I dag ble Mærsk Tårnet innviet i København - C.F. Møller. Photo: Københavns Universitet
18.1.2017

I dag ble Mærsk Tårnet innviet i København

I nærvær av Hennes Majestet Dronningen ble i dag det nye Mærsk Tårn innviet, og de nye og eksklusive rammene markerer et helt nytt kapittel for helseforskning ved Det Sundhetsvidenskabelige Fakultet ved Københavns universitet.
I dag ble Mærsk Tårnet innviet i København - C.F. Møller. Photo: Adam Mørk
I dag ble Mærsk Tårnet innviet i København - C.F. Møller. Photo: Adam Mørk

Københavns Universitet vokste med 42 700 kvadratmeter da det 75 meter høye Mærsk Tårn i dag ble offisielt innviet. Til stede var Hennes Majestet Dronningen, representanter fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal, arkitektfirmaet C.F. Møller, Bygningsstyrelsen, Københavns Universitet og en rekke andre gjester.

 

Med sin nyskapende arkitektur og sine moderne fasiliteter blir det markante kobbertårnet et viktig nav for dansk helseforskning av internasjonal klasse, og med sine moderne undervisningsfasiliteter gir det nytt liv til rammene for studentene.

 

« Innvielsen av Mærsk Tårnet markerer en milepæl for helseforskningen ved Københavns Universitet. Med det nye tårnet får forskerne våre muligheten til å skape ny kunnskap ved hjelp av meget spesialiserte laboratoriefasiliteter, og studentene våre får glede av hypermoderne auditorier og fellesområder. Mærsk Tårnet gir de beste forutsetningene for forskning og utdanning på internasjonalt toppnivå, og det vil også få avgjørende betydning for danskenes helse i fremtiden», sier dekan Ulla Wewer fra Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet ved Københavns Universitet.

 

En bygning som omfavner alle sider av forskning

En viktig tanke bak Mærsk Tårnets arkitektur har vært å gi forskere og studenter best mulige forutsetninger for å skape og tilegne seg ny kunnskap. Det har vært fokus på åpne rammer som oppfordrer til tverrfaglig samarbeid og dialog. I bygningens kjerne rommer derfor alle etasjene et såkalt forskertorg, som fungerer som sosialt samlingssted hvor faggrupper kan møtes og utveksle ideer. Et annet viktig mål har vært å skape topp moderne laboratoriefasiliteter slik at forskningen kan bruke den nyeste teknologien og de mest avanserte løsningene.

 

«Mærsk Tårnets åpne sammenheng mellom etasjene bryter med tradisjonell laboratorieutforming, som normalt er begrenset til horisontale planløsninger og på den måten innfrir morgendagens måte å sette sammen forskning på. Den primære ledetråden har derfor vært å skape et grenseløst, fleksibelt og stimulerende forskerfellesskap på tvers av institutter, avdelinger og eksterne samarbeidspartnere. Samtidig som vi med arkitekturen utvendig har forsøkt å skape et bærekraftig landemerke i dialog med byen og universitetet på en ny og åpen måte», sier Mads Mandrup Hansen, partner og arkitekt hos C.F. Møller.

De fleste etasjene rommer avansert forskning, og derfor er bygningen konstruert slik at den er helt stabil. Bygningens kjerne er støpt på stedet slik at byens vibrasjoner ikke kan påvirke forskningen som foregår i etasjene. Samtidig er bygningen en av Danmarks mest energieffektive laboratoriebygninger, hvor overskuddsenergi blir gjenvunnet, og hvor det er klimavennlig fjernkjøling.

 

«Innvielsen av Mærsk Tårnet er en stor dag for Bygningsstyrelsen. Vi avslutter nå ett av de største byggeprosjektene vi har vært involvert i, og snart kan forskere og studenter flytte inn i tårnet og de tilknyttede basebygningene. Prosjektet har tatt 6 år siden den internasjonale prosjektkonkurransen i 2010. Byggeplassen ble startet i 2012, og det rå betonghuset og fasaden ble oppført i henholdsvis 2013 og 2014. Bygningen er oppført i lavenergiklasse 15 og er full av moderne teknologi til både strøm, vann, varme og ventilasjon, samt til å fasilitere de mange laboratoriene i bygningen. Vi gleder oss til å overdra bygningen til Københavns Universitet slik at de mange forskere og studenter kan få glede av de nye og fantastiske rammene», sier Bygningsstyrelsens direktør Gyrithe Saltorp.

 

Om Mærsk Tårnet

Mærsk Tårnet er Københavns Universitets topp moderne forskningstårn. De 15 etasjene rommer de beste fasilitetene for forskning og utdanning innen helsevitenskap. Bygningen er tegnet av C.F. Møller, og med sitt skulpturelle arkitektoniske uttrykk er den et nytt landemerke i Copenhagen Science City. Design av Mærsk Tårnets konstruksjon, tekniske installasjoner og øvrige ingeniøroppgaver er utført av Rambøll. Rundt Mærsk Tårnet blir det etablert en ny offentlig campuspark som tilbyr utendørs studie- og oppholdsplasser for alle Nørrebros innbyggere. Campusparken er designet av SLA. Bygningsstyrelsen er byggherre og eier bygningen på vegne av staten. Mærsk Tårnet ble mulig takket være en generøs donasjon fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal samt en spesiell bevilling fra Folketinget.

 

Fakta om utstillingen Sugar Theater som lanseres i forbindelse med åpningen
I forbindelse med den offisielle innvielsen av Mærsk Tårnet lanseres utstillingen Sugar Theater, som er skapt av Morgen Søndergaard i samarbeid med Laboratorium for Æstetik og Økologi. Sugar Theater undersøker forskjeller og likheter mellom vitenskapens og kunstens måte å se og uttrykke verden på. Utstillingen er ved siden av Mærsk Tårnet i Panumbygningens vandrehall.

 

Læs mere om projektet.
Link til billeder i høj opløsning

I dag ble Mærsk Tårnet innviet i København - C.F. Møller. Photo: Adam Mørk

Flere nyheter

 
Vis flere nyheter