STOR BEGEISTRING DA DRONNINGEN ÅPNET ODEON - C.F. Møller. Photo: Søren Lykke Bülow
9.5.2017

STOR BEGEISTRING DA DRONNINGEN ÅPNET ODEON

En ukelang feiring av det C.F. Møller-designede konserthuset i Odense nådde høydepunktet fredag, da H.M. Dronning Margrethe innviet Odeon og fikk en smaksprøve på stedets mange funksjoner.
STOR BEGEISTRING DA DRONNINGEN ÅPNET ODEON - C.F. Møller. Photo: Søren Lykke Bülow
STOR BEGEISTRING DA DRONNINGEN ÅPNET ODEON - C.F. Møller. Photo: Søren Lykke Bülow

Mer enn hundre arrangement på en uke har nå bidratt til at Odeon for alvor har satt seg i danskenes sinn.

Storbyens moderne forsamlingshus, som blir sentrum for byutviklingen i Odense, ble virkelig satt på prøve da Danmarks dronning, H.M. Dronning Margrethe, innviet huset i forbindelse med en stor gallaforestilling den 5. mai.

Kultursenteret, som fredag ble fylt til bristepunktet med gjester, har nesten 1800 sitteplasser. Alle setene i Odeons Store Sal var fulle da Odenses borgermester, Peter Rahbæk Juel, ønsket velkommen til gallaforestilling.

– Dette er et hus som har rom for mye forskjellig, og det får vi en smaksprøve på i kveld, fortalte Peter Rahbæk Juel, som la vekt på Odeons rolle i byutviklingen:

– Odeon er viktig for byens utvikling. Og det kommer mye mer, fortalte borgermesteren.

 

Favner bredt
Hele fredag var Odeon ramme for forskjellige arrangement både innendørs og utendørs. Spesielt plassen foran huset og den store foajeen ble tatt i bruk. Det viser hvordan Odeon kan brukes på forskjellige måter, forklarer Klaus Toustrup, administrerende direktør, partner og ansvarlig arkitekt for prosjektet hos C.F. Møller:

– Vi har sett hvordan Odeon kan leve og bidra til bylivet fra morgen til kveld med små happenings og konserter rett innenfor hovedinngangen, akrobatikk og gatekunst utenfor og fortryllende forestillinger i konsertsalene, sier han.

I følge Klaus Toustrup var selve gallaforestillingen intet unntak. En full sal fikk smaksprøver på en rekke av de mange funksjonene som Odeon byr på.

– Vi opplevde at akustikk, lys og sceneteknikk fungerte optimalt under hele showet. Både da det stod 110 sangere på scenen, da symfoniorkesteret spilte, da det ble vist film på lerretet og da salen fikk oppleve elektronisk musikk og tung bass. Det viser hvor allsidig Store Sal er, sier Klaus Toustrup.

 

Serveringen fikk fart på stemningen
Selv om de fleste som besøkte Odeon under gallaforestillingen på fredag var kledd i kjole og hvitt, ble ikke Odeons allsidighet bare vist frem i Store Sal, men også i Odeon Social, husets sosiale spisested. Her kan lokale og gjester møtes hver kveld for å delta på felles servering. Fredag var intet unntak.

– Det er nettopp det som understreker Odeons allsidighet. Odeon er til for hele byen, og for hele landet. Det er en stor fornøyelse å se hvordan husets mange funksjoner blir brukt.

Det skaper en sammenheng som gjør at et sted som kanskje kan oppfattes som litt eksklusivt, blir mer jordnært, forklarer Klaus Toustrup.

Innbyggerne i Odense deler denne oppfatningen. Odeon Social får det storstilte Odeon-prosjektet ned på jorden. Det gjelder blant annet for 54 år gamle Niels Christensen, som fredag spiste på Odeon Social før gallaforestillingen.

– Man føler at dette er et hus hvor alle er velkomne. Det er gøy at man bare kan dukke opp, sette seg ned med et par venner eller familien ved et langt bord og nyte den gode stemningen og den gode maten, sier han om konseptet.

– Det er den første gangen jeg prøver dette. Men det blir nok ikke den siste.

Odeon-prosjektet startet i 2006. Finanskrisen la en demper på prosjektet og endret også over tid byggherrenes sammensetning. Sammen med KPC Byg er de andre involverte partene Odense kommune som bestiller og bruker, Syddansk Musikkonservatorium, Den Danske Scenekunstskole - Skuespiluddannelsen Odense som leietakere, og H.C. Andersen Kongres Center A/S som operatør og leietaker, samt Partnerskabet for omdannelsen af Thomas B. Thriges Gade.

 

Om Odeon:
Bestiller: Odense Kommune
Entreprenør og byggherre: KPC-Byg
Totalrådgiver: C.F. Møller
Underrådgiver: COWI, AIX Theater Planning, Gade Mortensen Akustik
Samarbeidspartnere: Syddansk Musikkonservatorium, Den Danske Scenekunstskole - Skuespiluddannelsen Odense, H.C. Andersen Kongres Center A/S, Partnerskabet for omdannelsen af Thomas B. Thriges Gade.
Størrelse: 32 000 m²
Totalkostnad: 650 millioner DKK

 

Mer om festen i Odeon
Mer om Odeon

Flere nyheter

 
Vis flere nyheter