GAPS – new psychiatric hospital in Slagelse. C.F. Møller

GAPS – new psychiatric hospital in Slagelse

The new psychiatric hospital will combine and replace four separate, smaller facilities into one complex with outpatient facilities and 190 beds, closely connected to the Slagelse Hospital.
 GAPS – new psychiatric hospital in Slagelse. C.F. Møller
Facts

Client

Region Sjælland

Address

Slagelse, Denmark

Size

44000 m²

Year

2010, competition

Client consultant

Kuben Management

Engineering

Søren Jensen Rådgivende Ingeniørfirma, Niras

Architect

C.F. Møller Architects

Landscape

C.F. Møller Landscape

The proposal relates strongly to the site - on the outskirts of the urban area, close to attractive woodlands - and the documented positive effect of green surroundings in the healing process.

The complex unfolds like a flower in the landscape, nestled into the topography and centered on the main feature: A large protected garden-space as the heart of the building. The idea is to combine the need for a clear and simple structure for easy wayfinding and orientation with the equally important need for a varied series of spaces to suit the various physical activities and psychiatric therapies each patient requires. The landscape and gardens are drawn all the way into the building complex, to create an environment which allows patients to gradually relate to the surroundings, and re-connect with everyday life.

Read more

More projects - Healthcare/Care homes/Landscape

Show more projects

Contact

Feel free to contact us for more information or business inquiries.