Danmarks største og mest bærekraftige internasjonale skole har åpnet - C.F. Møller. Photo: Adam Mørk
7.3.2017

Danmarks største og mest bærekraftige internasjonale skole har åpnet

I dag starter et nytt kapittel for Copenhagen International School med den offisielle innvielsen av den nye skolebygningen i Københavns Nordhavn. Den nye skolebygningen, som er bygd med bærekraftige elementer fra innerst til ytterst, vil spille en avgjørende rolle i utdanningen av elever til en global fremtid med fokus på bærekraft.
Danmarks største og mest bærekraftige internasjonale skole har åpnet - C.F. Møller. Photo: Adam Mørk
Danmarks største og mest bærekraftige internasjonale skole har åpnet - C.F. Møller. Photo: Adam Mørk

Copenhagen International School er ikke en ny skoleinstitusjon. Men det er den 25 000 kvadratmeter store skolebygningen i Københavns Nordhavn, som fremover skal være rammen for Danmarks største internasjonale skole. I dag innvies bygningen offisielt av Prinsesse Benedikte, undervisningsminister Merete Riisager og overborgmester i Københavns kommune Frank Jensen.

 

– Med den nye bygningen får vi plass til å ønske flere danske og internasjonale elever velkommen, og vi får muligheten til å tilby topp moderne undervisning tilpasset elevene og deres alders- og klassetrinn, forteller Jennifer Weyburn, rektor ved Copenhagen International School.

 

Innvielsen av den nye skolebygningen markerer en viktig milepæl i skolens historie, forteller Brit van Ooijen, som er styreleder for Copenhagen International School.

 

– Det er syv år siden vi bestemte oss for å flytte for å kunne utvide kapasiteten og imّtekomme den etterspørselen etter internasjonal utdannelse som er i Danmark. Derfor er det veldig gledelig at vi i dag kan erklære skolen for offisielt åpnet.

 

En bærekraftig og innovativ bygning for elevene
Den 25 000 kvadratmeter store skolebygningen ligger ved havnekanten i Københavns Nordhavn på en oppbygd halvøy, omgitt av vann og fremtidige grøntarealer, og med kort avstand til den nye metrostasjonen i Nordhavn, som åpner om få år.

 

Bygningen består av fire tårn som er stablet asymmetrisk over skolens base. De fire tårnene er innredet slik at de passer til elevenes alders- og klassetrinn. I tillegg rommer bygningen fasiliteter som tre basketballbaner, et teater med plass til et stort publikum, samt tilhørende øvingslokaler.

 

Et annet unikt aspekt ved bygningen, er fasaden. Den besår av 12 000 solcellepaneler som dekker et samlet areal på 6048 kvadratmeter, noe som gjør det til ett av verdens største solcelleanlegg som er integrert i en bygning.

 

«Målet var å skape et bærekraftig undervisningsflaggskip midt i Københavns Nordhavn som på en fantastisk måte sparker liv til alle sider av den nye bydelen ved hjelp av en transparent og åpen base og en fasade som, i kraft av sin funksjonalitet og estetikk, er et innovativt landemerke i den nye bydelen», sier Mads Mandrup, arkitekt og partner hos C.F. Møller.


En ambisiøs skolebygning
Ejendomsfonden Copenhagen International School, som står bak prosjektet, har også gledet seg til dagen da de offisielt kan overlate bygningen til skolen og takke nوringslivet og fondene som har stّttet prosjektet.

 

– Nه står vi ved veis ende av et stort og ambisiøst prosjekt. I tillegg til størrelsen på bygningen og den innovative arkitekturen, har det vært en fantastisk opplevelse å kunne bidra til å etablere en internasjonal skole i et helt nytt område som Nordhavn. Vi har gledet oss til å offisielt kunne overlate bygningen til skolen og samtidig takke de mange bidragsyterne som har gjort bygningen mulig, sier John Bo Jacobsen, formann for Ejendomsfonden Copenhagen International School.


FAKTA

 

Copenhagen International School (CIS)

 

  • CIS ble grunnlagt i 1963. I dag er skolen Danmarks største internasjonale skole.
  • Frem til januar 2017 var skolens virksomhet fordelt på to adresser, en skolebygning i Hellerup og en Østerbro.
  • Elevene ved skolen er i alderen 3 til 19 år, og de kommer fra over 80 forskjellige land. De fleste elevene har foreldre som er ansatt i internasjonale virksomheter og organisasjoner i Danmark.
  • 20 % av elevene kommer fra USA, 13 % kommer fra Storbritannia og 20 % kommer fra Danmark.
  • I dag har skolen 930 elever og 180 lærere. I den nye bygningen er det plass til 1200 elever og 280 lærere.
  • CIS er en IB World School.

 

Copenhagen International School Nordhavn

 

  • Den nye skolebygningen er på 25.000  kvadratmeter.
  • Hver del av skolen har sitt eget tårn: Early Years, Primary School, Middle School og High School, og hver del har sin egen design, farge og utforming skreddersydd for det enkelte alders- og klassetrinnet.
  • Skolen er utformet pه elevenes premisser for å oppfylle de individuelle kravene, aktivitetene og aldrene.
  • Nesten alle klasserommene er plassert i hjørnene av bygningen, noe som gir best mulig forhold for dagslys og utsikt til flere sider. Lokalene har store, moderne og interaktive smartboards med høyoppløsning, og det er høyt under taket.
  • Alt kunstig lys er LED-basert, og lوrere kan styre fargetemperatur og intensitet.
  • Totalt 12 000 solcellepaneler dekker den nye skolen.
  • Alt interiør er laget av naturlige materialer. Gulvene er laget av oljet eik, sofaene er trekt med ull og bokhyllene er av solid bambus. På sikt vil skolens toaletter gjenbruke vann til skylling.

 

De som står bak bygningen

 

  • Byggherre: Ejendomsfonden Copenhagen International School (ECIS). ECIS er et næringsdrivende og almennyttig fond som ble etablert i 2012, blant annet med formهl om å bygge en ny internasjonal skole.
  • Leietaker: Copenhagen International School (CIS).
  • Arkitekt: C.F. Møller
  • Ingeniør: NIRAS A/S
  • Storentreprenører: Per Aarsleff A/S, Eiler Thomsen Alufacader, Konsortiet KT DTEK.

 

Finansiering av prosjektet

 

  • Den totale byggesummen for det 25 000 kvadratmeter store campus er på over 500 millioner DKK. 
  • Prosjektet er blant annet muliggjort ved hjelp av fondsdonasjoner på over 350 millioner DKK fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal, Novo Nordisk Fonden, Villum Fonden, Dampskibsselskabet NORDEN A/S // D/S Orients Fond,
  • Hempel Fonden og Augustinus Fonden – hvorav A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal står for en donasjon på DKK 200 millioner og Novo Nordisk Fonden på DKK 100,1 millioner. I tillegg er det tatt opp lån til restfinansieringen i Danske Bank. 

Flere nyheter

 
Vis flere nyheter