Mærsk Tårnets åpning markerer en ny æra innen dansk helseforskning - C.F. Møller. Photo: Adam Mørk
12.1.2017

Mærsk Tårnets åpning markerer en ny æra innen dansk helseforskning

18. januar 2017 starter et nytt kapittel for Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet, når Mærsk Tårnet offisielt innvies. Med sin banebrytende arkitektur, sine moderne forskningsfasiliteter og sin nytenkende innredning vil det 15 etasjer høye tårnet spille en avgjørende rolle i fremtidens helseforskning – og utdanning.
Mærsk Tårnets åpning markerer en ny æra innen dansk helseforskning - C.F. Møller. Photo: Adam Mørk
Mærsk Tårnets åpning markerer en ny æra innen dansk helseforskning - C.F. Møller. Photo: Adam Mørk

Københavns Universitet vokser med 42 700 kvadratmeter når det 75 meter høye Mærsk Tårn snart åpner dørene for første gang. Det markante kobbertårnet med sin nyskapende arkitektur vil bli et viktig sentrum for dansk helseforskning, og med sine moderne undervisningsfasiliteter gir det nytt liv til rammene for studentene ved SUND.

 

«Innvielsen av Mærsk Tårnet markerer en milepæl for den helsevitenskapelige forskningen ved Københavns Universitet. Med det nye tårnet får forskerne våre muligheten til å skape ny kunnskap ved hjelp av meget spesialiserte laboratoriefasiliteter, og studentene våre får glede av hypermoderne auditorier og fellesarealer. Mærsk Tårnet gir de beste forutsetningene for forskning og utdanning på internasjonalt toppnivå, og det vil få avgjørende betydning for danskenes helse i fremtiden”, sier dekan Ulla Wewer fra Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet ved Københavns Universitet.

 

En bygning som omfavner alle aspekter ved forskning

En viktig tanke bak Mærsk Tårnets arkitektur har vært å gi forskere og studenter best mulig grunnlag for å skape og tilegne seg ny kunnskap. Fokuset har vært på åpne rammer som skal oppfordre til dialog og tverrfaglig samarbeid. I kjernen av bygningen har derfor alle etasjene et såkalt forskertorg, som fungerer som et sosialt samlingssted hvor faggrupper kan møtes og utveksle ideer. Et annet viktig mål har vært å skape topp moderne laboratoriefasiliteter slik at forskningen kan bruke den nyeste teknologien og de mest avanserte løsningene.

 

«Mærsk Tårnets åpne sammenheng mellom etasjene bryter med den tradisjonelle måten å utforme laboratorier på. De er normalt begrenset til horisontale planløsninger, og på den måten innfris morgendagens måte å sette sammen forskning på. Den viktigste ledetråden har vært å skape et grenseløst, fleksibelt og stimulerende forskerfellesskap på tvers av institutter, avdelinger og eksterne samarbeidspartnere. Samtidig har vi, ved hjelp av arkitekturen utvendig, forsøkt å skape et bærekraftig landemerke i dialog med byen og universitetet på en ny og åpen måte», sier Mads Mandrup Hansen, partner og arkitekt hos C.F. Møller.

 

Størsteparten av Mærsk Tårnet huser avansert forskning. Derfor er bygningen konstruert slik at den er helt stabil. Bygningens kjerne er støpt på stedet for å unngå at byens vibrasjoner påvirker forskningen. Samtidig er bygningen en av de mest energieffektive laboratoriebygningene i Danmark. Energien blir gjenvunnet, den har klimavennlig fjernkjøling, regnvannet brukes til toaletter og til vanning, og det settes opp 1500 m2 med solceller.

 

«Innvielsen av Mærsk Tårnet er en stor dag for Bygningsstyrelsen. Vi ser nå enden av ett av de største byggeprosjektene vi har gjennomført, og snart kan forskere og studenter flytte inn i tårnet og de tilknyttede basebygningene. Prosjektet har tatt 6 år siden den internasjonale prosjektkonkurransen i 2010. Byggeplassen ble etablert i 2012, og det rå betonghuset og fasaden ble oppført i henholdsvis 2013 og 2014. Bygningen er oppført i lavenergiklasse 15, og den er full av moderne teknologi til både strøm, vann, varme og ventilasjon, samt teknologi som er tilpasset de mange laboratoriene som ligger i bygningen. Vi gleder oss til å overføre bygningen til Københavns Universitet slik at de mange forskerne og studentene kan få glede av de nye og fantastiske rammene», sier Bygningsstyrelsens direktør Gyrithe Saltorp.

 

Om Mærsk Tårnet

Mærsk Tårnet er Københavns Universitets topp moderne forskningstårn. Det består av 15 etasjer og inneholder de beste fasilitetene for forskning og utdanning innen helsevitenskap. Bygningen er tegnet av C.F. Møller, og med sitt skulpturelle arkitektoniske uttrykk er den et nytt landemerke i Copenhagen Science City. Design av Mærsk Tårnets konstruksjon, tekniske installasjoner og øvrige ingeniøroppgaver er utført av Rambøll. Rundt Mærsk Tårnet blir det etablert en ny, offentlig campuspark som tilbyr utendørs studie- og oppholdsplasser for forskere og studenter, samt nye grønne naturopplevelser for alle som bor i Nørrebro. Campusparken er designet av SLA. Bygningsstyrelsen er byggherre og eier bygningen på vegne av staten. Mærsk Tårnet ble mulig takket være en generøs donasjon fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal samt en egen bevilling fra Folketinget. Den offisielle innvielsen finner sted onsdag 18. januar 2017, hvor Hennes Majestet Dronningen vil delta.

 

Download hi-res images here

Flere nyheter

 
Vis flere nyheter