Granton Waterfront Development. C.F. Møller

Granton Waterfront Development

Masterplan inklusive landskabs- og bygningsdesign, der forvandler historisk havnefront til bæredygtigt kvarter, som er forbundet med Edinburghs centrum og fungerer som en spydspids for fremtidig klimatilpasning.
Fakta

Bygherre

Cruden Homes, CALA

Adresse

Edinburgh, UK

Omfang

164.200 m²

År

2022-

Ingeniør

Civil & Structural Engineering: Etive

Arkitekt

C.F. Møller Architects i samarbejde med Smith Scott Mullan Associates

Landskab

C.F. Møller Architects

Andre samarbejdspartnere

Energy Consultants: Atelier Ten

Granton Waterfront ligger kun tre mil nord for Edinburghs centrum og har en rig industri- og søfartshistorie. Masterplanen forvandler området til et meget bæredygtigt nyt kvarter, der fungerer som et spydspidsprojekt for, hvordan Edinburghs skal realisere sine klimatilpasningsmål og for, hvordan folks hverdagsliv bliver i fremtiden. Masterplanen introducerer en række distinkte landskabsområder med udgangspunkt i landskabet og tilpasset genbrug af eksisterende strukturer og topografi. Dette omfatter nye gågader og cykelstier, som skal fremme sunde og aktive transportformer og reducere mængden af biltrafik og dermed skabe mere sikre og attraktive gader, hvilket reducerer støj og luftforurening. Nye fælles haver samt lege- og aktivitetsområder inspirerer folk i alle aldre til spontan leg og aktiviteter. Et markant anderledes landskab ligger ved foden af en historisk gasbeholder og en historisk mur og omfatter damme og trindelte gangstier.

Bygninger placeres og tegnes med henblik på at prioritere sollys og udsigt til baggårdene og bagsiden af højere bygninger er beliggende på nordsiden af bykvarteret. Trin i varierede bygningshøjder fra 6 til 4 og 4 til 2 etager tilføjer en karakteristisk form på bygningernes taglinje.

Klimatilpasning og bæredygtighed

Masterplanen er udformet med henblik på at opfylde målet om CO2-neutralitet. Overfladeafvanding håndteres med en kombination af vådområder og damme, vandgennemtrængelig brolægning, regnhaver og -gårde samt grønne tage, hvilket, sammen med en ny infrastruktur med bæredygtig kloakering, aflaster det eksisterende kloaksystem og bidrager til at højne områdets biodiversitet.

Der anvendes materialer med mindst mulig indlejret CO2, og der anvendes træ som byggemateriale. Der er stort fokus på vedligeholdelsesevne, levetid, nye anvendelsesmåder og genvinding af materialer.

Læs mere

Flere projekter | Klimatilpasning/Planlægning

Gå til Projekter

Contact

Feel free to contact us for more information or business inquiries.