C.F. Møller i nytt klimatilpasningsprosjekt i Randers - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller
24.1.2017

C.F. Møller i nytt klimatilpasningsprosjekt i Randers

C.F. Møller samarbeider med Randers kommune, Randers Spildevand og Orbicon om et nytt klimatilpasningsprosjekt som skal gi bedre tilgang til bynær natur og nye områder for rekreasjon.
C.F. Møller i nytt klimatilpasningsprosjekt i Randers - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller

Stigende grunnvannivå, mer regn og høyere risiko for flom og oversvømmelser. Konsekvensene av klimaendringene vil bli tydelige, også i Randers hvor deler av byen ligger lavt ned mot Gudenåen og fjorden. Derfor har Randers kommune og Randers Spildevand gått sammen i et nytt og ambisiøst prosjekt som for alvor tar tak i klimatilpasning av byen. Prosjektet, som har fått navnet Storkeengen, har nettopp mottatt tre millioner kroner fra Miljø- og Fødevareministeriets bevilling til klimasikring i kommunene.

– Med Storkeengen lager vi et prosjekt som omfatter en nødvendig klimatilpasning av bydelen Vorup. Samtidig får innbyggerne tilgang til naturen på helt nye måter, så dette er virkelig et prosjekt hvor vi bruker nødvendige tiltak til det beste for hele byen, sier Frank Nørgaard, formann for Miljø- og Teknikudvalget i Randers kommune.

Skybruddsveier, ny dike og involvering av brukerne
I det nye prosjektet skal regnvann fra tak, parkeringsplasser og veier i Vorup ledes ned til Storkeengen, hvor vannet renses i våtområder før det ledes ut i Gudenåen. Ved normalt nedbørsnivå ledes regnvannet i rør under jorden, men når ekstremregnet setter inn, kan vannet føres ned mot Storkeengen via egne skybruddsveier.

– Klimatilpasning står høyt på dagsordenen hos Randers Spildevand, hvor vi blant annet bruker mye ressurser på separate kloakkanlegg. Derfor er vi glade for å kunne være med i et prosjekt som i så høy grad bidrar til noe positivt til byens utvikling, og hvor vi får synliggjort noen av tankene om klimatilpasning som er så sentrale i vårt daglige virke, sier Peter Christensen, som er direktør for Randers Spildevand.

I følge prosjektplanen skal det bygges en ny dike mellom Storkeengen og Gudenåen. Diken skal sikre skikkelig rensing av regnvannet og beskytte de lavereliggende delene av Vorup i tilfelle flom. Før gravemaskinene kan sette igang i 2018 venter en lengre prosess hvor innbyggerne og andre interessenter inviteres til å komme med innspill.

– Prosjekt Storkeengen bygger i høy grad på et ønske om å skape klimatilpasningsløsninger som samtidig fungerer som nye områder for rekreasjon. Derfor trenger vi også ideer om hvordan vi kan løse den oppgaven best mulig slik at Storkeengen på alle måter blir noe positivt for byen, sier Frank Nørgaard.

Fakta om Storkeengen

Prosjekt Storkeengen er det første klima- og prosjektet i Randers kommunes storstilte byutviklingsprosjekt «Byen til Vandet».

Arkitektfirmaet C.F. Møller er involvert i prosjektets landskapsarkitektoniske aspekter, mens ingeniørfirmaet Orbicon deltar i utviklingen av de ingeniørtekniske aspektene.

Prosjektet er dimensjonert for å kunne håndtere regnmengder som minimum tilsvarer en 100-årshendelse i 2050.

For at Storkeengen skal kunne bli realisert, kreves en rekke tillatelser og dispensasjoner. I tillegg må byrådet vedta et tillegg til avløpsplanen.

Tidsplanen for prosjektet er ikke fastlagt, men Randers kommune og Randers Spildevand arbeider for å kunne påbegynne anleggsarbeidet i løpet av 2018.

 

Grundig omtale hos Randers Spildevand

Pressemelding fra Randers kommune

 

Uddybende omtale hos Randers Spildevand
Pressemeddelelse fra Randers Kommune

Flere nyheter

 
Vis flere nyheter