Lab and research building for ETH Zürichs branch in Basel. C.F. Møller

Lab and research building for ETH Zürichs branch in Basel

A new laboratory building on Basel's life sciences campus will spearhead research into synthetic and systemic biology for one of the world's leading scientific research environments: The Department of Biosystems Science and Engineering (D-BSSE) at ETH Zurich, Switzerland's technical university.
 Lab and research building for ETH Zürichs branch in Basel. C.F. Møller
Facts

Client

ETH Zürich

Address

Basel, Switzerland

Size

30000 m²

Year

2013, competition

Engineering

Jauslin + S tebler Ingenieure AG, Rheinfelden
Aicher, De Martin, Zweng AG, Luzern
Pro Engineering, Basel
Laborplaner Tonell, Gelterkinden
Emmer Pfenninger Partner AG, Münchenstein
Jauslin + Stebler Ingenieure AG, Muttenz
Jobst Willers Engineering, Zürich
Professional Security Design AG, Allschwil
der ingeniör Haustechnik Planer AG, Bern

Architect

C.F. Møller Architects in collaboration with Kury Stähelin Architekten AG, Basel

Landscape

Berchtold.Lenzin Landschaftsarchitekten BSLA, Liestal

Awards
Awards
  • 2nd prize in international architectural competition. 2014

The main objective of C.F. Møller's award-winning design proposals was to create architecture that encourages interaction between different professional fields and disciplines and laboratories with ample natural lighting, which are flexible in relation to meeting future needs.

From the outside, the building is a compact, hexagonal structure with clear airiness and purity of line. Every part of the building, from research environments to student activities, faces the atrium at its geographical centre. In more senses than one, this is the heart of this four-storey building.

By concentrating our work on the building's floor layout, every floor has a so-called "Open Space Layout". The laboratories' shape and function are not pre-defined. The building is essentially made of laboratory zones with mobile interiors, which can be adapted optimally to meet users' requirements and make the laboratories adaptable to future requirements. On each floor there are spaces along the lines of human flow for spontaneous meetings and informal exchange of ideas, which will promote new links and ideas in the world of research.

Read more
Show more projects

Contact

Feel free to contact us for more information or business inquiries.