C.F. Møller Architects tager hul på at transformere Aarhus Kommunehospital - C.F. Møller. Photo: Julian Weyer
17.9.2018

C.F. Møller Architects tager hul på at transformere Aarhus Kommunehospital

Aarhus Kommunehospital skal transformeres til et nyt campus-område for Aarhus Universitet, og C.F. Møller Architects er tildelt første del af dette arbejde.
C.F. Møller Architects tager hul på at transformere Aarhus Kommunehospital - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects

Forskningsfondens Ejendomsselskab A/S (FEAS) er bygherre på projektet, og ambitionen er at udvikle Aarhus Kommunehospital til et nyt campusområde for Aarhus Universitet, der fremadrettet kaldes Universitetsbyen.

C.F. Møller Architects er, med Moe som underrådgiver, blevet tildelt opgaven med at renovere og ombygge det første område af hospitalskomplekset med henblik på at skabe laboratoriefaciliteter til Aarhus Universitet.

 

- Vi er glade for at blive tildelt denne opgave og glæder os til at gå videre med arbejdet. Opgaven passer perfekt til os, da vi har stor ekspertise inden for både laboratorier, universiteter og hospitaler, og vi samtidig kender både Aarhus Kommunehospital og Aarhus Universitet godt i forvejen. Begge komplekser er oprindeligt tegnet af os og er en vigtig del af C.F. Møllers historie, fortæller Klavs Hyttel, bestyrelsesformand, partner og arkitekt hos C.F. Møller.

Det første projekt i transformationen af Aarhus Kommunehospital er udgør den største del af transformationen. Opgaven omfatter det, der hedder bygningskompleks 1870, som består af fem separate bygninger på i alt 28.900 m2. Samlet forventer FEAS, at den fremtidige bebyggelse på Kommunehospitalet vil udgøre 110.000 m2.

 

Historisk projekt
C.F. Møller og Kay Fisker vandt i 1931 sammen konkurrencen om at udbygge Kommunehospitalet i Aarhus, og siden har tegnestuen ved en lang række lejligheder sat sit præg på udviklingen af området. I 1932 vandt C.F. Møller og Kay Fisker yderligere, sammen med Povl Stegmann og landskabsarkitekt C.Th. Sørensen, konkurrencen om Aarhus Universitet. Begge projekter var i høj grad med til at etablere C.F. Møller som tegnestue i Aarhus, og de er i dag en betydelig del af arkitektvirksomhedens arv og DNA. I dag har C.F. Møller Architects kontorer i Aarhus, Aalborg, København, Stockholm, Oslo og London.

 

Erfarne forsknings- og universitetsarkitekter
Aarhus Universitets Campus blev i 2006 udvalgt som et af 12 arkitektoniske danske mesterværker og dermed optaget i den danske Arkitekturkanon, og arkitekter fra hele verden besøger i dag Aarhus for at se campusparken og bygningerne. I forbindelse med optagelsen fik universitetet følgende ord med på vejen af Kulturministeriet:

 

- Aarhus Universitet signalerer lysere tider for byen og landet ved opførelsen i trediverne. Arkitekturen er moderne, umiddelbart antimonumental, som en organisk fortolkning af den åbne campus midt i byen, og som et markant og robust vidnesbyrd om, hvor smukt og humant en større struktur i en bymæssig sammenhæng kan udvikles i mere end 70 år.

 

C.F. Møller Architects er i dag fortsat involveret i arbejdet med løbende at modernisere bygninger og campusområdet. Erfaringerne fra Aarhus har senest fundet anvendelse i bl.a. Mærsk Tårnet for Københavns Universitet, som er et state-of-the-art research-kompleks, og Biomedicum, for Karolinska Institutet i Stockholm. Karolinska Institutet er et af verdens førende medicinske universiteter og er bl.a. kendt for uddelingen af Nobelpriser i medicin og fysiolog. Biomedicum, der indvies efter sommeren 2018, skaber et samlende miljø til fremtidens forskning, med ultrafleksibelt indrettede laboratorie- og kontorfaciliteter, der virker som katalysator for grænseløst samarbejde mellem de forskellige forsknings- og studiemiljøer.

Flere nyheder

 
Vis flere nyheder