Mærsk Tårnet vinner pris for innovativ fasade - C.F. Møller. Photo: Adam Mørk
24.11.2017

Mærsk Tårnet vinner pris for innovativ fasade

Mærsk Tårnet, tegnet av C.F. Møller Architects, vinner «European Copper in Architecture Award 2017» for tårnets innovative og skulpturelle fasade.
Mærsk Tårnet vinner pris for innovativ fasade - C.F. Møller. Photo: Adam Mørk
Mærsk Tårnet vinner pris for innovativ fasade - C.F. Møller

European Copper in Architecture Awards arrangeres annethvert år som en hyllest til arkitektur som bruker kobber eller kobberlegeringer. En enstemmig jury utpekte i år Mærsk Tårnet som en soleklar vinner.

 

– Det er et fantastisk landemerke i Københavns skyline som imponerer på mange nivåer. Den konseptuelle utviklingen av et komplisert byggeprosjekt gir en nyskapende og mer åpen interaksjon i et forskningsbygg. Tårnet fremstår slankt og elegant med sin avrundede og organiske form. Tårnet er imponerende tilpasset sin urbane kontekst. Kvalitetene strekker seg helt inn til en eksepsjonell detaljrikdom og en imponerende kobberfasade som definerer bygningen, heter det fra juryen.

 

Mærsk Tårnet er en utvidelse av Panum, KUs helsefaglige fakultet, og det inneholder både forsknings- og undervisningsfasiliteter, samt et konferansesenter med auditorier og møtelokaler som er koblet opp til den nyeste teknologien.

 

Forskning i verdensklasse gjennom interaksjon
For å skape arkitektur for helseforskning i verdensklasse er det viktig å skape et sted med mange muligheter for å møtes – på tvers av ulike faggrupper og på tvers av offentligheten og forskningsmiljøet.

Tårnet knyttes sammen både horisontalt og vertikalt av et åpent atrium hvor en gjennomgående skulpturell vindeltrapp knytter sammen de 15 etasjene både visuelt og fysisk. Rundt trappen har hver etasje et åpent og innbydende «Forskertorg» som fungerer som et naturlig møtested for de mange ansatte. Et skår i fasadens kobberskodder synliggjør vindeltrappen og forskertorgene fra utsiden, og sammen med den åpne basen sikrer det synlighet i forhold til aktivitetene i tårnet.

 

Innovativ kobberfasade
Tårnets fasade er delt inn i en rutenettstruktur av etasjehøye, kobberbelagte skodder. Skoddene fungerer som klimaskjerming, og de beveger seg og skjermer mot direkte sollys og overoppheting ved behov. Samtidig gir skoddene fasaden en dyp relieffeffekt og bryter ned tårnets massive skala.

Tårnet har Danmarks mest energieffektive laboratorier, hvor energi gjenbrukes i rekordhøy grad. Kombinert med fasadens klimaskjerming gjør dette bygningen til en pioner innen energieffektive laboratoriebygninger.

 

To utmerkelser på én uke
Forrige uke mottok Mærsk Tårnet en utmerkelse som verdens beste forskningsbygning under World Architecture Festival i Berlin, hvor prosjektet vant prisen i kategorien «Higher Education & Research Building». Det gjør European Copper in Architecture Award 2017 til den andre internasjonale utmerkelsen som Mærsk Tårnet mottar på én uke.

 

Mer om prosjektet
Mer om WAF Awards
Mer om prisen

Flere nyheter

 
Vis flere nyheter