Biomedicum er innviet - C.F. Møller. Photo: Mark Hadden
30.11.2018

Biomedicum er innviet

I dag ble Karolinska Institutets nye forskningsbygning Biomedicum, i Solna nord for Stockholm, innviet. Den nye bygningen rommer fem institusjoner, og er tegnet for å skape naturlige møter og samarbeid mellom ulike forskningsfelt.
Biomedicum er innviet - C.F. Møller. Photo: Mark Hadden
Biomedicum er innviet - C.F. Møller. Photo: Mark Hadden

Det nye forskningssenteret har plass til 1600 forskere på 65 000 kvadratmeter, og det stod ferdig i vår. Bygningen ble påbegynt i 2013, og prosjektet ble ferdig før planen – og under budsjett.


– KI er verdenskjent for grunnforskningen sin, og Biomedicum vil ta denne forskningen til nye høyder, sier Ole Petter Ottesen, rektor for Karolinska Institutet.
– Biomedicum samler ledende forskergrupper fra fem forskjellige institusjoner. Nå kan disse forskningsgruppene møtes på tvers av institusjonelle grenser, og dra nytte av moderne infrastruktur.


Under innvielsen i dag var det Karin Dahlman-Wright, Karolinska Institutets prorektor, og Mikael Odenberg, styreleder, som fikk æren av å klippe båndet.


Forskningssenter av internasjonal toppklasse
Biomedium ligger mellom Aula Medica og Widerströmska huset, og har direkte kobling til BioClinicum, det kliniske forskningsmiljøet på Karolinska Universitetssjukhuset, gjennom en fysisk gangforbindelse over Solnavägen. Med sin nærhet til Bioclinicum, det nye sykehuset, SciLife Lab, komparativ medisin og alle andre forskningsmiljøer på Campus Solna og Campus Nord, blir Biomedicum et nav i KIs forskning, og et forskningssenter av internasjonal toppklasse.


Med Biomedicum får Karolinska Institutet et samlet miljø for fremtidens forskning. Laboratorie- og kontorfasiliteter med fleksibel innredning virker som katalysator for samarbeid på tvers av skillelinjer mellom de ulike forsknings- og studiemiljøene.


- Nybygget er ikke bare tenkt som et hus i campusparken, men skal også romme parken i huset. Med et glassoverdekket, grønt atrium fortsetter campusområdets uterom inn gjennom bygningen. Det forsterker det grønne campusområdes sosiale kvaliteter og oppmuntrer til kunnskapsdeling og tverrfaglighet, sier Mårten Leringe, administrerende direktør, partner og arkitekt hos C.F. Møller Architects.


Bygningens åpenhet skapes bl.a. av en transparent, inviterende underetasje med atkomst til atrium samt kafé og offentlige utstillingsrom. Dette gir nye forbindelseslinjer gjennom parken og åpner Karolinska Institutet mot både byen og det planlagte, nye universitetssykehuset Nya Karolinska Solna (NKS) rett ved siden av. Biomedicum blir et sentrum i området – et markant ikon for den forskning i verdensklasse som Karolinska Institutet står for.


Bygningen er nominert til «Årets bygge 2019» av magasinet Byggindustrin, og det eies og forvaltes av Akademiska Hus. Interiørarkitekt var Nyréns Arkitektkontor, og Skanska var generalentreprenør ved oppføring av Biomedicum.

Flere nyheter

 
Vis flere nyheter