C. F. Møller Architects og Snøhetta skal sammen komme med et forslag til fremtidens Vikingskipsmuseum i Roskilde, Danmark - C.F. Møller. Photo: Vikingeskibsmuseet
17.11.2022

C. F. Møller Architects og Snøhetta skal sammen komme med et forslag til fremtidens Vikingskipsmuseum i Roskilde, Danmark

Vikingskipsmuseet i Roskilde har valgt C.F. Møller Architects og Snøhetta for å gi sitt felles bud på hvordan historiemuseet i Roskilde skal se ut i fremtiden.
C. F. Møller Architects og Snøhetta skal sammen komme med et forslag til fremtidens Vikingskipsmuseum i Roskilde, Danmark - C.F. Møller. Photo: Vikingeskibsmuseet

Totalt 42 søkere, som til sammen representerer mer enn 130 danske og internasjonale Arkitektstudioer og bærekrafts konsulenter, har søkt om å delta i konkurransen om å utvikle og transformere Vikingskipsmuseet i Roskilde, Danmark. Ifølge Vikingskipsmuseet har det vært et meget sterkt og høyt kvalifisert søkerfelt, og Vikingskipsmuseet har sammen med sine rådgivere og Roskilde kommune gått gjennom en lang og grundig prosess, hvor alle søknader er gjennomgått og vurdert.


– Vi er både beæret og stolte over å få denne muligheten. Prosjektet gir en unik mulighet til å skape og videreutvikle et landemerke for Roskilde, som kan drive byen inn i sin kulturelle fremtid. Men også en mulighet til å sikre en viktig del av den danske kulturarven, sier Thue Borgen Hasløv, partner i C.F. Møller arkitekter.

 

Et internasjonalt forbilde
Ifølge Vikingskipsmuseet skal det nye museet være et forbilde innen internasjonal, kulturhistorisk og bærekraftig museumsbygg. Det skal være et museum av høy arkitektonisk og opplevelsesmessig kvalitet som levende og aktivt formidler historien om vikingtid, skip, sjøfart og båtbyggerkultur. Det nye utstillingsbygget, sammen med nytt velkomstbygg, en transformasjon av den opprinnelige og historiske vikingskipshallen, tegnet av Erik Christian Sørensen, samt bearbeiding av landskap og utearealer skal sørge for at de besøkende får en sammenhengende museumsopplevelse. Samtidig skal prosjektet gi publikum enda bedre tilgang til kysten og fjorden enn hva tilfellet er i dag.


«Den felles nordiske arven er særegen og viktig i dagens tolkning av fortid, nåtid og fremtid i et globalt perspektiv. En videreutvikling av Vikingskipsmuseet i Roskilde vil være en avgjørende brikke når den videre historien om våre felles verdier skal skrives, sier Kjetil Trædal Thorsen, grunnlegger i Snøhetta.


Visjon, mål, utformingskriterier og krav til det nye museet er beskrevet i et konkurranseprogram, som publiseres for de fem konkurransedeltakerne 12. desember 2022, når konkurransen settes i gang.


Det endelige vinnerprosjektet i arkitektkonkurransen forventes å bli publisert i desember 2023.


«Vi er overveldet over den svært store interessen vi har sett fra både danske og internasjonale designstudioer, og vi har måttet ta en rekke vanskelige valg i utvelgelsen av de fem teamene som nå skal delta i arkitektkonkurransen for å lage rammen for fremtidens vikingskipsmuseum» , sier direktør for Vikingskipsmuseet, Tinna Damgård-Sørensen.


Et nordisk forankret lag
C. F. Møller Arkitekter kommer til oppgaven som teamets overordnede rådgiver. I samarbeid med Snøhetta kan teamet sikre en sterk og nordisk omfavnende tilnærming til fremtidens Vikingskipsmuseum.
I 33 år har Snøhetta designet noen av verdens mest bemerkelsesverdige offentlige og kulturelle prosjekter. Snøhetta ble grunnlagt i forbindelse med det konkurransevinnende bidraget til det nye biblioteket i Alexandria, Egypt i 1989. Dette har blitt fulgt av Den Norske Opera i Oslo og 9/11 Memorial Museum Pavilion ved World Trade Center i New York, blant mange andre. Basert i Oslo og New York, og med kontorer i San Francisco, Paris, Hong Kong, Innsbrück og Adelaide, jobber Snøhetta for tiden med mer enn 150 prosjekter internasjonalt, inkludert mange kulturelle prosjekter som spenner fra små utstillingsdesign til komplekse museumstransformasjoner til konstruksjonen av konsert- og operahus i verdensklasse.


I 98 år har C. F. Møller Arkitekter formet dansk og internasjonal arkitektur med prisvinnende prosjekter i Norden og resten av verden. C.F. Møller står blant annet bak Aarhus Universitet, og har innenfor kulturprosjekter tegnet og gjennomførte betydelige prosjekter som Darwin-senteret fase II ved Naturhistorisk museum, det National Maritime Museum, The Sammy Ofer Wing i London utvidelse av Statens Museum for Kunst i København, utvidelse av Musikhuset i Aarhus, utvidelse og renoveringer ved Aarhus Teater, Vendsyssel Kunstmuseum, Steno-museet og mye mer.


De konkurrerende lagene er:
• 3XN A/S (E+N Arkitektur A/S, SLA A/S og GXN A/S).
• C.F. Møller Danmark A/S (Snøhetta Oslo A/S).
• Dorte Mandrup A/S (Over Byen Arkitekter ApS og Vogt Landskapsarkitekter AG).
• Foster + Partners (Mikkelsen Arkitekter A/S og Schønherr A/S)
• Lundgaard & Tranberg Arkitekter A/S (Christoffer Harlang Architects ApS og Marianne Levinsen Landscape ApS).

Roskilde kommune, Villumstiftelsen, Augustinusstiftelsen og Aage og Johanne Louis-Hansens stiftelse står bak prosjektet.

 

Press Release Viking Ship Museum

Flere nyheter

 
Vis flere nyheter