AARHUS NYE BYDEL FREDERIKS PLADS BEGYNNER Å TA FORM - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller
11.5.2017

AARHUS' NYE BYDEL FREDERIKS PLADS BEGYNNER Å TA FORM

Frederiks Plads er en ny bydel i Aarhus, som arkitektvirksomheten C.F. Møller har tegnet, og med kranselaget torsdag 11. mai begynner bydelen for alvor å ta form. En form som blant annet inkluderer et 24 etasjer høyt hus.
AARHUS NYE BYDEL FREDERIKS PLADS BEGYNNER Å TA FORM - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller
AARHUS NYE BYDEL FREDERIKS PLADS BEGYNNER Å TA FORM - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller

Frederiks Plads i Aarhus har en sentral beliggenhet bak Bruuns Galleri midt i Aarhus, og nå er området i ferd med å bli transformert til en ny, grønn bydel. Det skjer etter at området i 100 år tidligere har huset DSBs verksteder.


– Målet er å skape en ny bydel med en grønn oase som åpner seg mot byen, med strøk på kryss og tvers, og kafeer og butikker på gateplan med for eksempel torgstemning om sommeren og skøytebane om vinteren, forteller Michael Kruse, arkitekt og partner hos C.F. Møller.

 

Blandet bydel med maksimal sol
Den nye bydelen blir omkranset av en kombinasjon av boliger og næringslokaler, hvis høyder er nøye avstemt etter byen – fra næringsbygg på seks etasjer ved den tilstøtende bydelen Frederiksbjergs klassiske rødstensbygninger fra tidlig 1900-tall, til en flott finale i form av to tårn. Det ene på 12–16 etasjer til næringsvirksomhet, og det andre på 24 etasjer med rundt 250 leiligheter. Mellom disse ligger en rekke terrasserte bolighus med enten altan eller takterrasse, med stigende form som maksimerer solforholdene i leilighetene og utnytter utsikten over bukt og skog på best mulig måte. I tillegg blir det en parkeringskjeller i to–tre etasjer til boliger og næringsvirksomhet.

 

Tilpasset stedet og historien
De totalt syv bygningene er like forskjellige som byen som omkranser dem, men de har også et felles arkitektonisk slektskap i form og materialer, blant annet i bruken av murstein, som samtidig henviser til stedets historiske bygninger, altså de bevarte DSB-verkstedene og Aarhus Hovedbanegård fra 1920-tallet, som ligger i umiddelbar nærhet av Frederiks Plads.


– Vi har fokusert på å skape et sted og bygninger som er tilpasset beliggenheten, så Frederiks Plads får både sin helt egne grønne karakter og så å si blir en by i byen, og samtidig er den i vennlig dialog med omgivelsene og historien som er knyttet til stedet og til Aarhus, forteller Michael Kruse.


Kranselaget 11. mai var for første etappe i byggingen, som rommer 12 000 m2 boliger som etter planen skal stå innflyttingsklare i oktober 2017. Hele prosjektet forventes å fullføres i 2020.

Flere nyheter

 
Vis flere nyheter