FINALIST I BYUTVIKLINGSPROSJEKT I SVERIGE - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects
14.2.2018

FINALIST I BYUTVIKLINGSPROSJEKT I SVERIGE

n-kvartalet i Lund i Sverige skal utvikles, og C.F. Møller Architects, med forslaget om en by i miniatyr med fokus på godt naboskap og grønne omgivelser, er blant de to siste finalistene som kan vinne oppdraget.
FINALIST I BYUTVIKLINGSPROSJEKT I SVERIGE - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects
FINALIST I BYUTVIKLINGSPROSJEKT I SVERIGE - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects

Galten er et nytt kvartal midt i Lund, som, i C.F. Møller Architects forslag, med egne butikker og byplasser, en kino og en stor, grønn hage skaper en by i miniatyr, full av identitet, hvor hverdagslivet, godt fellesskap og nærhet til grønne omgivelser dyrkes.


Kvartalet defineres i C.F. Møller Architects forslag av en karrébebyggelse som omslutter hele byggefeltet og gir rom for en stor, grønn hage i midten. Hagens frodige rom står i kontrast til utsidens urbane byrom, men både utsiden og innsiden er bearbeidet grundig for å skape varierte rom for opphold og aktiviteter som genererer liv og fellesskap.

Bebyggelsen er delt inn i mindre bygninger som er forskjøvet i forhold til hverandre og skaper plasser og oppholdssteder langs kanten av bebyggelsen. Fasadematerialene består primært av murstein og tre, men de har varierte farger og bearbeidelse fra bygning til bygning.

 

Levende byrom

Bebyggelsen fremstår levende med varierte høyder, et oppbrutt taklandskap og kvister og karnapper – alle elementer som man kjenner igjen fra Lunds karakteristiske og sjarmerende arkitektur, men i en nytolket versjon.

 

I første etasje er det offentlige funksjoner som butikker, kino og en kafe som skaper et levende og aktivt gateliv. Mellom de offentlige funksjonene er det en rekke passasjer som forbinder det ytre byrom med den indre hagen. Hagen er delt inn i områder med ulike størrelser slik at den kan brukes til mange forskjellige aktiviteter. Hagen har både offentlige og semioffentlige områder som holdes adskilt ved hjelp av busker og fordypninger for oppsamling av regnvann.

 

Boligene er primært plassert fra andre etasje og oppover. Det finnes boliger med flere forskjellige størrelser, men uansett størrelse har alle boliger minst én altan og lysinnfall fra to sider.

 

Neste skritt
Det er C.F. Møller Architects, som i samarbeid med C.F. Møller Landscape, som står bak forslaget til utviklingen av Galten, og det blir nå arbeidet videre med å konkretisere forslaget ytterligere.

 

– Vi er glade for at forslaget ble tatt godt imot, og nå gleder vi oss til å konkretisere det ytterligere i samarbeid med Lund kommune og NorCap med utgangspunkt i de tilbakemeldingene vi har fått på forslaget, sier Lone Wiggers, partner og arkitekt.

 

Den andre og siste finalisten i konkurransen er Marge i Sverige. Opprinnelig var også White Arkitekter med i konkurransen. Totalt er det snakk om 20 550 m2 kombinerte funksjoner som skal plasseres i området.

 

Byggherre er CentrumShopping Lund AB, som eies 50/50 av NorCap Development A/S og Wästbygg AB. Prosjektet utvikles i tett samarbeid med Lund kommune.

 

Flere nyheter

 
Vis flere nyheter