Straume sentrum festplass og høyhus. C.F. Møller

Straume sentrum festplass og høyhus

The Norwegian island of Sotra is currently seeing major population growth. The proposal includes modernisation of the town of Straume, Sotra's main town, and the core of the project is a new festival square for large public events and happenings, as well as a striking new high-rise building adjacent to the square, for a conference centre, offices and hotel. The festival square and the architecture around the square are the town's new, throbbing heart, with one of Norway's largest shopping centres as its neighbour. The new square is inspired by the surrounding countryside and brings it right into the heart of the town with green gardens and watercourses that make the town's centre a good experience. The square slopes slightly inwards towards a circular centre, which is perfect for concerts, theatre performances and other cultural events, with amphitheatre seating along one side of the circle. The square creates a spacious, aesthetic experience which incorporates functional requirements such as seating and a central gathering point, for example for Norway's national day on 17 May.
 Straume sentrum festplass og høyhus. C.F. Møller
Facts

Client

Sartor Holding AS

Address

Straume sentrum, Fjell kommune, Norway

Size

14000 m²

Year

2012 (konkurrence)

Engineering

ÅF Norge AS

Architect

C.F. Møller Architects i samarbejde med JAJA Architects

Landscape

Tredje Natur

Collaborators, other

Vista Analyse AS
Arkitekt Peter Hemmersam

The concept for the high-rise building was to create a building that is flexible to use and which, most important of all, takes account of the festival square's human scale. The square's terrain and surfacing flow in under the building's ground floor as an inviting carpet which merges life in the festival square with the building's indoor settings.

The high-rise building's architecture with three vertically displaced building elements signals the building's three functions: the hotel at the top, the offices in the middle and a conference centre on the ground floor. Between each of the building's three elements there are recessed "breathing spaces" with green outdoor terraces, from where there are views of the town and the landscape – as green spaces for the building's users.

Read more
Show more projects

Contact

Feel free to contact us for more information or business inquiries.