Laboratoriebygg til ETH Zürichs avdeling i Basel (D-BSSE). C.F. Møller

Laboratoriebygg til ETH Zürichs avdeling i Basel (D-BSSE)

Et nytt laboratoriebygg på Basels life science campus skal fungere som spydspiss for forskning på syntetisk biologi og systembiologi for et av verdens fremste naturvitenskapelige forskningsmiljøer: Departement für Biosysteme (D-BSSE), i regi av ETH Zürich. Hovedtanken bak C.F. Møllers premierte konkurranseforslag har vært å skape en arkitektur som oppmuntrer til samarbeid på tvers av fagfelt og disipliner og som skaper laboratorier med masse naturlig lys og som er så fleksible at de kan dekke fremtidige behov.
 Laboratoriebygg til ETH Zürichs avdeling i Basel (D-BSSE). C.F. Møller
Fakta

Byggherre

ETH Zürich

Adresse

Basel, Switzerland

Omfang

30 000 m²

År

2013, konkurranse

Ingeniør

Jauslin + S tebler Ingenieure AG, Rheinfelden Aicher, De Martin, Zweng AG, Luzern Pro Engineering, Basel Laborplaner Tonell, Gelterkinden Emmer Pfenninger Partner AG, Münchenstein Jauslin + Stebler Ingenieure AG, Muttenz Jobst Willers Engineering, Zürich Professional Security Design AG, Allschwil der ingeniör Haustechnik Planer AG, Bern

Arkitekt

C.F. Møller Architects i samverkan med Kury Stähelin Architekten AG, Basel

Landskap

Berchtold.Lenzin Landschaftsarchitekten BSLA, Liestal

Premiering
Premiering
  • 2. premie i internasjonal arkitektkonkurranse. 2014

Med sin kompakte sekskantede struktur uttrykker husets ytre letthet og reduksjon: Hevet fra gateplanet, slik at bylivet kan strømme fritt gjennom komplekset, og med en enkel glassfasade som gjør aktivitetene inne synlige fra utsiden og formidler forskningens idealer om åpenhet og gjennomsiktighet. Fra forskningsmiljøer til studieaktiviteter åpner samtlige deler av huset seg ut mot prosjektets samlende atrium i midten – selve hjertet i den fire etasjer høye bygningen – og gjennom atriet og fasadene strømmer store mengder dagslys inn i både laboratorier og fellesarealer.

Gjennom et målrettet arbeid med bygningens grunnplan er det skapt rom for en såkalt "Open Space Layout" i hver etasje. Det innebærer at laboratorienes form og funksjon ikke er forhåndsdefinert, men i utgangspunktet er store laboratoriesoner med en mobil innredning som sikrer optimal brukertilpasning og gjør laboratoriene fleksible for fremtidig bruk. I hver etasje er det langs strømmen av mennesker gjort plass for spontane møter og uformell idéutveksling, noe som i forskerverdenen ofte inspirerer til nye koblinger og ideer.

Les mer

Flere prosjekter | Forskning

Gå til Prosjekter

Contact

Feel free to contact us for more information or business inquiries.