C.F. Møller Architects vinder opgave i Schweiz - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects
23.10.2019

C.F. Møller Architects vinder opgave i Schweiz

C.F. Møller Architects er udpeget til at omdanne en af Zürichs mest ikoniske kontorbygninger med enestående beliggenhed for ejendomsselskabet Allreal. Resultatet vil blive en yderst bæredygtig bygning i nær forbindelse med en offentlig park og Zürich sø.
C.F. Møller Architects vinder opgave i Schweiz - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects
C.F. Møller Architects vinder opgave i Schweiz - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects

Erhvervsbygningen, der er beliggende på Bellerivestrasse 36 i Zürichs Seefeld-distrikt, er bygget i 1974 og har siden 2004 været en del af Allreals portefølje af investeringsejendomme. Eftersom leasingaftalerne udløber i 2021 benytter Allreal lejligheden til at modernisere erhvervsbygningen og udvide den til også at omfatte en offentligt tilgængelig restaurant direkte ned til Zürich sø. Allreal foretog sidste forår en undersøgelse af seks arkitektkontorer for at se, hvem der kunne garantere et arkitektonisk innovativt projekt af høj kvalitet. I september 2019 blev det anbefalet at gå videre med skandinaviske C.F. Møller.


"Visuelt er det vindende projekt karakteriseret ved en moderne og repræsentativ fremtoning, idet bygningen åbner og orienterer sig mod søen. Med sin brug af moderne teknologi og materialer er kontorbygningen også et eksempel på energibesparende løsninger til efterlevelse, " lyder det i Allreals pressemeddelelse, hvor de udnævner C.F. Møller Architects til vinder af konkurrencen.


Ny bæredygtig facade
Bygningens facade vil blive fuldstændig renoveret, så den kommer til at fremstå som en forbedret, energiproducerende, let og transparent facade beklædt med solpaneler, der er vinklet mod solen for at sikre optimal elproduktion. De vinklede elementer i facaden vil også beskytte mod direkte sollys og vil således bidrage til, at bygningen kan opnå certificering som Swiss Minergie-A. Arkitektonisk giver dette bygningen et nyt horisontalt og let udtryk, der passer elegant ind i den eksisterende park.


"Måske er det mest bemærkelsesværdige ved dette projekt, hvordan kunden, Allreal, har givet os mulighed for samt været villig og forudseende nok til at puste nyt liv i en eksisterende bygning og i kombination med dette benytte en integreret løsning med solceller. En mulighed for at transformere bygningens energibalance fra negativ til positiv og konvertere et slidt kendetegn til en ny grøn ressource for Zürich som by," udtaler Mads Mandrup Hansen, partner hos C.F. Møller Architects.


Lys og åben
Den nye bygning kommer til at bestå af kontorenheder af fleksibel størrelse, mødelokaler og en restaurant, der vender ud mod søen og med adgang for offentligheden. Funktionerne er forbundet via et nyt atrium, der lægger op til socialt samvær, og som skaber synergi og videndeling mellem de forskellige afdelinger. Atriummets centrale placering skaber en følelse af identitet og giver brugere af bygningen en følelse af virkelig at høre til.


De eksisterende tagterrasser i sten omdannes til rum med et grønnere udtryk for at bløde de rekreative områder på tagene op. Dette vil danne en forbindelse mellem den omgivende park og tagene og være med til at sinke regnvandet, der løber fra tagene ned til jorden, og således skabe biodiversitet for planter og mikroorganismer.
Alle indgange er skaleret ned ved hjælp af udkragede facadeelementer, så brugere og gæster møder bygningen i øjenhøjde. Dette bryder også vind og nedadgående træk og skaber således behageligere rekreative udendørs arealer.


De eksisterende mure og trædesten brugt i landskabsarkitekturen løber gennem hele området som et fællestræk for bænke og rekreative elementer og danner på denne måde et motiv for de eksisterende terrasser i området. Stenbænkene og de beplantede arealer adskiller således på en naturlig og diskret måde strømmen af offentlige og private besøgende.

 

Solpaneler som en integreret del af designet

Facadens udtryk holdes i en lysegrå tone. De horisontale solpaneler på facaden er dækket med farvebehandlet glas, så de matcher metalbeklædningen på den bærende konstruktion for facadeelementerne.


"Bygningen vil komme til at udgøre en velintegreret del af den omkringliggende kontekst med sit rene og lette materialevalg, hvilket vil skabe et moderne og alligevel roligt udtryk, der falder naturligt i med de prominente bygninger på østbredden af Zürich sø. Den visuelle fremtoning kombineret med en generel motivation til at opnå Minergie-A-certificering skaber et integreret design, der tager hånd om social, økonomisk og miljømæssig bæredygtighed," siger Thue borgen Hasløv, Associate Partner hos C.F. Møller Architects.

 

Næste skridt
Planen er at søge byggetilladelse i foråret 2020. Byggeriet vil derefter starte op i foråret 2021, alt efter myndighedsbehandlingstiden. Ifølge planerne skal kontorbygningen stå færdig til brug i foråret 2023.

 

Erfaringer med solpaneler
Det er nu anden gang C.F. Møller Architects bliver anerkendt for deres brug af solpaneler som en integreret del af en bygnings design og som et strategisk bæredygtigt værktøj, således at en bygning kan producere sin egen energi. Første gang var Copenhagen International School, der er beklædt med 12.000 solpaneler. En bygning, der viser, at bæredygtighed ikke bare kan minimere CO2-fodaftrykket, men også lade bygningen producere sin egen bæredygtige energi.

 

Projektbeskrivelse

Flere nyheder

 
Vis flere nyheder