Sørumsandbyen. C.F. Møller

Sørumsandbyen

Stationsbyen Sørumsand, ca. 30 km uden for Oslo, ønsker at være en attraktiv forstad for de stadigt flere, der vælger at bosætte sig i Norges hovedstad – målet er at vokse fra de nu ca. 3500 indbyggere til omkring dobbelt størrelse i 2040.
 Sørumsandbyen. C.F. Møller
Fakta

Bygherre

Sørum kommune

Adresse

Sørumsand, Norge

Omfang

300.000 m²

År

2013, parallelopdrag

Arkitekt

C.F. Møller Architects

Landskab

Dronninga landskap AS

Andre samarbejdspartnere

Vista Analyse AS, TØI

Ideen er at udvikle stationsbyen, beliggende spredt omkring stationen fra 1892, til et tæt, urbant forstadsmiljø med et minimum af biltrafik. Derfor skal byudviklingen ske inden for gåafstand af centrum, svarende til en radius af 500 m fra jernbanestationen:

Sørumsand skal blive mere kompakt– med højere og tættere huse, placeret omkring én central butiksgade, Torggata, og flere attraktive byrum. Så behøver indbyggerne for det meste bare gå eller cykle, fordi de alle har korte afstande rundt i byen og til stationen med hurtig forbindelse ind til storbyens arbejdspladser og byliv. Samtidig betyder det minimale indgreb i skov- og jordbrugslandskabet, hvorigennem Norges længste elv, Glomma, flyder; og beboerne kan til gengæld nyde udsigten ud over landskabet fra deres boliger, ligesom de får skønne, rekreative områder med en promenade langs elven uden for døren.

Inspireret af den historiske brug af elven til transport af tømmer er det idéen at bygge flere af husene i træ.

Sørumsand skal med andre ord være den urbane, smarte og grønne forstad i det 21. århundrede og vise en alternativ vej end den, hvor landskabet gror til i præfab-huse og bilafhængige indkøbsmuligheder.

Læs mere

Flere projekter | Planlægning

Gå til Projekter

Contact

Feel free to contact us for more information or business inquiries.