterspørgsel, og vi skal i fællesskab være klar til det pres, der snart må komme, sagde Bente Lykke Sørensen, arealudviklingschef i Aarhus Kommune.


Det ligner derfor lidt et catch 22, hvor der efterspørges dokumentation for at kunnne bygge samtidig med, at der mangler realiserede byggerier for at fremskaffe dokumentation.


- Jeg er sikker på, at vi i Danmark kommer til at opleve en ketchup-effekt. Vi arbejder med træbyggerier i England, Sverige og Norge, hvor lovgivningen er foran den danske. Så snart vi har de første konkrete gode eksempler vil mange andre følge efter, fortæller Rob Marsh.

 

Det bæredygtige valg
Grunden til at det er godt at anvende mere træ i byggeriet er, at bl.a., at det er et meget bæredygtigt byggemateriale. I modsætning til andre byggematerialer, så lagrer træ CO2. Derudover er det genanvendeligt og det tilbyder nogle meget hurtige arbejdsprocesser, så et hus i træ typisk er hurtigt at bygge, og træ er let at transportere og håndtere.

 

Ofte er det heller ikke et enten-eller-valg. I højere huse kan det være en fordel både at anvende beton og træ. Det ses konkret i projekter i Sverige.

 

CLT betyder Cross Laminated Timber og er det typisk anvendte materiale, når det gælder konstruktionstræ.

 

Kajstaden

Flere nyheder

 
Vis flere nyheder