C.F. Møller Architects er i full sving med å forvandle Aarhus Kommunehospital - C.F. Møller. Photo: Julian Weyer
17.9.2018

C.F. Møller Architects er i full sving med å forvandle Aarhus Kommunehospital

Aarhus Kommunehospital skal transformeres til et nytt campusområde for Aarhus Universitet, og C.F. Møller Architects har blitt tildelt den første delen av dette arbeidet.
C.F. Møller Architects er i full sving med å forvandle Aarhus Kommunehospital - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects

Forskningsfondens Ejendomsselskab A/S (FEAS) er byggherre for prosjektet, og ambisjonen er å utvikle Aarhus Kommunehospital til et nytt campusområde for Aarhus Universitet, som skal få navnet Universitetsbyen.

 

C.F. Møller Architects, med Moe som underrådgiver, har blitt tildelt oppgaven med renovering og ombygging av det første området av sykehuskomplekset for å skape laboratoriefasiliteter for Aarhus Universitet.

 

– Vi er glade for å ha blitt tildelt denne oppgaven, og vi gleder oss til å fortsette med arbeidet. Oppgaven passer perfekt for oss. Vi har stor ekspertise innen både laboratorier, universiteter og sykehus, og samtidig kjenner vi både Aarhus Kommunehospital og Aarhus Universitet godt fra før. Begge kompleksene ble opprinnelig tegnet av oss, og de er en viktig del av C.F. Møllers historie, forteller Klavs Hyttel, styreleder, partner og arkitekt hos C.F. Møller.

 

Det første prosjektet i transformasjonen av Aarhus Kommunehospital utgjør den største delen av transformasjonen. Oppgaven inkluderer det som kalles bygningskompleks 1870, som består av fem separate bygninger på totalt 28 900 m². Totalt forventer FEAS at den fremtidige bebyggelsen på Kommunehospitalet kommer til å utgjøre 110 000 m².

 

Historisk prosjekt
C.F. Møller og Kay Fisker vant i 1931 sammen konkurransen om å bygge ut Kommunehospitalet i Aarhus, og siden har arkitektkontoret satt sitt preg på utviklingen av området ved en rekke anledninger. I 1932 vant C.F. Møller og Kay Fisker igjen, sammen med Povl Stegmann og landskapsarkitekt C.Th. Sørensen, konkurransen om Aarhus Universitet. Begge prosjektene bidro i stor grad til å etablere C.F. Møller som arkitektkontor i Aarhus, og de er i dag en betydelig del av kontorets arv og DNA. I dag har C.F. Møller Architects kontorer i Aarhus, Aalborg, København, Stockholm, Oslo og London.

 

Erfarne forsknings- og universitetsarkitekter
I 2006 ble Aarhus Universitetscampus valgt ut som ett av tolv arkitektoniske danske mesterverk, og dermed tatt opp i den danske Arkitekturkanon. I dag besøker arkitekter fra hele verden Aarhus for å se campusparken og bygningene. I forbindelse med utvelgelsen fikk universitetet følgende ord med på veien av Kulturdepartementet:

 

– Aarhus Universitet signaliserer lysere tider for byen og landet ved byggingen på trettitallet. Arkitekturen er moderne, umiddelbart antimonumental, som en organisk tolkning av den åpne campus midt i byen og som et markant og robust vitnesbyrd om hvor vakker og human en større struktur i en bymessig sammenheng kan utvikles i mer enn 70 år.

 

C.F. Møller Architects er i dag fortsatt involvert i arbeidet med løpende modernisering av bygninger og campusområdet. I det siste har erfaringene fra Aarhus blitt brukt i blant annet Mærsk Tårnet for Københavns Universitet, som er et topp moderne forskningskompleks, og Biomedicum for Karolinska Institutet i Stockholm. Karolinska Institutet er et av verdens ledende medisinske universiteter, og det er blant annet kjent for utdelingen av Nobelpriser i medisin og fysiologi. Biomedicum, som innvies etter sommeren 2018, skaper et samlende miljø for fremtidens forskning, med meget fleksibelt innredete laboratorie- og kontorfasiliteter som fungerer som katalysatorer for grenseløst samarbeid mellom de ulike forsknings- og studiemiljøene.

Flere nyheter

 
Vis flere nyheter