Laboratorie- og forskningsbyggeri til ETH Zürichs afdeling i Basel (D-BSSE). C.F. Møller

Laboratorie- og forskningsbyggeri til ETH Zürichs afdeling i Basel (D-BSSE)

En ny laboratoriebygning på Basels life science campus skal være spydspids for forskningen i syntetisk biologi og systembiologi for et af verdens førende naturvidenskabelige forskningsmiljøer: Departement für Biosysteme (D-BSSE), i regi af ETH Zürich. Hovedformålet i C.F. Møllers præmierede konkurrenceforslag har været at skabe en arkitektur, der fremmer interaktion på tværs af faglige felter og discipliner, og som skaber laboratorier med masser af naturligt lys, som er fleksible over for fremtidens behov.
 Laboratorie- og forskningsbyggeri til ETH Zürichs afdeling i Basel (D-BSSE). C.F. Møller
Fakta

Bygherre

ETH Zürich

Adresse

Basel, Switzerland

Omfang

30000 m²

År

2013, konkurrence

Ingeniør

Jauslin + S tebler Ingenieure AG, Rheinfelden
Aicher, De Martin, Zweng AG, Luzern
Pro Engineering, Basel
Laborplaner Tonell, Gelterkinden
Emmer Pfenninger Partner AG, Münchenstein
Jauslin + Stebler Ingenieure AG, Muttenz
Jobst Willers Engineering, Zürich
Professional Security Design AG, Allschwil
der ingeniör Haustechnik Planer AG, Bern

Arkitekt

C.F. Møller Architects sammen med Kury Stähelin Architekten AG, Basel

Landskab

Berchtold.Lenzin Landschaftsarchitekten BSLA, Liestal

Præmiering
Præmiering
  • 2. præmie i international arkitektkonkurrence. 2014

Med sin kompakte sekskantede struktur udtrykker husets ydre lethed og reduktion: Hævet fra gadeplanet, så bylivet kan sive frit gennem komplekset, og med en enkel glasfacade, der gør den indendørs aktivitet synlig udefra - og udtrykker forskningens idealer om åbenhed og gennemsigtighed. Fra forskningsmiljøer til studieaktiviteter åbner alle dele af huset sig ud mod projektets samlende atrium i byggeriets midte - hjertet af den 4-etager høje bygning - og gennem atriet og facaderne tilstrømmer store mængder dagslys såvel laboratorier som fællesarealer.

Ved at arbejde målrettet med bygningens grundplan er der på hver etage muliggjort et såkaldt “Open Space Layout”. Det betyder, at laboratoriernes form og funktion ikke er forud defineret - men som udgangspunkt er store laboratoriezoner, hvor mobil indretning sikrer optimal brugertilpasning og gør laboratorierne fleksible til fremtidens brug. På hver etage er der langs flowet af mennesker skabt plads for spontane møder og den uformelle idéudveksling, der i forskningens verden tit har ansporer til nye koblinger og ideer.

Læs mere

Flere projekter | Forskning

Vis flere projekter

Contact

Feel free to contact us for more information or business inquiries.