Odeon åpner dørene for store kulturopplevelser - C.F. Møller. Photo: KPC
1.3.2017

Odeon åpner dørene for store kulturopplevelser

Med en av Danmarks største saler, og sterke referanser til H.C. Andersen-kvartalet i byen, har et nytt fynsk landemerke kommet på kartet. 1. mars ble Odeon, Odenses nye musikk- og teaterhus, åpnet.
Odeon åpner dørene for store kulturopplevelser - C.F. Møller. Photo: Odeon
Odeon åpner dørene for store kulturopplevelser - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller

Nå slipper innbyggerne å se mot øst eller vest for å finne en teater- og konsertarena som holder internasjonal klasse. Odenseanernes nye musikk- og teaterhus, Odeon, kan med sine 32 000 m² og sin multisal med plass til over 1800 sittende og over 3000 stående publikummere, skryte av å ha fått et nytt senter for kultur og kunst, tegnet av C.F. Møller.

– Vi mener at kunst og kultur skaper verdier. Både for hver enkelt, for fellesskapet og for samfunnet. Derfor er kulturbygninger viktige og utviklende for moderne storbyer. Med Odeon har Odense fått et helt nytt kultursentrum, et vaskeekte multihus, som vi har lov til å være stolte over, sier Klaus Toustrup, administrerende direktør, arkitekt og ansvarlig partner for prosjektet hos C.F. Møller.

 

På tur i H.C. Andersens hjemby
Odeon og Odense kommunes nye, store kultursatsing og nybygg inneholder fire scener, samt Syddansk Musikkonservatorium & Skuespillerskole under ett og samme tak. Samtidig har bygningen også en rekke ungdomsboliger, samt en dagligvarebutikk.

– Med Odeon skapes et sted som ikke bare blir finkulturelt og for en bestemt målgruppe, men hvor gjester, besøkende, innbyggere og brukere blandes på en unik måte i kraft av de arkitektoniske grepene som har skapt et mangefasettert og funksjonelt hus. Dermed blir Odeon også en hjørnestein i den utviklingen som Odense gjennomgår. Odeon har plass til både det hverdagslige og det høytidelige, forklarer Klaus Toustrup.

Nettopp derfor har identitet også vært et tema som har dannet grunnlag for utformingen av musikk- og teaterhuset. Tomten ligger midt i byen og var tidligere en stor parkeringsplass, men med nærheten til H.C. Andersen-kvartalet med sine små og idylliske hus i den historiske byen på den ene siden og nyere og høye eiendommer på den andresiden.

– I første omgang var hovedkonseptet vårt å løse oppgaven basert på et byplanmessig grep. Den første utfordringen var at byggeprogrammet krevde enormt volum på sokkelgrunn. Så ideen har vært å dele det store massivet opp i en rekke hus som forbindes av indre gater og små torg, som så omkranser saler og scenetårn og samtidig kobler seg på de omkringliggende kvartalene, sier Klaus Toustrup.

 

En rolig bakgrunn for en rekke aktiviteter
Bak Odeonprosjektet står et privat-offentlig samarbeid mellom Odense kommune og KPC. C.F. Møller har vært totalrådgiver, med Cowi som rådgivende ingeniør og Gade Mortensen Akustik og AIX Theater Planning som spesialister.

Et kulturhus som Odeon har ikke utømmelige økonomiske midler til rådighet, forteller Klaus Toustrup, som samtidig understreker at man derfor har arbeidet med enkle, mer økonomisk attraktive, men robuste materialer på fasadene.

– Det er mange komplekse funksjoner som skal løses i et hus som dette. Design- og materialvalg i bygningen er generelt preget av et enkelt uttrykk. På den måten har vi skapt en rolig bakgrunn for det mangfoldet av aktiviteter som kommer til å foregå i byen, sier Klaus Toustrup.

Odeons base fremstår i mørk, levende tegl, etterfulgt av lyse betongelementer som er bearbeidet med profilerte overflater med loddrette spor, som skaper et variert lys- og skyggespill på fasadene. Materialvalget innvendig er enkelt. I de åpne rommene mellom de hvite blokkene er det hengt svarte ståltrapper med gulv av ask.

 

En moderne tolkning av klassikere
Inne i Odeon er den store multisalen selve høydepunktet. Den rommer både sittende og stående gjester. Salen er fleksibel, blant annet med teleskopbalkonger, og derfor kan den brukes til en rekke forskjellige arrangementer – fra konferanser og moteshow til rockekonserter og klassisk opera. I salen er det arbeidet bevisst med en gyllen farge for å sette stemningen.

– Fargen bidrar til å understreke at dette er et helt spesielt rom til fest og farger og gylne øyeblikk, sier Klaus Toustrup.

I kombinasjon med svartbeisede balkongkanter er det en moderne tolkning og referanse til utsmykkingen i de gamle, klassiske teater- og konsertsalene ved Det Kongelige Teater i København til Musikvereins berømte Golden Hall i Wien.

– Et prosjekt som Odeon er ikke venstrehåndsarbeid, og det har heller ikke vært uten utfordringer, sier Klaus Toustrup om prosessen.

– Men vi er stolte over å ha kommet i mål med et flott resultat og en bygning som vil bidra til å forandre og kickstarte en bydel som en puls i Odense sentrum.

Odeonprosjektet startet i 2006, da C.F. Møller vant oppgaven som totalrådgiver. Finanskrisen la en demper på prosjektet og endret også over tid byggherrenes sammensetning. Sammen med KPC Byg er de andre involverte partene Odense kommune som bestiller og bruker, Syddansk Musikkonservatorium, Den Danske Scenekunstskole - Skuespiluddannelsen Odense som leietakere, og H.C. Andersen Kongres Center A/S som operatør og leietaker, samt Partnerskabet for omdannelsen af Thomas B. Thriges Gade.

 

Faktarute

Bestiller: Odense Kommune

Entreprenør og byggherre: KPC-Byg

Totalrådgiver: C.F. Møller

Underrådgiver: COWI, AIX Theater Planning, Gade Mortensen Akustik

Samarbeidspartnere: Syddansk Musikkonservatorium, Den Danske Scenekunstskole - Skuespiluddannelsen Odense, H.C. Andersen Kongres Center A/S, Partnerskabet for omdannelsen af Thomas B. Thriges Gade.

Størrelse: 32 000 m²

Byggekostnad: 650 millioner DKK

 

Flere nyheter

 
Vis flere nyheter