C.F. Møller Architects bringer helende arkitektur til Finland - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects
25.4.2019

C.F. Møller Architects bringer helende arkitektur til Finland

C.F. Møller Architects står bag forslaget til et nyt psykiatrisk hospitalsafsnit i Finland, der er baseret på vægtige, internationale erfaringer fra sygepleje og konceptet helende arkitektur, også kendt som evidensbaseret arkitektur.
C.F. Møller Architects bringer helende arkitektur til Finland - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects
C.F. Møller Architects bringer helende arkitektur til Finland - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects

Begrebet evidensbaseret arkitektur, kombineret med C.F. Møller Architects' skandinaviske rødder med stor vægt på dagslys og nærhed til naturen, er kernen i C.F. Møller Architects' ekspertise inden for sundhedspleje. Dette kommer nu til udtryk i et nyt psykiatrisk afsnit på Tampere Universitetshospital i form af en bygning, der skal understøtte patienternes helende proces og personalets arbejdsmiljø - et positivt miljø, der kommer alle til gavn.

 

- Vi er meget glade for, at Tampere Universitetshospital ønsker at bringe vores internationale erfaringer fra sundhedssektoren til Finland med ambitionen om at tegne en klinik med fokus på trivsel for både personale og patienter. Vi vil kombinere vores erfaringer fra en række lande som for eksempel Tyskland, Danmark, Storbritannien, Sverige og Norge og med inspiration fra finske traditioner projektere et moderne og velfungerende psykiatrisk afsnit til Tampere Universitetshospital, siger Mårten Leringe, partner og arkitekt hos C.F. Møller Architects, der samarbejder med det finske arkitektfirma Aihio Arkkitehdit Oy om dette projekt.

 

Det nye afsnit i Tampere
Det psykiatriske hospitalsafsnit består af en selvstændig udvidelse af Tampere Universitetshospital og vil blive placeret i udkanten af hospitalsområdet, lige op til den nærliggende natur og et udendørs område. Forbindelsen til hospitalets infrastruktur giver organisatoriske og strukturelle fordele, mens den afsides beliggenhed giver afsnittet dets egen identitet og afsondrethed. De sidstnævnte funktioner, kontakten med naturen og muligheden for udendørs områder, er en stor fordel i den psykiatriske behandling.

 

Understøtning af helingsprocessen
Det psykiatriske hospitalsafsnit har en fleksibel organisatorisk struktur, der understøtter patienternes helingsproces og personalets arbejdsmiljø. Strukturen skaber forskellige områder, hvor patienterne kan være alene eller være sociale, og med fællesrum med offentlig adgang – både indendørs og udendørs – for at imødekomme psykiatriske patienters behov, villighed og evne til at være en del af hverdagslivet og tilpasse sig livet i omverdenen.

 

Det psykiatriske hospitals tre U-formede bygninger vender så at sige ryggen mod den omgivende natur og danner sammen med en administrations- og en aktivitetsbygning en ring, der omslutter en lukket gårdhave, der er fælles for hele komplekset. Aktiviteter, besøg og samvær er rettet mod og finder sted i det sikre og afsondrede miljø, som den indre gårdhave udgør.

 

Hospitalsafsnittets bygninger er organiseret på en sådan måde, at afdelingerne ligger parvist med en fælles kerne til personale og diverse funktioner, hvilket giver optimal fleksibilitet og effektivitet, samtidigt med at det sikrer et godt overblik over afdelingen og et højt sikkerhedsniveau. Den cirkulære konstruktion og de lodrette knudepunkter inden i de enkelte bygninger sikrer korte afstande og god kommunikation i hele hospitalsafsnittet.

 

Finsk inspiration
Bygningen er inspireret af den eksisterende klinik i Pitkäniemi, der har naturlige havelignende omgivelser, og Tampere's industrielle arv, der er karakteriseret af mursten og træ og den omgivende natur. Begge anses for at kunne understøtte den helende proces. Kombinationen af disse elementer skaber en moderne, lokalt forankret atmosfære med fokus på både patienter og personale – et helende miljø til gavn for alle.

 

Hospitalsafsnittet omfatter 180 senge til forskellige psykiatriske afdelinger såsom: akutafdeling, afdeling for psykoser, kriseafdeling, ambulant klinik, somatopsykiatrisk afdeling, neuropsykiatrisk afdeling, enhed for depression, neuromoduleringsafdeling, afdeling for stofmisbrug og psykoser samt retspsykiatrisk afdeling. Projektet er på 20.000 m². Det er udarbejdet af C.F. Møller Architects i samarbejde med det finske arkitektfirma Aihio Arkkitehdit Oy.

 

Næste skridt er at opnå byggetilladelse fra det finske sundhedsministerium, hvorefter hospitalsafsnittet forventes afsluttet i 2023.

 

Anerkendt til sundhedspleje
C.F. Møller Architects er anerkendt verden over for deres ekspertise inden for sundhedspleje. C.F. Møller Architects står bag Akershus Universitetshospital i Oslo, afdelingen for akutte og smitsomme sygdomme på Skåne Universitetshospital i Malmø samt Aarhus Universitetshospital, som er blandt de senest afsluttede projekter. C.F. Møller Architects arbejder i øjeblikket på sundhedsprojekter i Tyskland, England og Danmark. Alle projekter er kendetegnet ved en evidensbaseret tilgang, der også er kendt som helende arkitektur.

 

C.F. Møller Architects i Finland
C.F. Møller Architects arbejder i øjeblikket på yderligere et spændende projekt i Finland. Det er en masterplan, der vil resultere i verdens første 100 procent fodgængervenlige forbindelse mellem en international lufthavn, naturen og bymæssige funktioner. Projektet er beliggende i Aviapolis, der er et stort byområde ved siden af Helsinki International Airport (Airport City Aviapolis) og en del af kommunen og byen Vantaa. Visionen for masterplanen er at fusionere de eksisterende elementer af natur, by og lufthavn til en enkelt bymæssig organisme og skabe spændende synergier mellem den unikke blanding af brugere: besøgende, beboere, studerende, arbejdende mennesker og kunstnere.

 

Projektbeskrivelse

Flere nyheder

 
Vis flere nyheder