C.F. Møller Architects vinner et nytt prosjekt i Tyskland - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects
28.6.2018

C.F. Møller Architects vinner et nytt prosjekt i Tyskland

C.F. Møller har vunnet en internasjonal konkurranse for utvikling av en ny togstasjon i Altona i Hamburg. Forslaget skal bli et visjonært landemerke og en urban katalysator for både utviklingen av den nordlige byen Altona og for hele Hamburg. Ved å koble sammen natur og byliv vil den nye stasjonen bidra til byens visjon om å konsolidere og understreke de grønne arealene.
C.F. Møller Architects vinner et nytt prosjekt i Tyskland - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects
C.F. Møller Architects vinner et nytt prosjekt i Tyskland - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects

Allsidig og grønn
Konseptuelt er prosjektet en kombinasjon av tre primærelementer: en sokkel, tak med utsikt og to tårn.  Sokkelen samler prosjektets offentlige og urbane egenskaper, mens de to tårnene rommer et hotell og kontorlokaler med utsikt over Hamburg.  Et kupert taklandskap knytter disse to elementene sammen og gir forslaget en mykere og mer inviterende kvalitet. 

 

Sokkelen rommer de offentlige funksjonene og nye Alton North togstasjon. Den skaper kontakt med gatene og de urbane rommene i nærheten.   Den skal være bakteppe for mange offentlige funksjoner som skaper liv og aktivitet i stasjonen, for eksempel kafeer, restauranter, butikker, treningsfasiliteter, sykkelparkering, venterom og inngangspartier.

 

Taket samler de ulike elementene i prosjektet og blir også en baldakin for mange offentlige funksjoner utendørs på bakkenivå.  Det gjør at det overbygde området i forgården kan brukes 365 dager i året til kafeer, bondens marked og kulturarrangementer.  Selve taket har en grønn park med egne, overbygde arealer for hotellet og kontorene. Taklandskapet legemliggjør en kollektiv og progressiv visjon om å forsterke Hamburgs grønne profil.

 

Invitert til internasjonal konkurranse
Totalt 13 arkitektbyråer deltok i den internasjonale konkurransen, og tre av dem gikk videre til finalen.  Forslagene ble deretter vurdert på bakgrunn av innspill fra kunden, som er Hamburg by i samarbeid med utviklingsfirmaet ProHa Altona og Deutsche Bahn Station & Service.  I tillegg til C.F. Møller kom de lokale arkitektene GMP fra Hamburg og Baumschlager Eberle fra Østerrike til den siste fasen, og C.F. Møller ble til slutt utnevnt som vinner.

 

Oversikt over gruppene som ble invitert:
C.F. Møller Architects (DK) Vinner
GMP (DE) Finalist
Baumschlager Eberle (AT) Finalist
Auer Weber Assoziierte GmbH, Stuttgart (DE)
Carmody Groarke, London (UK)
Carsten Roth Architekt, Hamburg (DE)
Hadi Teherani Architects GmbH, Hamburg (DE)
HASCHER JEHLE Architektur, Berlin (DE)
LH Architekten I Landwehr Henke + Partner mbB, Hamburg (DE)
MVRDV, Rotterdam (NL)
Schmidt/hammer/lassen architects, Aarhus (DK)
schneider+schumacher Planungsgesellschaft mbH, Frankfurt a.M. (DE)
UNStudio, Amsterdam (NL)

 

Erfaring med å kombinere infrastruktur og byutvikling

Seieren i Hamburg er det nyeste oppdraget for C.F. Møller som forsterker byråets erfaring med å skape et betydelig urbant transittnav nav i et nytt nabolag.  I 2017 stod Värtaterminalen, en fergeterminal i Stockholm, ferdig, og byrået vant nylig konkurransene for en ny sentralstasjon i Lund i Sverige og en ny sentralstasjon i Oslo, som har fått navnet «Fjordporten – Nordic Light».  Vi ser en alternativ tilnærming i Aarhus i Danmark, der C.F. Møller for tiden arbeider med å dekke til et eksisterende jernbaneområde for å skape et nytt og bilfritt urbant område i Aarhus sentrum.

 

Mer om prosjektet

Flere nyheter

 
Vis flere nyheter