Den oprindelige bygning, der bl.a. har huset avisen Aarhus Stiftstidende, stammer fra 1877, men er blevet ombygget så meget, at der ikke er noget intet af det oprindelige hus og udtryk, og det har givet mulighed for at rive ned og bygge nyt – på trods af adressen i Aarhus’ byhistoriske epicenter.
Af hensyn til de historiske omgivelser har idéen været at videreføre bygningens oprindelige proportioner – bl.a. en tilbagetrukket facadelinje og de eksisterende ydre mål.
Samtidig får nybyggeriet i kraft af en fremskudt foyer i glas en ny åbenhed i stueetagen inspireret af naboejendommene. Fra glasfoyeren er der både indblik og adgang til to indre gårdrum – grønne oaser til glæde for gæsterne. I forbindelse med foyeren anlægges der også en ny passage igennem bygningen; passagen forbinder torvenes butiksliv på den ene side og caféstrækket langs Aarhus Å på den anden og vil være med at skabe endnu mere byliv.
Grunden er en del af Aarhus’ historiske byvold fra vikingetiden, og en del idéen med den offentlige passage gennem hotellet hotel-projektet er at fortælle vikingernes historie med udstillede plancher og montrer.
Materialemæssigt er der tænkt på at linke til historien og slægtsskabet til de øvrige ejendomme i området: Facaden skal stå i lys puds, som det tidligere hotel. Partier beklædt med sandsten og tag i skiffer er referencer til Aarhus Teater.
Det oprindelige hotel havde 192 værelser. Det nye får dobbelt så mange, ca. 400, bl.a. ved at skyde en ekstra etage ind i byggeriet.