Mærsk Tårnet ble kåret vinner under World Architecture Festival - C.F. Møller. Photo: Adam Mørk
17.11.2017

Mærsk Tårnet ble kåret vinner under World Architecture Festival

C.F. Møller Architects vant i kategorien Higher Education & Research med det nylig ferdigstilte Mærsk Tårnet i København.
Mærsk Tårnet ble kåret vinner under World Architecture Festival - C.F. Møller. Photo: Adam Mørk
Mærsk Tårnet ble kåret vinner under World Architecture Festival - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects

Mærsk Tårnet er et toppmoderne forskningskompleks i hjertet av København. Tårnets arkitektur er basert på en idé om å skape en ny samfunnsarena der forskere, studenter og byen møtes. Mærsk Tårnet har i tillegg til forskningsfasiliteter i verdensklasse og et særegent utseende også en innbydende campuspark som kobler universitetet til byen.

 

Mærsk Tårnet hviler på en stjerneformet base bestående av fire bygninger som inneholder betjenende funksjoner for forskerne, inklusiv kantine, auditorier og flere fellesrom. Basens bygninger er godt integrert i landskapet og knytter seg til området rundt ved at det er laget en ny spektakulær snarvei mellom gatene Nørre Allé og Blegdamsvej i bydelen Nørrebro.

 

Nyskapende og avkjølende fasade
Mærsk Tårnets fasade har 3300 kobberskodder som gir tårnet et relieffliknende uttrykk. En tredjedel av skoddene er laget med solavskjermende gjennomsiktig strekkmetall, med et styringssystem som gjør at de beveger seg etter solen. Fasadens uttrykk endres derfor i løpet av dagen samtidig som strømforbruket til kjøling reduseres takket være denne smarte solavskjermingen. 

 

Flytende gang- og sykkelvei
Det mest spesielle med campusparken er den «flytende» gang- og sykkelveien som slynger seg over deler av Mærsk Tårnet og gir københavnerne mulighet til å komme tett på bygningen og livet ved universitetet. Gangveien er 300 m lang og kobler sammen gatene Nørre Allé og Blegdamsvej. Den går opp i høyde med tretoppene slik at både fotgjengere og syklister får en unik utsikt over området – mellom tårn og trær.

 

Bærekraftig pionér
Mærsk Tårnet er Danmarks hittil mest energieffektive laboratoriebygning. Det bruker en flerlagsstrategi som inkluderer resirkulering av energi fra ventilasjonsanlegg og oppvarming av sekundære rom ved hjelp av overskuddsvarme fra primærrom. I tillegg får tårnet energi fra solceller og lokalvarme og (sjøbasert) kjøling, noe som ytterligere reduserer det primære energibehov til litt i overkant av 40 kWh/m².

Flere nyheter

 
Vis flere nyheter